INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

EXCLUSIV Mircea Lucescu răspunde atacurilor din Ucraina: „Tot ce am făcut a fost să ajut naționala să se califice la Mondial”

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Articol de - Publicat luni, 18 aprilie 2022 16:03 / Actualizat luni, 18 aprilie 2022 18:48

Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev, criticat de mai mulți ucraineni, inclusiv de tehnicieni, care îi reproșează că nu vrea să lase cei 12 jucători alb-albaștri să vină la lot pe 29 aprilie, pentru cantonamentul din Slovenia, a declarat pentru GSP.ro: „Selecționerul poate să ia jucătorii și mâine, dacă vrea, dacă se consideră că astfel ajută la calificare. E responsabilitatea selecționerului, a federației"

- Domnule Lucescu, e deja conflict în Ucraina, între federație și Dinamo Kiev. Se spune că refuzați să eliberați jucătorii pentru echipa națională. 
- Nu e adevărat. E doar un alibi pe care îl caută unii.

Mircea Lucescu: „Acesta este obiectivul nostru comun. Naționala”

- Dar care este adevărul?
- Încă de la început, eu am afirmat că obiectivul principal al fotbalului ucrainean este acum calificarea echipei naționale la Campionatul Mondial. Tot acest program, clar, de pregătire, pe care l-am făcut este pentru Mondial, pentru că eu nu am nicio competiție, niciun obiectiv. Acesta este obiectivul nostru comun. Naționala.

- Aveți 12 jucători în acest lot... 
- Exact. Tocmai de aceea, mi-am asumat responsabilitatea de a-i pregăti pe jucători pentru fi gata de meciurile de baraj din iunie. Era imposibil în Ucraina. Eu am fost inițiatorului planului de a-i ajuta să iasă din țară, împreună cu familiile, de a locui și de a se antrena în cele mai bune condiții. Și mai era un alt scop al acestui plan.

Campioana în criză?
EDITORIAL
Campioana în criză?

„L-am invitat pe selecționer să vină aici”

- Care? 
- Am insistat în același timp să organizăm un turneu în Europa. Nu erau doar meciuri de pregătire, ci mai ales umanitare, pentru a atrage atenția tuturor asupra situației din Ucraina. Prezența lui Dinamo Kiev în Europa generează simpatie, iar câștigurile ajung la cei care au nevoie, mai ales la copii. Iată două aspecte importante. Umanitar și al pregătirii jucătorilor pentru națională.

- Ați vorbit și cu cei din federație? 
- Naționala e formată din Dinamo, Șahtior și stranieri. Am avut o discuție cu președintele federației, Andri Pavelko, în care i-am spus ce doresc să fac și l-am invitat pe selecționerul Petrakov să vină aici, să urmărească și el pregătirea jucătorilor. La fel, să meargă la Șahtior.

„Ar fi o eroare să împartă jucătorii în două grupe”

 - Numai că selecționerul vrea el să aibă toți jucătorii la lot. 
- Știu, dar stranierii oricum nu pot sosi acum, ci după ce se încheie campionatele în țările lor, pe 22 mai. Cred că ar fi o greșeală să-i ia doar pe cei de la Dinamo Kiev și Șahtior. Ei se pot pregăti bine și juca meciuri cu echipele lor. Ar fi logic să-i lase acum la cluburi. Ar fi o eroare să împartă jucătorii în două grupe, cei din campionatul intern și stranierii. Ar fi o greșeală să-i ții astfel o lună.

- Dar Igor Surkis a anunțat că îi lasă la națională pe 23 mai. Nu e prea târziu? Rămâne doar o săptămână până la semifinala barajului
- Președintele era supărat, 23 mai este data oficială în care cluburile sunt obligate să elibereze jucătorii.

„Le-am zis băieților că în orice moment pot pleca”

- Dumneavoastră ce spuneți? 
- Din punctul meu de vedere, nu e nicio problemă. Selecționerul poate să ia jucătorii și mâine, dacă vrea, dacă se consideră că astfel ajută la calificare. E responsabilitatea selecționerului, a federației. Dar e nevoie de acordul președinților de club, pentru că ei plătesc jucătorii.

- Jucătorii ce spun? 
- Sunt agitați de toată această situație. Le-am zis că, în orice moment, dacă e nevoie, ei pot pleca. Încă o dată, obiectivul meu a fost să-i pregătesc pentru echipa națională.

„Însemn mai mult pentru Ucraina decât Markevici”

- Fostul antrenor ucrainean Miron Markevici întreabă într-un interviu pentru presa locală: „Cine este Mircea Lucescu pentru țara noastră?" 
- Statistica e dovada a ceea ce am oferit eu Ucrainei. Rezultate, trofee și jucători crescuți și pregătiți pentru națională. Cred că însemn foarte mult pentru Ucraina, din 2004 până acum. Mai mult decât înseamnă Markevici. Vreau să-ți zic ceva.

- Vă ascult. 
- Înainte să mă întorc în 2020, Markevici spunea că numai un singur jucător de la Dinamo e de națională. Țigankov. Iar acum sunt 12. Acesta este răspunsul meu pentru el.

„E o declarație iresponsabilă”

- Tot Markevici le-a cerut jucătorilor lui Dinamo să nu vă asculte pe dumneavoastră și pe Igor Surkis și să plece oricum la națională, pe 29 aprilie. 
- E o declarație iresponsabilă. El nu ar trebui să vorbească, pentru că nu el s-a ocupat să scoată jucătorii din țară, familiile lor, nu le-a căutat el casă în care să stea, teren pe care să se antreneze, meciuri în care să joace. Nu a trecut el prin toate greutățile. Altcineva s-a ocupat să rezolve totul. Nu trebuie să vorbești, trebuie să faci ca lucrurile să fie în regulă. Noi am făcut.

5 stranieriimportanți are naționala Ucrainei: Iarmolenko (West Ham), Zincenko (Man. City), Mikolenko (Everton), Malinovski (Atalanta) și Iaremciuk (Benfica). Ei se vor alătura lotului la finele sezonului la club

„Mircea îi înțelege perfect” 

Nu toți ucrainenii sunt împotriva planului lui Mircea Lucescu, de a-i pregăti el momentan pe internaționalii lui Dinamo Kiev. Serghei Tișcenko, jurnalist la site-ul local Football24.ua, a scris într-un editorial: „Toți am văzut ce a însemnat venirea lui Lucescu pentru jucătorii echipei naționale. Șaparenko și Zabarnîi au ieșit în față, iar Sidorciuk, Popov, Karavaev, Timcik, Țigankov, Buialski, Besedin și Garmaș și-au ridicat nivelul de joc. Mircea îi înțelege perfect pe acești fotbaliști și știe cum să lucreze cu ei. Poate să-i pregătească el până spre sfârșitul lunii mai. E o șansă ca și cei de la Kiev să fie în formă bună”.

„Cine este Lucescu pentru țara noastră?”

Miron Markevici, fost antrenor ucrainean în vârstă de 71 de ani, ultima oară la Dnipro (2014-2016), e cel mai pornit împotriva lui Lucescu. „Mă scuzați, dar cine este Mircea Lucescu pentru țara noastră?”, a întrebat el în interviul pentru Fanday. „Nu înțeleg de ce jucătorii tac. Le cer fotbaliștilor de la Dinamo Kiev să facă totul pentru a ajunge la națională. Să spună: «Mergem pe 29 aprilie. Dacă nu ne lăsați, plecăm!». Ei trebuie să decidă, nu Surkis și Lucescu”. Markevici a avertizat: „Dacă jucătorii nu vin acum, nu trebuie să fie chemaţi din nou. Drumul spre naţională să fie închis pentru ei”.

Selecționerul: „Sunt șocat”

Oleksandr Petrakov a reacționat pe site-ul federației ucrainene, aflând de răspunsul inițial al lui Igor Surkis, că nu îi lasă pe jucătorii lui Dinamo Kiev la lot pe 29 aprilie. "Sincer, sunt șocat. Vă reamintesc că în vreme de război cluburile noastre nu pot juca meciuri oficiale. Singura care se pregătește pentru partide internaționale e echipa națională", a declarat selecționerul. "Care sunt interesele lui Dinamo Kiev acum? Nimeni nu m-a sunat de la Dinamo și nu mi-a propus nimic". Petrakov a pregătit o listă cu jucători de rezervă, în cazul în care internaționalii kieveni nu vor veni în cantonamentul din Slovenia.

Citește și:

George Ogăraru, ironizat de fostul antrenor de la Ajax după ultima postare de pe Facebook » Cum a răspuns românul

Gigi Becali susţine că Toni Petrea a făcut echipa şi schimbările la Cluj » Deşi a recunoscut de multe ori că-i place să „antreneze”, patronul de la FCSB s-a sucit: „Vor să-l ridiculizeze!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
misulica1
misulica1  •  19 Aprilie 2022, 07:58

E destul de confuz nea Mircea. Vad ca si nationala Ucrainei are stagiu de pregatire in Slovenia, stranieri sunt doar 5-6 (nu ca la noi mai mult de jumatate), deci ar avea dreptate selectionerul sa-i aiba el in pregatire. Scuza ca patronul clubului ii plateste nu stiu daca e valabila cand e vorba de nationala. Parca si Becali a incercat odata si nu a reusit.

662835230489631
Adi Munteanu  •  18 Aprilie 2022, 18:38

Mai dai la mamonu pe galben albaștrii aia cu comediantul ala al lor. Nu le convine nimic.

miki123
miki123  •  18 Aprilie 2022, 18:38

Mircea Lucescu, mare om, mare caracter și cel mai bun și profesionist antrenor Român! Sunt căteva fîcîsî.biste care miaună pe aici, dar nu poți să ai pretenții!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează