INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CORONAVIRUS

FIFA contrazice UEFA și oprește fotbalul: „E o chestiune de viață și de moarte!”

Michel D'Hooghe, președintele Comitetului medical al FIFA, avertizează că fotbalul ar trebui să fie oprit până la toamnă // sursă foto: Guliver/gettyimages +32   FOTO
Michel D'Hooghe, președintele Comitetului medical al FIFA, avertizează că fotbalul ar trebui să fie oprit până la toamnă // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 29 aprilie 2020 10:44

Președintele Comitetului medical al FIFA, Michel D'Hooghe, recomandă abandonarea sezonului, cum au decis Olanda și Franța: „Nu trebuie să se joace din nou înainte de septembrie”.

Criza coronavirusului a prins fotbalul într-un vârtej periculos și un război al intereselor, lipsit de scrupule. UEFA și FIFA au adoptat poziții antagoniste, bulversând o Europă, care încă se luptă din greu să limiteze proporțiile dezastrului sanitar și financiar provocat de pandemie. Miza este încheierea campionatelor, într-un maraton nebun și punând în pericol sănătatea celor implicați.

Final până la 3 august

Pe de o parte, forul continental insistă, prin vocea președintelui Aleksander Čeferin, ca sezonul să se joace pe teren, nu la comisii. Federațiile au primit termen ca până pe 25 mai să prezinte planul de reluare a competițiilor, care ar trebui completate până la 3 august, făcând loc Ligii și Europa League. 

Totul pentru a nu pierde banii din drepturile TV, a nu se reduce salariile, dar și în interesul șefilor de la Nyon, de a înscrie echipele în ediția viitoare a cupelor după topul final. „Să se reia însă cu acordul autorităților, cu garantarea sănătății jucătorilor!", avertizează UEFA.

Michel D'Hooghe avertizează: „Uitați de acest sezon!"

Guvernele din Olanda și Franța nu vor să riște nimic și au și interzis orice activitate sportivă de masă până la toamnă. Exact ceea ce dorește și FIFA, care trage un semnal serios de alarmă. „Trăim cea mai dramatică perioadă de la Al Doilea Război Mondial. Este o chestiune de viață și de moarte și trebuie prudență, pentru că fotbalul nu-i lucrul cel mai important. Nu cred că se poate juca mai devreme de 1 septembrie, uitați de acest sezon

Aș fi mulțumit dacă stagiunile următoare ar începe normal. Trebuie să evităm un nou val al virusului, care nu este imposibil. Fotbalul să aibă răbdare, să respecte deciziile autorităților și regulile de bază ale sănătății!", a declarat pentru „Daily Telepraph" președintele Comitetului medical al FIFA, Michel D'Hooghe.

1,184 miliarde de euroar fi pierderile totale înregistrate de cluburile din Premier League dacă nu se va mai relua campionatul

„Nu se poate relua Premier cu jucătorii stând la 2 metri. A jucat cineva cu mască? Nu se evită distanțarea, ei sunt împreună pe teren, în vestiar. Și nici cu porțile închise nu dispar riscurile"

„Situația e diferită de la o țară la alta, vârful pandemiei n-a fost atins peste tot și mi-e teamă că, pentru a avea o soluție complet securizată, va trebui să așteptăm un program de vaccinare"

„Nu sunt în pericol doar viețile celor din lotul de 25. Există stewarzi, agenți de securitate, șoferi, doctori pe ambulanță și fizioterapeuți ce ar merge la stadion și poate deveni un iad pentru toți"  - Michel D'Hooghe, președintele Comitetului medical al FIFA

„Există o mare pesiune pusă de ligile naționale pentru terminarea campionatelor. Dar fotbaliștii nu pot decât să accepte că e în interesul lor să fie protejați, să nu fie împinși cu orice risc"  - Brandan Schwab, președintele Asociației Mondiale a Jucătorilor

”Toate asociațiile fotbalistice care planifică reluarea competițiilor vor produce protocoale complete pentru regulile sanitare și operative, garantând sănătatea și integritatea persoanelor implicate la meciuri. În aceste condiii și respectând legislația locală sigur este posibilă planificarea reînceperii campionatelor suspendate din sezonul 2019-2010” - Comisia medicală a UEFA

Restart pe 6 ori 13.06 în Premier League?

În afara Bundesligii, cea mai grăbită, numai Premier e decisă să repornească fotbalul. O parte din echipe deja și-a reluat antrenamentele pe grupuri, între 8 și 11 mai s-ar trece la pregătirile normale, pentru ca seria de 92 de partide rămase de jucat să înceapă de pe 6 sau 13 iunie!

VIDEO. Cum va arăta sportul după Covid-19 » Sporturile au fost grupate pe 4 categorii de risc

Lyon ar vrea play-off!

Toate cluburile din Ligue 1 au acceptat hotărârea de marți a premierului Édouard Philippe, de a îngheța sezonul, mai puțin Lyon. Președintele Jean-Michel Aulas se încăpățânează să ofere soluții de reluare, în format redus: „Regret decizia, dar cred că exista o alernativă de a juca un play-off pentru titlu și cupele europene, altul la retrogradare, în iulie ori august, cu porți închise. Nu trebuia să ne precipităm". Echipa lui Tătărușanu, aflată pe locul 7, este în afara Europei!

PSG, „afară" în Liga Campionilor

Cum în Franța s-a interzis fotbalul până la toamnă și UEFA ține ca Liga și EL să reînceapă pe 4 august, PSG nu are de ales. Calificată în „sferturi", campioana trebuie să plece. „Respectăm ordinul Guvernului și, cum nu mai putem juca în țară, vom programa meciurile în strănitătate, cu asigurarea tuturor condițiilor d securitate pentru sănătatea echipei și a staffului", a anunțat președintele Nasser al-Khelaïfi.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19

+28 FOTO

Citește mai multe știri despre fotbalul european:

Autoritățile din Spania au decis » Când vor relua antrenamentele echipele din La Liga

Nici Messi, nici Ronaldo! Care este cel mai dificil adversar pe care l-a avut Luke Shaw, fundașul stânga de la Manchester United

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
breitner
breitner  •  29 Aprilie 2020, 13:41
Postat de dora pe 29 Aprilie 2020, 11:39

Daca cei de la FIFA au decis, este clar ca nu se mai joaca in vara asta. Problema este ca, la inceputul iernii, ne asteapta un al doilea val de Coronavirus. Poate si alte boli. Este clar ca sportul este in moarte clinica !

E doar o recomandare (de la unul din cei multi de la FIFA imbuibati de comisioane si alte hataruri)! Asta inseamna sa crezi tot ce se spune si scrie (presa e controlata (prin bani daca nu prin mijloace chinezesti si nord coreene))?

881165428637603
Sorin Sfetcovici  •  29 Aprilie 2020, 11:50

recomandare.. cine nu munceste nu primeste... e bine asa?

dora
dora  •  29 Aprilie 2020, 11:39

Daca cei de la FIFA au decis, este clar ca nu se mai joaca in vara asta. Problema este ca, la inceputul iernii, ne asteapta un al doilea val de Coronavirus. Poate si alte boli. Este clar ca sportul este in moarte clinica !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează