INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENORI

Echipa ideală a lui Mircea Lucescu din Ucraina: 6 superbrazilieni

Mircea Lucescu și Henrikh Mkhitaryan, în 2010, la Shakhtar Foto: Instagram +38   FOTO
Mircea Lucescu și Henrikh Mkhitaryan, în 2010, la Shakhtar Foto: Instagram

Articol de - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 14:59 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 16:37

Mircea Lucescu, 78 de ani, a părăsit Ucraina. Henrikh Mkhitaryan (34 de ani), fostul său jucător de la Shakhtar, acum la Inter Milano, și Serhiy Sydorchuk (32), ex-căpitanul lui Dinamo Kiev, i-au transmis mesaje emoționante.

La 78 de ani, Mircea Lucescu a părăsit Ucraina. În 15 ani, a cucerit 25 din totalul său de 35 de trofee, la Shakhtar Donetsk (22) și Dinamo Kiev (3), a construit echipe și a format jucători, pe care i-a lansat spre fotbalul european.

Votează în sondajul GSP.ro » Cine e antrenorul turului de sezon regulat? Iată cele 4 variante și argumentele fiecăruia
SUPERLATIVE
Votează în sondajul GSP.ro » Cine e antrenorul turului de sezon regulat? Iată cele 4 variante și argumentele fiecăruia

FOTO. Henrikh Mkhitaryan, o inimă pentru Mircea Lucescu: „Impactul profund asupra carierei mele"

Mircea Lucescu alături de Darijo Srna și Fernandinho. Foto: Imago Images
Mircea Lucescu și Henrikh Mkhitaryan. Foto: Instagram
Mircea Lucescu și Serhiy Sydorchuk, la Dinamo Kiev Foto: Imago
Mircea Lucescu și Mykola Shaparenko. Foto: Imago Images
Mircea Lucescu și Răzvan Raț
+34 FOTO

Doi dintre ei i-au dedicat mesaje după ce au aflat că tehnicianul s-a despărțit de Dinamo Kiev. Primul a fost armeanul Henrikh Mkhitaryan, pe care l-a cumpărat în 2010 de la Metalurg Donetsk, cu 5,85 de milioane de euro, vânzându-l trei ani mai târziu Borussiei Dortmund, pentru 27,5 milioane. 

Mijlocașul cu o viziune extraordinară a jocului a continuat la Manchester United, Arsenal și Roma. S-a oprit în 2022 la Inter Milano, cu care a disputat finala Ligii Campionilor.

Mkhitaryan, 34 de ani astăzi, a scris pe Instagram: „Vă mulțumesc pentru încrederea în talentul meu. Vă mulțumesc pentru inspirație și pentru impactul profund avut asupra carierei mele. Ați fost mai mult decât un antrenor pentru mine, perioada în care mi-ați fost mentor a creat sportivul de astăzi". Și un final în română: „Mulțumesc, Mister!". La sfârșit, două emoticoane, o inimă și o rugăciune.

Serhiy Sydorchuk, pentru Mircea Lucescu: „M-a învățat, mi-a deschis mintea, mi-a dat exemplul său”

Mircea Lucescu și Serhiy Sydorchuk, la Dinamo Kiev Foto: Imago
Mircea Lucescu și Henrikh Mkhitaryan. Foto: Instagram
Mircea Lucescu și Mykola Shaparenko. Foto: Imago Images
Mircea Lucescu și Răzvan Raț
Mircea Lucescu alături de Darijo Srna și Fernandinho. Foto: Imago Images
+34 FOTO

Serhiy Sydorchuk, 32 de ani, acum la Westerlo după ce a fost trei sezoane căpitanul lui Luce la Kiev, s-a înclinat în fața tehnicianului, a omului Lucescu.

„De mai multe zile, de când am aflat că Mircea Lucescu a părăsit Dinamo Kiev, am fost în stare de șoc. Mi-am adunat gândurile pentru a-i mulțumi public lui Mister. Această persoană e importantă pentru mine și familia mea”, a început el. Și aceeași observație ca Mkhitaryan: „Mai mult decât un antrenor”.

Mijlocașul ucrainean știe că „mi-a oferit o nouă perspectivă a fotbalului, m-a învățat să văd detalii la care nu mă gândeam înainte, mi-a deschis mintea pentru a mă gândi la viața după carieră. Mi-a dat exemplul său, cum să iubești ceea ce faci. Nu mi-l imaginez în afara fotbalului, pentru că e viața sa”.

Serhiy Sydorchuk, pentru Mircea Lucescu: „Nu voi uita cât ne-a ajutat Mister la București”

Antrenorul l-a impresionat și dincolo de fotbal: „Nu voi uita cât ne-a ajutat Mister pe mine și familia mea la București, când aveam nevoie de un adăpost după declanșarea invaziei.

El și soția lui au fost foarte buni cu noi, ne-am văzut și am discutat aproape zilnic, ceea ce a fost extrem de important. Se spune că în vremuri întunecate poți vedea oameni strălucitori. Acesta este Mircea”.

Mister merita să-și încheie cariera în fotbalul ucrainean la înălțime, campion, cu un trofeu în brațe. Dar aceasta este viața, acesta este fotbalul. Din păcate, mulți nu i-au înțeles filosofia, abordarea. Eu îi mulțumesc pentru tot
- Serhiy Sydorchuk, fost căpitan Dinamo Kiev

Mircea Lucescu, echipa ideală - Shakhtar, Made in Brazil

Țara în care Mircea Lucescu a petrecut o mare parte a carierei a fost Ucraina. 12 ani la Shakhtar Donetsk, 3 la Dinamo Kiev.

 La Shakhtar, s-a axat pe filiera braziliană. În linia de mijloc și atac, a avut mereu reprezentanți ai „Jogo Bonito”, jucători pe care i-a adus în Ucraina tineri, la începutul carierei, și pe care i-a revândut pe sume importante la puteri europene. Și unii dintre ei au devenit nume faimoase ale fotbalului.

  • Andriy Pyatov (Ucraina/Shakhtar) - Darijo Srna (Croația/Shakhtar), Chygrynskyi (Ucraina/Shakhtar, Barcelona), Răzvan Raț (România/Shakhtar) - Willian (Brazilia/Shakhtar, Chelsea, Arsenal), Mkhitaryan (Armenia/Shakhtar, Dortmund, Man. United, Arsenal, Roma, Inter), Fernandinho (Brazilia/Shakhtar, Man. City), Alex Teixeira (Brazilia/Shakhtar) - Douglas Costa (Brazilia/Bayern, Juventus), Luiz Adriano (Brazilia/Shakhtar, Milan), Taison (Brazilia/Shakhtar)

Citește și:

Și Neagoe?! Rotaru a făcut o afirmație-șoc în conferința de prezentare a bulgarului Petev

Acord cu Zidane, mutare iminentă! „Zizou” revine în circuit și primește 200 de milioane de euro pentru transferuri!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează