INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCOȚIA

Fostul asistent al lui Mourinho este primul selecționer care a calificat Scoția la două Euro consecutive, după o pauză de un sfert de secol

Steve Clarke (60 de ani), numit în mai 2019 la naționala Scoției, va fi la Euro 2024
Steve Clarke (60 de ani), numit în mai 2019 la naționala Scoției, va fi la Euro 2024

Articol de - Publicat luni, 16 octombrie 2023 15:34 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 15:34

Steve Clarke (60 de ani), numit în mai 2019 la naționala Scoției, va fi la Euro 2024, după ce a dus echipa și la turneul final disputat în 2021. Eșecul Norvegiei, 0-1 cu Spania, i-a adus calificarea matematică la turneul final din Germania.

Naționala Scoției a pierdut joi derbyul grupei A, 0-2 cu Spania în deplasare, însă a fost ajutată de Norvegia să obțină biletele pentru Euro 2024, cu două etape înaintea finalului din preliminarii. Este al doilea turneu final continental la care se califică echipa lui Steve Clarke, după ce timp de 25 de ani, din 1996 încoace, a ratat fiecare campanie din preliminarii.

Iar tehnicianul de 60 de ani este primul scoțian ce reușește două calificări consecutive. Sub comanda sa, reprezentativa Scoției a pornit grupa A cu cinci victorii la rând, inclusiv cu actualul lider Spania, unica înfrângere fiind în fața Furiei Roja, la Sevilla. Este cea mai importantă performanță din cariera de antrenor, începută în 1999, ca interimar la Newcastle, după plecarea lui Ruud Gullit.

Adrian Ilie e sigur: „Sunt doi jucători care trebuie să fie mereu titulari”
ROMÂNIA - ANDORRA 4-0
Adrian Ilie e sigur: „Sunt doi jucători care trebuie să fie mereu titulari”

A fost asistentul lui Mourinho la Chelsea

Fostul fundaș al lui Chelsea, pentru care a jucat timp de 11 sezoane (1987-1998), fiind coleg cu Dan Petrescu, a avut nevoie de mulți ani pentru a deveni principal. A fost secund la Newcastle, apoi șeful Academiei la Chelsea, fiind promovat o dată cu venirea lui Jose Mourinho ca secund la echipa londoneză, perioadă în care The Blues au cucerit două titluri și în care a obținut și licența UEFA Pro (2006).

Principal la WBA, Reading și Kilmarnock

După despărțirea de managerul portughez, cariera lui Clarke a continuat, tot ca asistent, la West Ham și la Liverpool, ca asistent al lui Kenny Dalglish. Abia în 2012 a venit și prima oportunitate de a promova ca principal, la West Bromwich Albion, unde a stat un sezon și jumătate. După un an fără contract, a semnat ca manager la Reading, la care nu a activat decât un an. Pasul spre campionatul Scoției și spre Kilmarnock a fost făcut cu trecere pe la Aston Villa, unde a fost secundul lui Roberto Di Matteo. La naționala Scoției, a fost pus în mai 2019 și rezultatele excelente obținute i-au asigurat prelungirea contractului până în iunie 2026!

Nu sunt convins că jucătorii mei realizează semnificația acestei calificări, dar să mergi la două Europene succesive după o pauză de mai bine de două decenii este fenomenal și dovedește cât au muncit pentru aceste rezulate excelente - Steve Clarke, selecționerul Scoției

48de meciuri are naționala Scoției cu Steve Clarke selecționer. Bilanțul acestuia este de 26 de victorii, 8 remide și 14 eșecuri, golaveraj 80-61

Comisia Europeană a stabilit un termen limită pentru dispariția gazoanelor artificiale din Europa
EUROPA
Comisia Europeană a stabilit un termen limită pentru dispariția gazoanelor artificiale din Europa
Revolta lui Marius Șumudică: „Asta e rana care sângerează. Dar nu mi-e frică!
TURCIA
Revolta lui Marius Șumudică: „Asta e rana care sângerează. Dar nu mi-e frică!" + Cum l-a schimbat Mircea Lucescu!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
brentford
brentford  •  16 Octombrie 2023, 17:15
Postat de cosmo pe 16 Octombrie 2023, 16:33

Un meci cu Andorra e extrem de relevant în privința aprecierii calității selecționerului *** și a jucatorilor. Felicitări tuturor!

Etalonul valorii la nivel european

cosmo
cosmo  •  16 Octombrie 2023, 16:33

Un meci cu Andorra e extrem de relevant în privința aprecierii calității selecționerului *** și a jucatorilor. Felicitări tuturor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează