CAMPIONATE  ·  ANGLIA

Hotline pentru depresivi! » Stop sinuciderilor! Asociaţia Jucătorilor Profesionişti vine în sprijinul suferinzilor

Sfîrșitul tragic al lui Speed, găsit spînzurat în noiembrie 2011, a șocat lumea întreagă // Foto: Guliver/GettyImages
Sfîrșitul tragic al lui Speed, găsit spînzurat în noiembrie 2011, a șocat lumea întreagă // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 08 iulie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 07 iulie 2013 21:49

Preşedintele PFA, Clarke Carlisle, susţine că numai în Insulă sînt cîteva sute de fotbalişti care au nevoie de ajutor imediat.

Gary Speed, Robert Enke sau Justin Fashanu sînt doar cele mai mediatizate exemple. Dar lista sinucigaşilor din fotbal e lungă. Iar a jucătorilor depresivi şi mai lungă. Acesta-i şi motivul pentru care Clarke Carlisle, preşedintele Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti din Anglia (PFA), militează pentru înfiinţarea unei linii confidenţiale destinate depresivilor.

"Sînt sute de jucători care suferă în tăcere. Ei au nevoie de ajutor pînă nu va fi prea tîrziu. Numai pe mine, în calitate de preşedinte, m-au sunat vreo 15-20 care mi s-au confesat: «Clarke, nu ştiu ce se întîmplă cu mine. Nu mă simt bine»", a dezvăluit Carlisle, 33 de ani, săptămînalului Mail on Sunday.

Omul ştie despre ce vorbeşte. El însuşi a vrut să se sinucidă la 21 de ani, cînd era jucător activ: "Am decis atunci că e cea mai bună soluţie şi am plecat în parc cu 56 de calmante în buzunar şi o bere în mînă. Am luat pastilele şi am aşteptat să se termine". Din fericire, a fost găsit la timp şi dus la spital. Dar ani la rînd a continuat să se lupte cu depresia şi alcoolul. În tăcere.

"Football Suicide Secret"
Fost fundaş, printre altele, la Blackpool, QPR, Leeds, Watford şi Burnley, Carlisle va lansa în zilele următoare şi un documentar, "Football Suicide Secret", realizat împreună cu BBC. Film în care îşi povesteşte propria experienţă, vorbeşte cu sora fostului selecţioner galez Gary Speed şi cu alţi jucători care au fost tentaţi să-şi curme viaţa: "Poate aşa îi vom încuraja pe alţii să ceară ajutor".

50.000 de foşti şi actuali jucători ar putea profita de linia confidenţială pe care o propune Carlisle

"Depresia e un dezechilibru chimic în creier. Averea, inteligenţa şi jobul nu te imunizează împotriva ei" (Clarke Carlisle, preşedinte PFA Anglia)Marinel a terorizat tot satul. Ireal ce s-a descoperit în lanul de porumb! Polițiștii „au zis că ei nu intră„
Libertatea
Comentarii (3)
thumbzilla..  •  09 Iulie 2013, 00:14
Postat de dreamer123 pe 08 Iulie 2013, 17:15

ar ajuta foarte multa lume...

Ai dreptate.Multa lume se lupta cu depresia fara sa beneficieze de ajutor specializat.Din pacate unii rezista,dar alti......cedeaza :|

dreamer123  •  08 Iulie 2013, 17:15

ar ajuta foarte multa lume...

monere1980  •  08 Iulie 2013, 02:38

buna initiativa. Presiunea mare la care sint supusi jucatorii de fotbal este un motiv al depresiei si eventual sinuciderii. Presiune din partea presei, a calendaruului incarcat (practic in campionatele puternice nu exista 2 luni de pauza pe an), pana si a fanilor care fac urit cand echipa lor facorita pierde un amarat de meci impotriva unei echipe slabe. De parca fotbalistii n-ar fi oameni si n-ar avea momente de slabiciune.

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:30 Fotbal, Serie A
Torino - Genoa
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:15 Fotbal, Premier League
Crystal Palace - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Spal - Inter
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1