INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPIONATUL MONDIAL 2018

EXCLUSIV Lovitură pentru Hațegan! UEFA îl pedepsește pe arbitru: OUT complet de la Campionatul Mondial! Nu e nici măcar VAR

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 30 aprilie 2018 09:14

Arădeanul Ovidiu Hațegan nu mai are nicio șansă să meargă la turneul final din vara acestui an, fiind exclus de UEFA și de pe lista arbitrilor video, după ce-a fost șters de pe cea a "centralilor".

Ovidiu Hațegan spera să mai ajungă la Mondial din postura de arbitru video, dar UEFA nu l-a putut ierta după eroarea fatală din barajul Irlanda de Nord - Elveția.

Arbitrul de 37 de ani plătește scump pentru eroarea imensă comisă la meciul tur al barajului pentru CM, jucat la Belfast, atunci când a inventat penalty-ul din care elvețienii au câștigat partida. Returul s-a terminat 0-0, deci se poate spune că Hațegan a decis de unul singur una din cele 32 de participante la turneul final.

Înaintea acestui joc, Hațegan avea șanse mari pentru unul din cele zece locuri ale arbitrilor din Europa, dar Comisia forului mondial, condusă de elvețianul Massimo Busacca, nu l-a putut ajuta absolut deloc pe Ovidiu după această gafă, locul românului fiind luat pe ultima sută de metri de francezul Clemet Turpin.

Excluderea de pe lista "centralilor" a venit la mijloc de noiembrie, iar atunci a primit semnale că s-ar putea să mai aibă o șansă pentru un post de arbitru video, post pe care l-a ocupat la Cupa Confederațiilor.

Fără arbitru român la Mondial de 32 de ani

În urmă cu o săptămână UEFA a organizat un seminar în Italia, la Coverciano, unde au fost chemați și au participat 13 arbitri video care urmează să meargă în Rusia, iar numele lui Hațegan nu s-a regăsit nici pe această listă!

Asta înseamnă că cel mai bine cotat arbitru român, cu meciuri la Europeanul din 2016 din Franța va rămâne acasă! Iar România nu va putea bifa un nou cavaler al fluierului la un Mondial de 32 de ani. Ioan Igna e ultimul "central" din țara noastră care a oficiat în Mexic 1986.

"Hațegan este un arbitru din categoria Elite și nu este singurul din lume sau din fotbal care face o singură greșeală după atâtea meciuri! El a acceptat că a greșit la Belfast și trebuie să primească șanse să-și arate calitățile. A candida pe unul dintre cele zece locuri pentru Cupa Mondială din 2018 este o mare realizare și nu o poți îndeplini de fiecare dată. Este primul candidat român care, împreună cu asistenții săi, a fost inclus pe o listă de preselecție, după atâția ani în care nu am avut niciun reprezentant!", spune Kyros Vassaras, președinte CCA pentru Gazetă. 

La șapte meciuri a fost delegat Hațegan în actualul sezon european, a avut 5 meciuri în Champions League și alte 2 partide în Europa League.

57.000€de euro era sumă fixă pe care Ovidiu Hațegan ar fi primit-o dacă era "central" la Mondial, la care se adăugau 2.500 de euro pentru fiecare meci arbitrat, plus diurnă

4 arbitri români au participat la Campionate Mondiale: Nicolae Rainea (RFG 1974, Argentina 1978, Spania 1985), Costel Rădulescu (Uruguay 1930), Andrei Rădulescu (Mexic 1970) și Ioan Igna (Mexic 1986)

 "A fost un moment trist, neplăcut pentru mine, trist pentru că am făcut acea greşeală. E dureros pentru că timp de trei ani şi jumătate am avut împreună cu echipa mea nişte rezultate şi nişte prestaţii foarte, foarte bune. În lumea noastră, la fel ca în cea a portarilor, o greşeală se vede întotdeauna" Ovidiu Hațegan, arbitru FIFA

Cine sunt arbitrii din Europa care merg ca VAR

Bastian Dankert (Germania)
Artur Soares Dias (Portugalia)
Pawel Gil (Polonia)
Massimiliano Irrati (Italia)
Tiago Bruno Lopes Martins (Portugalia)
Danny Makkelie (Olanda)
Daniele Orsato (Italia)
Paolo Valeri (Italia)
Felix Zwayer (Germania)

Ascensiunea lui Ovidiu Hațegan

1996 - devine arbitru, avea numai 16 ani
2003 - e promovat în Liga a 3-a
2004 - urcă în eșalonul arbitrilor din Liga a 2-a
2006 - e promovat în Liga 1
2008 - primește ecusonul FIFA
2015 - e promovat în Elite Group, cea mai înaltă categorie valorică a arbitrilor la UEFA

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
556856157835046
Alikianos Shenghen  •  01 Mai 2018, 09:56

Da, la VAR merge italianul Orsato care a arbitrat catastrofal, in favoarea lui Juventus, mei deunazi meciul Inter-Juventus. Cum Collina e seful comisiei FIFA pentru arbitri, la VAR sunt trei italieni, trei.

luciann
luciann  •  30 Aprilie 2018, 20:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bulletproof
bulletproof  •  30 Aprilie 2018, 16:19

Care ...CM Spania 1985, bre ? Nu cumva a fost ... in 1982 ? Ia, corectaţi, gsp-iștilor !Hai , ca ... 'putéţi' !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează