INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REPORTAJ

EXCLUSIV Industria Red Bull Salzburg » Reportaj de la fabrica de fotbaliști din Austria: condiții SF!

Gazeta Sporturilor a vizitat uriașa academie a celor de la Red Bull +31   FOTO
Gazeta Sporturilor a vizitat uriașa academie a celor de la Red Bull

Articol de , - Publicat joi, 15 iulie 2021 08:46 / Actualizat joi, 15 iulie 2021 11:17

Gazeta Sporturilor a vizitat uriașa academie a celor de la Red Bull, o adevărată uzină de fotbaliști, întinsă pe 12.000 de metri pătrați. O investiție uriașă, care a început de ani buni să producă superfotbaliști vânduți pe sume astronomice.

Îndrumată de Hans-Peter Berger, fost internațional U21 al Austriei, portar la cluburi precum Austria Salzburg, LASK Linz, Ried și Liefering, echipa Gazetei a făcut o vizită la Red Bull Salzburg Academy, un gigant în tot ceea ce înseamnă centru de copii și juniori la ora actuală în Europa.

200 de talente în academie

Circa 200 de copii se antrenează, locuiesc, trăiesc practic aici. Nu le lipsește absolut nimic. Inclusiv de școală se ocupă cei de la Salzburg. Au pus la dispoziție autobuze speciale, care să ducă și să aducă copiii de la locul unde învață. 200 de tineri, aleși atent, beneficiază de cele mai bune condiții pentru antrenament și locuiesc în camere de 25 de metri pătrați. 

Pe lângă cele mai noi metode de antrenament, puștii de la RB Salzburg beneficiază și de SoccerBot 365, un sistem ultramodern de antrenament pentru reacție și viteză, "gadget" ce costă 750.000 de euro.

200 de puști din 7 țări se antrenează, locuiesc și trăiesc în Academia RB Salzburg, unde beneficiază de tot, inclusiv masă și educație
Sistemul GPS montat pe stâlpii de nocturnă sunt schimbați anual pentru o acuratețe cât mai mare a datelor
+27 FOTO

SF de la înălțime

Văzută de la înălțime, clădirea academiei are forma unei agrafe, exceptând evident patinoarul, terenul de fotbal acoperit, plus celelalte suprafețe de joc. Sala de forță are 1.000 de metri pătrați și e plină cu aparate de toate felurile. Birouri, spații de cazare, săli de studiu, bufet cu nutriționiști și meniu special pentru fiecare copil în parte în funcție de greutate și construcție fizică. SF. Ceva uimitor.

Sala de forță a celor de la Salzburg este una impresionantă, cu sute de aparate în 13 stații diferite, cu computere și camere cu inflaroșu ce înregistrează performanțele fizice ale fiecărui jucător
Sistemul GPS montat pe stâlpii de nocturnă sunt schimbați anual pentru o acuratețe cât mai mare a datelor
200 de puști din 7 țări se antrenează, locuiesc și trăiesc în Academia RB Salzburg, unde beneficiază de tot, inclusiv masă și educație
+27 FOTO

În plus, pe fiecare stâlp de nocturnă este montată câte o cameră specială, ce înregistrează toate datele despre jucătorii care se pregătesc pe acea suprafață de joc și care îmbracă acele veste cu GPS. O dată pe an, în afara gazonului, se schimbă și acest sistem, pentru ca nu cumva să existe "rateuri" în oferirea datelor.

Academia Red Bull Salzburg, contestată la început

Întrebat despre multitudinea de naționalități din lotul lui Salzburg, dacă există discuții despre acest aspect, Hans a recunoscut că la început nu toți au fost de acord cu acest import de jucători africani și nu numai, însă rezultatele au convins în cele din urmă suporterii, iar în prezent conflictul e stins.

"Nu-i nicio problemă că la Red Bull Salzburg sunt destul de mulți jucători străini. În primii 2 ani fanii au mai avut anumite nemulțumiri, pentru că toți și-ar fi dorit să vadă jucători locali la echipă. Dar acum nu, și-au dat seama că jucătorii care vin o fac de tineri și se identifică cu acest club. Acum sunt iubiți toți cei care vin la Salzburg".

Obțin sute de milioane din transferuri

Sunt 8 echipe de copii, de la U7 la U14, trei de juniori, U15, U16, U18, plus "satelitul" Liefiering, din a doua ligă austriacă, toate pline de talente gata să aducă profit uriaș clubului. De aici au plecat jucători ca Dominik Szoboszlai, Amadou Haidara, Dayot Upamecano sau Martin Hinteregger. Toți aduși pe sume mici, vânduți apoi pe mai mult de 10 milioane de euro fiecare. 

Fără să-i includem pe Sadio Mané, Erling Halland, Naby Keïta, Minamino, Kevin Kampl, Wanderson sau Alan. Toți cumpărați de tineri de Salzburg, vânduți apoi pe zeci de milioane de euro. Nu au trecut prin academie, ci doar pe la prima echipă.

"Au foarte mulți scouteri. Foarte bine dezvoltat sistemul, i-aș putea compara oricând cu Bayern Munchen sau Chelsea din acest punct de vedere. Red Bull asta își dorește, să vândă jucători. Pentru mine în Europa este numărul 1 acest club", a concluzionat Hans pentru GSP.

Sistemul GPS montat pe stâlpii de nocturnă sunt schimbați anual pentru o acuratețe cât mai mare a datelor
200 de puști din 7 țări se antrenează, locuiesc și trăiesc în Academia RB Salzburg, unde beneficiază de tot, inclusiv masă și educație
+27 FOTO

Facilitățile Academiei Red Bull Salzburg:

  • 6 terenuri mari, 4 cu iarbă naturală, două cu artificială 
  • un teren indoor 
  • două terenuri de hochei 
  • 25 de vestiare 
  • 88 de camere duble în internat 
  • o uriașă sală de forță și fitness 
  • SoccerBot360 - o cameră artificială de antrenament evaluată la 750.000 de euro 
  • parc pentru motricitate 
  • camere instalate pe stâlpi pentru monitorizarea parametrilor fotbaliștilor (LPM tracking sistem) 
  • sală multifuncțională 
  • teren uscat pentru antrenamentele la hochei 
  • sală de recuperare 
  • departament medical 
  • 30 de mașini de spălat
Sistemul GPS montat pe stâlpii de nocturnă sunt schimbați anual pentru o acuratețe cât mai mare a datelor
200 de puști din 7 țări se antrenează, locuiesc și trăiesc în Academia RB Salzburg, unde beneficiază de tot, inclusiv masă și educație
+27 FOTO

Cele mai importante transferuri făcute de Salzburg cu jucători trecuți prin academie:

JucătorSumă de transfer (milioane euro)Cine l-a cumpărat 
Dominik Szoboszlai20RB. Leipzig 
Duje Caleta-Car19Marseille 
Amadou Haidara19RB. Leipzig 
Dayot Upamecano18,5RB. Leipzig 
Xaver Schlager15Wolfsburg 
Diadié Samassékou14Hoffenheim 
Stefan Lainer12,5Monchengladbach 
Valentino Lazaro10,5Hertha Berlin 
Martin Hinteregger10,5Augsburg 
Hannes Wolf9,5RB. Leipzig 
Hee-chan Hwang9RB. Leipzig 
Konrad Laimer7RB. Leipzig 

120 de angajațiare Red Bull Salzburg Academy, superacademia de fotbal din Austria care uimește Europa

117 milioane de euroa încasat RB Salzburg în sezonul 2019-2020 de pe urma vânzării jucătorilor

Dacă ar fi să descriu Red Bull Salzburg, aș spune un singur cuvânt: fantastic. Un sistem de scouting incredibil, mentalitate și strategie sănătoase. Se pare că până acum a funcționat excelent, felicitări celor de la Salzburg.

RB are niște subacademii în Africa, iar scouterii merg acolo pentru a urmări jucători, iar pe cei mai buni îi aduc aici, în Austria, la un trial. Își fac foarte bine treaba, vedeți câți jucători au vândut și la ce nivel a ajuns academia.

Tot ceea ce face Salzburg acum este perfect! Pentru oraș, pentru oamenii de aici, pentru țară, jucăm în Champions League, în Europa League, am făcut un sezon fantastic, toată lumea din Europa știe despre noi. Academia e de top, că mergi la Bayern sau Real Marid sau că vii aici e la fel.

- Hans-Peter Berger

Are propria academie de portari

Hans-Peter Berger se ocupă în prezent de propria academie de portari. Un loc bine dezvoltat, cu mai multe terenuri de antrenament și o bază proprie, cu sală de forță, sală de yoga, vestiare moderne, bufet. Totul este într-o continuă expansiune, spune Hans, care anunță că în prezent are mai mult de 70 de portari: "Nu-i doar pentru austrieci, așteptăm de oriunde, inclusiv din România, bineînțeles".

150 de milioane de euroe cota cu aproximație a lotului lui RB Salzburg

2017e anul în care Red Bull Salzburg a câștigat Youth League, la doar 3 ani de la înființarea academiei

Mai multe știri din fotbalul internațional:

A fost desemnat cel mai frumos gol de la EURO » VIDEO cu reușita care i-a cucerit pe fani

Se pregătește un schimb neașteptat în La Liga » Barcelona și Atletico Madrid, în negocieri avansate!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (7)
1948
1948  •  15 Iulie 2021, 13:54
Postat de pamparam21 pe 15 Iulie 2021, 13:01

Poate nu înțelegi, dar comentariul meu a avut un scop care a fost atins :)

si al meu la fel.De cele mai multe ori suferinzii nu sunt constienti de situatia lor. E bine ca cineva sa le spuna din cand in cand, ca au o pb

ovidiu1
ovidiu1  •  15 Iulie 2021, 13:31

Beau Red Bull fara zahar, ma bucur sa contribui la asa ceva, pe cand restul: Coca Cola, Pepsi, Dedeman, Tiriac, Banca Transilvani, Orange, Vodafone....

pamparam21
pamparam21  •  15 Iulie 2021, 13:01
Postat de 1948 pe 15 Iulie 2021, 12:52

***

Poate nu înțelegi, dar comentariul meu a avut un scop care a fost atins :)

Vezi toate comentariile (7)
Comentează