INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BALONUL DE AUR

Al 7-lea campion în 67 de ani! Leo Messi, primul jucător care cucerește Balonul de Aur 2023 pentru titlul mondial după 17 ani

Lionel Messi, decisiv în Argentina - Ecuador. 
Foto: Getty Images
Lionel Messi, decisiv în Argentina - Ecuador. Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2023 13:56 / Actualizat duminica, 29 octombrie 2023 13:56

Luni seară, Leo Messi va primi al 8-lea său Ballon d'Or, în sfârșit unul după ce a câștigat Mondialul cu naționala Argentinei. În istoria de 67 de ani a anchetei France Football, doar 7 campioni ai lumii au fost premiați. „La Pulga”, la 17 ani după italianul Fabio Cannavaro.

Luni, 30 octombrie, France Football va oferi după ancheta sa Balonul de Aur, într-o ceremonie care se va desfășura la Theatre du Chatelet din Paris, începând de la ora 21:45. Prezentatori vor fi Sandy Heribert și Didier Drogba.

Mihai Rotaru a găsit antrenor pentru Universitatea Craiova » Un fost selecționer ar urma să preia banca formației oltene
CSU CRAIOVA
Mihai Rotaru a găsit antrenor pentru Universitatea Craiova » Un fost selecționer ar urma să preia banca formației oltene

Leo Messi, nu cel mai bun sezon la club, dar MVP la turneul final din Qatar

Se știe de câteva săptămâni numele câștigătorului. Chiar dacă Erling Haaland a fost eroul sezonului trecut (52 de goluri în 53 de meciuri la Manchester City) în Anglia și Europa, cucerind trei trofee (Premier League-FA Cup-Liga Campionilor) și fiind Gheata de Aur (36 de reușite) și cel mai prolific în Champions (12), jucătorul anului e Leo Messi, anunțat de câteva săptămâni de presa internațională.

Deși nu a avut cea mai bună stagiune la club (21 de goluri și 20 de assisturi în 41 de partide la PSG, campion al Franței), argentinianul a cucerit titlul mondial cu naționala albiceleste pe 18 decembrie 2022, primul în carieră.

Cel mai valoros la turneul final din Qatar (7 goluri, 3 pase decisive), ales MVP-ul competiției, câștigă astfel al 8-lea său Ballon d'Or în topul all-time, trei mai multe decât următorul clasat, Cristiano Ronaldo.

Leo Messi, după Fabio Cannavaro. Trei la rând între 1998 și 2006

După o pauză de 17 ani, „La Pulga" e primul jucător care ia trofeul pentru titlul mondial. Italianul Fabio Cannavaro a fost precedentul campion al lumii cu Balonul de Aur în acel. De atunci, Messi a fost ales în 2010 (Spania a fost numărul 1 la CM), Cristiano în 2014 (Germania) și Luka Modric în 2018 (Franța).

Creat în 1956, Ballon d'Or a fost cucerit doar de șapte campioni mondiali în 67 de ani. Întîiul a fost Bobby Charlton (1966, Anglia), urmat de Paolo Rossi (1982, Italia) și de Lothar Matthaus (1990, Germania). Apoi, trei ediții la rând, cum nu s-a mai întâmplat:

- 1998: Zinedine Zidane (Franța).

- 2002: Ronaldo (Brazilia).

- 2006: Fabio Cannavaro (Italia).

De atunci, nimeni până la Leo Messi. Al 7-lea BdO în 17 turnee de CM!

De amintit că, până în 1995 (la liberianul George Weah), France Football nu a decernat Balonul unui jucător din afara Europei. Astfel a fost posibil ca Pele sau Maradona să nu devină Ballon d'Or. Ambii au primit însă ulterior un trofeu onorofic. 

Aitana Bonmati, jucătoarea numărul 1. Jude Bellingham, cel mai bun tânăr

Alte două premii sunt cunoscute dinainte la gala Balonului de Aur. După Alexia Putellas, în 2022, o altă jucătoare spaniolă va fi Ballon d'Or: Aitana Bonmati. Și pentru Liga Campionilor câștigată cu Barcelona, dar mai ales pentru titlul mondial. Englezul Jude Bellingham va primi trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr. 

Situație dramatică pentru starul lui Liverpool » Părinții lui Luis Diaz au fost răpiți în Columbia

„Înainte era Cristiano Ronaldo. Acum e Jude”. Bellingham va primi Golden Boy și trofeul U21 la gala Balonului de Aur 2023

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
MaxiP
MaxiP  •  30 Octombrie 2023, 21:52
Postat de catalin_cj pe 30 Octombrie 2023, 09:44

Finala in care nu a contat si a marcat 2 goluri? Ma sa fie, chiar te pricepi.

S-a terminat 1-0, dar a dat 2 goluri :)) Bravo!

Black1
Black1  •  30 Octombrie 2023, 20:18

Ultimele 2 baloane de aur ale lui Messi ( îl includ și pe cel care îl va primi acum ) sunt acordate gratuit, fără merit. A fost un jucător imens, poate cel mai bun, a câștigat tot ce se putea câștiga, nu cred ca avea nevoie sa se umple de penibil la finalul carierei. Fotbalul european a iesit de 2 ani din era Messi si Ronaldo. Alții sunt acum jucătorii ce trebuie remarcati si premiati acum.

catalin_cj
catalin_cj  •  30 Octombrie 2023, 09:44
Postat de MaxiP pe 29 Octombrie 2023, 22:29

Esti constient ca daca avea Messi sezonul lui Haaland si se inversau rolurile, CM nu era suficient sa se aleaga balonul de aur, nu? Finala in care nu a contat a fost castigata de echipa lui, cu el titular. Nu s-a pierdut, a facut parte din acea finala. Sa fim seriosi, impartirea asta a titlurilor intre Messi si Ronaldo e strict mediatica. Au vrut 2 nume pe care sa le elogieze, vor cauta altii cand se vor retrage ei sau vor disparea complet din lumea buna a fotbalului. Din pacate fotbalul nu mai e de mult un sport, e o afacere in mare parte, au fost foarte multi jucatori buni in generatia lui Messi si Ronaldo, mi se pare injust sa li se dea doar lor titlurile. Dar s-a cautat, sunt jucatorii care nu erau schimbati, cu riscul sa ti se accidenteze, nici prin minutele 70-80 ale unor meciuri in care conduceau cu 4-0 si inclusiv la acele scoruri ei bateau penalty. Au fost niste vanatori de recorduri (nu neaparat ei cat cei care i-au creat mediatic).

Finala in care nu a contat si a marcat 2 goluri? Ma sa fie, chiar te pricepi.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează