INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM AL CLUBURILOR

Kai Havertz, de la cel mai criticat la cel mai iubit jucător de la Chelsea: „Colegii au avut încredere în mine”

Kai Havertz// Foto-IMAGO / PA Images
Kai Havertz// Foto-IMAGO / PA Images

Articol de - Publicat duminica, 13 februarie 2022 14:38 / Actualizat duminica, 13 februarie 2022 15:44

Kai Havertz (22 de ani) i-a dăruit lui Chelsea primul trofeu la Campionatul Mondial al Cluburilor, marcând golul decisiv, în prelungiri, 2-1 cu Palmeiras. Tot el a înscris și în finala Ligii Campionilor, la 1-0 cu Manchester City.

Atât de criticat a fost Kai Havertz la Chelsea! Poate cel mai criticat jucător din ultimele 17 luni, de când a sosit el pe Stamford Bridge. Mereu a fost cineva - de la club, jurnaliști sau foști mari fotbaliști deveniți analiști, care îi reproșa ineficiența, lipsa de implicare, prestațiile palide. Chiar Thomas Tuchel a spus de mai multe ori: „Așteptăm mai mult de la Kai”.

Christian Eriksen, primit cu urale de fanii lui Brentford » Moment emoționant la prezentarea danezului
BRENTFORD
Christian Eriksen, primit cu urale de fanii lui Brentford » Moment emoționant la prezentarea danezului

15 goluri și 13 assisturi. Și trei finale influențate

Cumpărat cu 80 de milioane de euro în septembrie 2020, de la Leverkusen, al doilea cel mai scump transfer all-time al clubului londonez, germanul în vârstă de 22 de ani nu are cifre impresionante în acest și jumătate la albaștri.

  • 9 goluri și 9 assisturi în 45 de meciuri în 2020-2021. 
  • 6 goluri și 4 assisturi în 28 de partide în actuala stagiune.

Numai 28 de reușite influențate în 73 de întâlniri într-un sezon și jumătate. Nu înseamnă foarte mult pentru un mijlocaș ofensiv care evoluează atât de aproape de poartă. Dar Havertz a marcat cele mai importante jocuri ale echipei sale în această perioadă.

  • 29 mai 2021: a înscris unicul gol al finalei Ligii Campionilor, Manchester Cty - Chelsea 0-1. 
  • 11 august 2021: i-a pasat decisiv lui Ziyech în Supercupa Europei, Chelsea - Villarreal 1-1, 6-5 la penalty-uri (chiar dacă a ratat la loviturile de departajare). 
  • 12 februarie 2022: a punctat pentru 2-1 în ultimul act al Mondialului Cluburilor, stabilind scorul confruntării cu Palmeiras, cu trei minute înainte de sfârșitul prelungirilor.

11 ani trecuserăde când un jucător (Messi, cu Barcelona) nu mai marcase decisiv în finalele Ligii Campionilor și Mondialului Cluburilor; a reușit Kai Havertz

Kai Havertz: „Am fost nervos înainte să trag”

Vara trecută, i-a dăruit lui Chelsea al doilea aur în Champions (primul, în 2012). Acum, îi oferă întâiul triumf la CM, după un deceniu de la înfrângerea în precedenta finală mondială (0-1 în fața lui Corinthians). Sâmbătă seară, căpitanul Azpilicueta i-a dat lui mingea să execute penalty-ul din minutul 117. Havertz e al treilea specialist albastru la lovituri de pedeapsă. 

Am vorbit în vestiar despre șansa noastră. Toată lumea ne invidiază. Dar ne așteaptă acum alte competiții pe care vrem să le câștigăm. Munca nu se oprește niciodată. 

- Thomas Tuchel, manager Chelsea

Jorginho a stat tot meciul pe bancă, Lukaku fusese înlocuit. Kai era următorul. „Colegii au avut încredere în mine. Am fost nervos înainte să trag, sunt sincer. E extraordinar că am rezistat presiunii”, a afirmat germanul. 

9 victorii la rândau campioanele Europei în finala Mondialului Cluburilor; ultima dată când a câștigat o echipă sud-americană a fost în 2012 (Corinthians)

După cum a șutat, nu a părut deloc agitat. Însă era, sigur era, e imposibil să nu te îngrijorezi într-o asemenea situație. Ne-am bazat pe stastistici și sunt fericit că a înscris”, a spus managerul Tuchel. 

A executat perfect. Calm, elegant, a păcălit portarul din fentă și a trimis mingea în cealaltă direcție. Fără putere, dar excelent plasat, la colț, lângă bară. Golul pentru trofeu. Al doilea său gol pentru al doilea trofeu făcut cadou lui Chelsea.

21 de trofeea cucerit Chelsea avându-l patron pe Roman Abramovici; a câștigat și ultima cupă care îi lipsea, la Mondialul Cluburilor; proprietarul rus a fost și el la meci

Kimmich și-a pus colegii la zid, după ce Bayern s-a făcut de râs cu o nou-promovată: „Asta e mentalitate!?”
BUNDESLIGA
Kimmich și-a pus colegii la zid, după ce Bayern s-a făcut de râs cu o nou-promovată: „Asta e mentalitate!?”

Trei succese într-un an 

Inspirați au fost cei de la Chelsea când l-au adus pe Thomas Tuchel ca manager. Numit pe 26 ianuarie 2021, după demiterea lui Frank Lampard, antrenorul german în vârstă de 48 de ani a câștigat de atunci Liga Campionilor, Supercupa Europei și Mondialul Cluburilor.

E incredibil. Eram campioni europeni, acum suntem campioni mondiali. Sună și mai bine. Am visat de când eram copil la aceste trofee. 

- Kai Havertz, mijlocaș Chelsea

Daniel Pancu a răbufnit după ce Bayern a fost umilită de o nou-promovată: „Când va fi posibil în România? Noi promovăm «fundul în poartă și lungă și pe a doua»!”
BAYERN
Daniel Pancu a răbufnit după ce Bayern a fost umilită de o nou-promovată: „Când va fi posibil în România? Noi promovăm «fundul în poartă și lungă și pe a doua»!”

Două trofee în 6 zile

Portarul lui Chelsea nu va uita această lună. Două trofee în șase zile, ambele după finale extrem de dificile. Pe 6 februarie, Edouard Mendy a cucerit Cupa Africii, cu naționala Senegalului (0-0, 4-2 la penalty-uri cu Egipt. 

De la Dakar a zburat direct la Abu Dhabi, pentru ultimul act la CM Cluburi. Și, pe 12 februarie, a devenit campion mondial cu Chelsea.

Ultimul turneu în acest format 

Mondialul Cluburilor disputat în Emirate, la Abu Dhabi, a fost ultimul în acest format. Următorul turneu, care se va desfășura probabil în 2023, va fi premiera proiectului lui Gianni Infantino. FIFA va organiza un CM cu 24 de echipe participante.

Împușcat mortal la Sao Paulo

Tragedie în Brazilia, după finala pierdută de Palmeiras. Fanii verzilor s-au strâns lângă stadionul „Allianz Parque”, din Sao Paulo, să vadă meciul cu Chelsea. La sfârșit, au izbucnit incidente violente. 

Poliția a intervenit, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. În timpul ciocnirilor, un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost împușcat mortal.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Incidente violente în Brazilia! Un suporter a fost împușcat mortal după finala Campionatului Mondial al Cluburilor

Revoltă la Galatasaray: „Dați-vă jos tricourile și jucați așa!” + Fanii au cerut demisia conducerii

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează