INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UNGARIA

Federația Maghiară nu mai ține cont de UEFA: „Permitem steagurile cu Ungaria Mare! Este decizia noastră” + Atac dur la FRF: „Nu e de competența voastră!”

Federația Maghiară nu dă înapoi în cazul „Ungaria Mare” // foto: szovetseg.mlsz.hu
Federația Maghiară nu dă înapoi în cazul „Ungaria Mare” // foto: szovetseg.mlsz.hu

Articol de - Publicat joi, 23 martie 2023 11:12 / Actualizat joi, 23 martie 2023 11:34

Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a dat alt comunicat, în care admite că folosirea steagului Ungariei Mari pe stadion a fost o decizie proprie, interpretând reacțiile UEFA și FARE ca o acceptare a situației. În același timp, MLSZ susține că „nu este de competența asociației din România să evalueze hotărârea luată de MLSZ. Intervenția sa a fost neautorizată și nefondată”.

Scandalul continuă. Federația maghiară (MLSZ) nu renunță la planul său. În ciuda reacției negative a UEFA, Budapesta spune că va permite steagul Ungariei Mari pe stadion.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.
„Cine sunteți?” » Noul șef al lui Dinamo, luat tare la GSP Live: „Fugarul pe care l-ați reprezentat va investi la club?”
DINAMO
„Cine sunteți?” » Noul șef al lui Dinamo, luat tare la GSP Live: „Fugarul pe care l-ați reprezentat va investi la club?”

Federația Maghiară a scos din context mesajele UEFA și FARE

Miercuri seară, a dat alt comunicat, concluzia fiind că aceasta a fost în întregime decizia sa.

Admite că UEFA nu a permis oficial, limpede, folosirea steagului, dar a profitat că forul de la Nyon nu a pedepsit MLSZ în ancheta deschisă pentru discriminare după meciul Ungaria - Italia, jucat pe 22 septembrie 2022, când același steag a apărut pe „Puskas Arena”.

A scos din context și o parte din mesajul primit de la FARE - „Apariția hărții Marii Ungare pe steag nu este în sine considerată un act discriminatoriu, pe care FARE l-ar putea raporta organelor internaționale ale fotbalului – FIFA și UEFA”.

Federația maghiară a conchis că „poziția noastră nu a fost nici contestată, nici infirmată de UEFA și FARE”. 

Dan Udrea, redactorul-șef adjunct al Gazetei Sporturilor, a anticipat corect cum au gândit maghiarii, în cel mai recent editorial:

„Ungaria a avut o speță la Comisia de Disciplină de la Nyon, pe un steag al Ungariei Mari, afișat în tribune la unul dintre meciurile disputate în 2022. S-a judecat dacă acel steag este sau nu discriminatoriu, iar concluzia a fost că el nu e discriminatoriu.

Plecând de la acest verdict, maghiarii au oferit propria lor interpretare: nu e discriminatoriu, deci e permis. Ceea ce e complet fals, fiindcă politica UEFA e fermă: nu admite niciun fel de mesaje politice, implicit revizioniste. Faptul că nu ești sancționat pe discriminare nu înseamnă că-ți poți promova propaganda politică pe stadioane”. Citește întregul editorial AICI.

Atac la Federația Română de Fotbal!

În același timp, MLSZ a criticat poziția FRF: „Din informațiile noastre, doar Federația Română de Fotbal (FRF) a interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral și probabil cu informații limitate, și a atacat în mod nejustificat decizia MLSZ”.

A atras atenția FRF că intervenția sa în acest caz „a fost neautorizată și nefondată”, completând că „nu este de competența asociației din România să evalueze decizia luată de MLSZ”.

Șefii fotbalului maghiar nu schimbă nimic: „Vom permite folosirea steagurilor pe stadion la următoarele meciuri”. În această seară, amicalul cu Estonia, și pe 27 martie, contra Bulgariei, în preliminariile Euro 2024. Ambele partide pe „Puskas Arena” din Budapesta.

Comunicatul integral al Federației Maghiare

Așa cum a promis președintele Sandor Csanyi, MLSZ a adresat organizațiilor internaționale interesate de caz o întrebare clarificatoare. Evaluând poziția scrisă a UEFA și FARE și având în vedere situația, a hotărât că harta istorică a Ungariei fără texte și alte simboluri clare sau ascunse nu face obiectul procedurilor disciplinare și, prin urmare, permite folosirea steagului în conformitate cu condițiile asociației.

Pe 20 martie, MLSZ a oferit informații detaliate și exacte despre cele de mai sus. Însă, din păcate, situația a fost greșit înțeleasă și greșit interpretată în unele cazuri. Din cauza incertitudinilor și neînțelegerilor apărute în presă, considerăm important să repetăm, să confirmăm și să completăm anunțul nostru anterior cu o scurtă explicație.

Repetăm ​​că este o decizie a MLSZ, nu am susținut și nici nu pretindem acum că UEFA a permis sau a interzis în mod specific introducerea steagului. Am declarat și declarăm în continuare că ambele organizații (și MLSZ) continuă să condamne toate formele de discriminare și vor lupta împotriva mesajelor rasiste, de excludere sau politice. 

Totodată, MLSZ consideră, în lumina declarațiilor scrise ale celor două organizații, că poziția federației nu a fost nici contestată, nici infirmată, prin urmare federația va permite steagurile în conformitate cu condițiile stipulate de aceasta în stadion pentru următoarele două meciuri.

Considerăm că cele de mai sus sunt clare, bine întemeiate și respectă regulile și că FARE, UEFA și MLSZ au abordat problema cu atenția cuvenită. Din informațiile noastre, doar Federația Română de Fotbal (FRF) a interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral și probabil cu informații limitate, și a atacat în mod nejustificat decizia MLSZ

La rândul său, MLSZ consideră corectă cooperarea cu asociația din România și ne vom strădui în continuare să menținem relații bune și pe viitor, dar este limpede că intervenția sa este neautorizată și nefondată. De aceea am informat organizația parteneră printr-o scrisoare că în acest caz nu este de competența asociației din România să evalueze decizia luată de MLSZ.

În final, confirmăm: MLSZ a evaluat declarația celor două organizații internaționale și a luat decizia responsabilă în propria competență, dorind să-și exprime respectul pentru unitatea sutelor de mii de fani maghiari care trăiesc în multe țări. Vom permite folosirea pe stadion a steagurilor, pentru care nu putem fi acuzați de rasism sau excluziune.

Federația maghiară a dat și un citat din scrisoarea primită de forul budapestan de la FARE

„Apariția hărții Marii Ungare pe steag nu este în sine considerată un act discriminatoriu, pe care FARE l-ar putea raporta organelor internaționale ale fotbalului – FIFA și UEFA.

Cu toate acestea, apariția simbolului în cauză în contextul altor simboluri, scandări și comportament al fanilor poate duce deja la alt sens. 

Acest lucru se aplică în principal cazurilor în care alte simboluri (sau scandări și comportament al fanilor) pot fi clasificate drept xenofobe sau ultra-naționaliste, deoarece scopul lor poate fi să pună în discuție granițele recunoscute internațional ale vecinilor Ungariei sau pentru că aceste simboluri și scandări sunt legate de grupări de extremă dreaptă și conectate de simboluri ale urii”.

MLSZ susține că are un precedent: „Fără pedeapsă pentru discriminare” în cazul steagului Ungariei Mari

La finalul comunicatului, MLSZ amintește că UEFA a închis ancheta declanșată după meciul Ungaria - Italia (22 septembrie 2022, Liga Națiunilor) pentru folosirea steagului Ungariei Mari. 

„Fără pedeapsă pentru discriminare, creând un precedent”, a comentat MLSZ. Forul maghiar a dat și un citat din scrisoarea trimisă de secretarul general UEFA către Budapesta: 

„Luăm în considerare că v-ați referit la decizia Comisiei de Etică și Disciplină UEFA, din 2 noiembrie 2022, prin care am închis procedura împotriva asociației dumneavoastră pentru încălcarea articolului 14 din Regulamentul disciplinar UEFA”.

Tot despre acest subiect: 

Stupoare și la Nyon » UEFA a răspuns CLAR pentru GSP în scandalul momentului: „E FALS că i-am fi permis Ungariei să afișeze acele steaguri!”. Scrisoare de atenționare și către Budapesta

Doctorul în sociologie Gelu Duminică, despre manifestările de tip revizionist cu steagul Ungariei Mari: „O jignire profundă!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
claudiu74
claudiu74  •  23 Martie 2023, 19:35
Postat de Sharapov pe 23 Martie 2023, 13:19

Pracic este DECLARATIE DE RAZBOI !!! Aceste GU NOAIE SOVIETICE maghiare, TREBUIESC SCOASE URGENT DIN UE , FIFA SI UEFA !!!

ai uitat de nato....

claudiu74
claudiu74  •  23 Martie 2023, 19:34

Un baner mare cu 2 opinci pe parlamentul *** ***....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Alexglad
Alexglad  •  23 Martie 2023, 17:44

O Ungarie revizionista, o Austrie pro rusa, o Germanie care are o pozitie duala depinzand de americani, Europa are probleme mari de tot si stam cu totii pe un butoi cu pulbere. Parerea mea!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează