INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Mărturia fostului fotbalist din Liga 1, Junior Moraes, după ce a scăpat de infernul de la Kiev: „Eram 70 de oameni înghesuiți într-o cameră de hotel, ca într-un buncăr” » Jucătorii străini de de la Șahtior și Dinamo Kiev, aduși în România

Junior Moraes +7   FOTO
Junior Moraes

Articol de GSP - Publicat luni, 28 februarie 2022 10:26 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 14:17

13 fotbaliști de la Șahtior și Dinamo Kiev, împreună cu familiile lor, și un angajat al Federației Ucrainiene de Fotbal, au ajuns duminică noaptea în România. Printre aceștia și Junior Moraes, fostul jucător al Gloriei Bistrița.  

  • Text si foto de la Simona Voicu, corespondent Libertatea

UPDATE, ora 14:00: Unii dintre fotbaliști au plecat din România

FRF anunță că cei mai mulți dintre jucătorii de la Șahtior și Dinamo Kiev au plecat spre Aeroportul Otopeni. Înainte de plecarea de la baza de la Mogoșoaia, fotbaliștii au fost vizitați de Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev. Pentru cei care au rămas la Mogoșoaia, se caută opțiuni pentru a pleca și ei din România.

Fotbaliștii sud-americani care jucau la Șahtior Donețk și Dinamo Kiev au ajuns duminică noaptea în Vama Albița, din județul Vaslui. Cu puțin înainte de miezul nopții, autocarul în care se aflau 41 de persoane a intrat în vamă, unde polițiștii de frontieră îi așteptau deja de câteva ceasuri.  

Roman Yaremchuk, protagonistul unui moment emoționant la meciul dintre Benfica și Guimaraes » Fotbalistul, în lacrimi
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Roman Yaremchuk, protagonistul unui moment emoționant la meciul dintre Benfica și Guimaraes » Fotbalistul, în lacrimi

Pe lângă cei 13 fotbaliști se aflau soțiile, copiii acestora, inclusiv bebeluși, dar și un cetățean italian, angajat al Federației Ucrainene de fotbal.  

„Au fost momente foarte grele pentru ei, dar cel mai mult ne bucură că au rezistat acestui drum”, a anunțat președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care i-a întâmpinat în Vama Albița. 

Jucătorii străini de de la Șahtior și Dinamo Kiev, aduși în România
Junior Moraes
Jucătorii străini de de la Șahtior și Dinamo Kiev, aduși în România
Jucătorii străini de de la Șahtior și Dinamo Kiev, aduși în România alături de familiile lor
Jucătorii străini de de la Șahtior și Dinamo Kiev, aduși în România
+3 FOTO

La scurt timp după declanșarea războiului, UEFA s-a implicat în repatrierea fotbaliștilor străini care jucau în Ucraina. Potrivit președintelui FRF, primul scenariu luat în calcul a fost ca sportivii să fie scoși din țară cu un avion militar, însă s-a renunțat la acest plan pe fondul escaladării conflictului. 

„Președintele UEFA monitorizează călătoria jucătorilor. Atât eu, cât și jucătorii din autocar am fost în contact permanent cu el în aceste zile”, a precizat Burleanu.

Război în Ucraina, ziua a 5-a » Noi bombardamente în Kiev + mesajul lui Joe Biden pentru Rusia
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Război în Ucraina, ziua a 5-a » Noi bombardamente în Kiev + mesajul lui Joe Biden pentru Rusia

Călătoria fotbaliștilor a durat mai bine de 48 de ore. Au plecat cu trenul din Kiev până la Cernăuți, unde au ajuns după mai multe ore de întârziere. La granița cu Ucraina au fost preluați de oficialii Federației de fotbal din Republica Moldova, fiind aduși cu autocarul până în Chișinău. „Au făcut un duș la hotel, au mâncat și apoi am plecat spre vamă”, au anunțat oficialii moldoveni.

Liderul grupului, cel care a ținut legătura cu oficialii FRF, a fost fostul jucător al Gloriei Bistrița, Junior Moraes, care în prezent e sub contract cu Șahtior Donețk.

„România a fost mereu în inima mea, pentru că am trăit momente frumoase aici și am mulți prieteni.  România ne ajută și mulțumesc mult tuturor pentru sprijinul acordat. 

Nu am putut să plec de unul singur și să-i las pe ei în spate. Sunt foarte bucuros acum că toată lumea este în siguranță și va merge acasă”, a declarat Moraeș după ce a trecut granița în România.

Sportivii conduși în România de președintele Federației de Fotbal din Republica Moldova au coborât din autocar în parcarea Vămii Albița, unde îi aștepta autocarul FRF. Erau obosiți, dezorientați, dar bucuroși că au ajuns într-o zonă de siguranță.  

„În acest moment sunt pur și simplu în șoc. În primele două zile a fost foarte multă tensiune, cu bombe, cu armata rusească apropiindu-se foarte mult de noi, picau comunicațiile, nu puteam lua legătura cu cei dragi. Eram 70 de oameni înghesuiți într-o cameră de hotel, ca într-un buncăr”, a povestit Junior Moraes.

Fotbalistul, care este și cetățean ucrainean, a declarat că tot ce dorește în aceste momente este pacea. Pentru Ucraina. Pentru toată lumea: „Războiul nu este bun pentru nimeni”, a oftat Moraes, în timp ce-și urma colegii în autocar. 

Fotbaliștii au fost transportați în cantonamentul de la Mogoșoaia, de unde luni, respectiv miercuri vor pleca în Brazilia și Uruguay.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
romulus65
romulus65  •  28 Februarie 2022, 13:21

Junior Moraes are cetatenie ucraineana, conform legii martiale din Ucraina barbatii cu varste intre 18 si 60 de ani nu au voie sa paraseasca tara. Se dovedeste ca Junior Moraes este de fapt un mercenar care a facut avere in Ucraina. Ma rog, majoritatea fotbalistilor sunt mercenari dar nu-l obliga nimeni sa-si ia cetatenia ucraineana daca nu simte nimic pentru acel popor. Junior Moraes va pleca in Brazilia si, probabil, nu va mai reveni prea curand in Ucraina.

magic4ever
magic4ever  •  28 Februarie 2022, 12:10

Burleanu a facut asta pentru imaginea lui pentru ca urmeaza campania de alegeri la FRF si sa dea bine la Uefa & Fifa...la niste ucrainieni normali de la granita nu se ducea sa ii ajute cu cazarea sau cu provizii,s-a dus la fotbalisti de top de la Dinamo Kiev...

sabaton_
sabaton_  •  28 Februarie 2022, 11:17

Covid partea a 2 a !!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează