INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Echipa lui Silvio Berlusconi, prima oară în Serie A în 110 ani de existență: „Acum vrem titlul și Champions League”

Silvio Berlusconi și Adriano Galliani se întorc în Serie A, foto: Imago
Silvio Berlusconi și Adriano Galliani se întorc în Serie A, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 30 mai 2022 13:07 / Actualizat luni, 30 mai 2022 13:28

Echipa lui Silvio Berlusconi și Galliani, Monza, a urcat în 4 sezoane din liga a treia în elita Italiei. Pregătită de fostul milanist Stroppa, a câștigat și returul finalei barajului cu Pisa (4-3).

Silvio Berlusconi și Adriano Galliani se întorc în Serie A. Celebrul cuplu care a scris istorie la Milan, cucerind într-un sfert de secol cam tot ceea ce era posibil cu rossonerii, a creat o nouă echipă în stare să rupă blestemul promovărilor. 

De nu mai puțin de nouă ori a ratat Monza șansa de a urca în „massima divisione”, dar acum, pentru prima oară în istoria de 110 ani, a reușit! 

După ce au terminat sezonul regulat pe locul 4, ratând dramatic ascensiunea directă (eșec la Perugia), biancorossii au trebuit să treacă succesiv de două „duble" de baraj, 4-2 la general cu Brescia în semifinale și 6-4 cu Pisa în finală. 

Duminică seară au revenit senzațional de la 0-2, triumfând în prelungiri cu 4-3 (la Monza, în tur, fusese 2-1).

Monza, 40 de ani în Serie B

„Am promis că vom juca în Serie A. Acum vreau să ne calificăm în Champions League și să cucerim titlul!”, a declarat euforic „Il Cavaliere”. Nimeni nu credea în septembrie 2018 în proiectul îndrăzneț al fostului premier de a revitaliza o echipă aflată atunci în Serie C, cu aspirații maxime de a urca în B (are 40 de sezoane, record). 

Silvio Berlusconi a investit încredere și bani, 9 milioane de euro doar în modernizarea stadionului Brianteo, devenit U-Power, pentru a se putea confrunta cu Milanul său de suflet, laureat campion chiar în același an. 

O echipă provincială din Lombardia trecută prin două falimente, fuga unui președinte cu banii în Dubai și prin infernul Seriei D, are ambiția de a emula povestea de succes a Atalantei.

Seamănă cu Carlo Ancelotti

Artizanul performanței istorice este Giovanni Stroppa, 54 de ani, crescut ca mijlocaș la Milan și fost și două sezoane la Monza (1987-1989), având în palmares ca antrenor și o altă promovare în Serie A cu Crotone: 

„Abia peste 20 de ani îmi voi da seama ce am realizat. Sezonul ăsta au fost atâtea echipe competitive, un fel de campionat A2, dar noi am sperat până la capăt, iar președintele Berlusconi mi-a oferit mereu încrederea lui”.

Galliani chiar l-a lăudat: „Pentru caracterul și capacitatea de a nu dramatiza, îmi amintește de Ancelotti”.

Condiția lui Silvio Berlusconi: „Fără străini și tatuaje”

Golgheterul Monzei, danezul Gytkjær, 32 de ani, a fost omul decisiv în play-out, cu cinci goluri dintre cele 14 în tot sezonul (în returul cu Pisa a semnat o „doppietta”). Cealaltă stea e Dany Mota (24), portughez și al doilea marcator, cu 12 reușite, adus de la Juventus II. 

În lot există și mulți jucători cu experiență în Serie A, căpitanul Sampirisi, Paletta (ex-Mian), Marrone, Caldirola, D'Alessandro și Mazzitelli și doar nouă străini, între care fundașul stânga brazilian Carlos Augusto e cel mai bine cotat, 4 milioane de euro, iar Machin, Guineea Ecuatorială, mereu imprevizibil. 

Berlusconi ar fi vrut ca Monza să fie sută la sută o echipă italiană, avertizând la început „fără străini și tatuaje”. Nu s-a putut, dar contează mai puțin.

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

„Marea lovitură s-a transformat într-o «petardă»” » Spaniolii n-au milă de Florin Andone după împrumutul la Cadiz

Saint-Etienne, retrogradată după 18 ani în Franța! Ultrașii au devastat stadionul, atacându-i pe jucători și pe polițiști

Cosmin Contra sau cum se poate pierde titlul după ce ai avut 11 puncte avans

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
klauz
klauz  •  30 Mai 2022, 16:07

Frumoasa poveste. Era si mai frumoasa daca erau numai italieni, cum zicea Silvio.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează