INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIGA NAȚIUNILOR

FINALĂ LIGA NAȚIUNILOR // VIDEO+FOTO Portugalia - Olanda 1-0 » Regii lusitani: Ronaldo și compatrioții lui domină Europa

Foto: Reuters +27   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 09 iunie 2019 23:41

Portugalia a câștigat în această seară prima Ligă a Națiunilor, după 1-0 în finala cu palida Olanda. Lusitanii domină Europa, cucerind încă un trofeu continental după Euro 2016.

  • Tot azi, Anglia a câștigat finala mică din Liga Națiunilor în fața Elveției, la Guimaraes, într-un meci condus de arbitrul Ovidiu Hațegan și care s-a decis la loviturile de departajare, scor 6-5, după 0-0 în timpul regulamentar.
  • Jucătorul turneului a fost desemnat portughezul lui City, Bernardo Silva (24 de ani). 
  • Semifinalistele Ligii Națiunilor, Portugalia, Anglia, Elveția și Olanda, au asigurată prezența la barajul pentru Euro 2020, în cazul în care nu își rezolvă calificarea în sistemul clasic al preliminariilor. 

Prima Ligă a Națiunilor, noua competiție creată de UEFA pentru a înlocui amicalele și a dinamiza calendarul, a ajuns la ultima luptă din Final Four. Cea decisivă, pentru trofeu. 

Pentru lusitani, campioni europeni în 2016, o victorie ar fi fost o confirmare a supremației lor continentale. Iar la Porto, gustul era și mai dulce. 

Cristiano Ronaldo nu uita că tot acasă, în 2004, el și coechipierii săi eșuau într-o finală șocantă, 0-1 cu Grecia, încheiată în lacrimi pe gazon și în tribune. Toată familia venise ieri pe Dragão pentru el. 

Pentru olandezi, succesul era cel puțin la fel de important. Nu mai câștigaseră nimic la națională de la Euro 1988. De 31 de ani tot încercau să cucerească lumea. Dar Portocala Mecanică, atât de frumoasă și importantă în istoria fotbalului, e marcată mai mult de finale pierdute. 

Doar apărarea Olandei e "mecanică"

Mingea a apărut pe gazon într-o mașinuță. Arbitrul Undiano Mallenco, 45 de ani, la ultimul meci al carierei, a ridicat-o și le-a oferit-o jucătorilor pentru startul finalei. Au luat-o batavii și au tot ținut-o dintr-o pasă în alta, prea des lateral. Posesia, mul timp peste 60% în prima repriză, nu i-a ajutat deloc. Până la pauză, nu au tras nici măcar o dată pe poartă. O singură încercare, palidă, departe de țintă. 

Spectacolul a fost al portughezilor. Și ritmul, și accelărările, și fentele. Ronaldo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Guedes căutau mereu alte și alte trasee pentru a-și păcăli adversarii. Au avut 12-1 raportul șuturilor după 45 de minute. Doar golul le-a lipsit.

Olandezii s-au remarcat mai mult prin apărare. Mai nou, defensiva e "mecanică" la ei, cum nu s-a întâmplat niciodată. Vedetele sunt Van Dijk și De Ligt, cel mai scump fundaș, câștigător al Ligii cu Liverpool, care nu fusese driblat de nimeni 64 de partide la rând, și tânărul său compatriot, marea revelație a lui Ajax. "Cel mai bun cuplu de stoperi din Europa", susține Ronald Koeman. 

Golul, la al 5-lea șut pe poartă

Dar, în repriza secundă, zidul batav a cedat și el în fața fanteziei lusitane. Bernardo Silva a întors inteligent balonul la marginea careului, și Guedes l-a străpuns pe Cillessen cu o bombă la semiînălțime. 1-0 (60). Primul gol, la al cincilea șut bine țintit. Mai era o jumătate de oră.

Era vremea ca rivalii să atace și ei cu convingere, ca în tot trecutul lor portocaliu. Au găsit, în sfârșit, calea spre poartă, în minutul 65. Lovitura de cap a lui Depay a fost însă prea moale și prost plasată pentru a-l învinge pe Rui Patrício.

Nici continuarea nu a fost mai inspirată. Viteza a crescut, nu și realizările. Degeaba au dominat. Nu și-au creat ocazii, nu au provocat panică nicio clipă în careul gazdelor. Prea multe acțiuni irosite cu centrări greșite. Astfel, nu puteau înscrie. 

A fost seara Portugaliei. Încă una. După 1-0 cu Franța, în 2016, tot 1-0 și cu Olanda, aseară. Ronaldo mai are un trofeu. Cupa de argint a Ligii Națiunilor. 

19-5 a fost raportul șuturilor la poartă, în favoarea portughezilor (7-1 pe poartă)

Clasament final Nations League 2018-2019: 
Locul 1 - Portugalia
Locul 2 - Olanda
Locul 3 - Anglia
Locul 4 - Elveția

liveTEXT » Portugalia - Olanda 1-0
A marcat: Guedes '60

  • Televizare: ProTV

 Vezi VIDEO de la meci!

 

Echipe de start:

Portugalia: Patricio - Semedo, Dias, Fonte, Guerreiro - Pereira, Carvalho, Fernandes - Ronaldo, Guedes, Silva
Antrenor: Fernando Santos

Olanda: Cillessen - Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind - De Roon, De Jong, Wijnaldum - Bergwijn, Depay, Babel
Antrenor: Ronald Koeman

Arbitru: Alberto Undiano Mallenco
Stadion: Dragão (Porto)

ANGLIA A CÂȘTIGAT FINALA MICĂ

După 84 de minute foarte echilibrate, englezii puteau închide meciul Callum Wilson a marcat, dar Ovidiu Hațegan a anulat reușita după ce a cerut ajutorul sistemului VAR. Arbitrul a decis să nu valideze golul din cauza unui fault în atac.

Partida a mers în prelungiri, dar scorul a continuat să fie nul, astfel că s-a ajuns la loviturile de departajare. Englezii au fost mai inspirați de la punctul cu var. Singurul jucător care a ratat a fost elvețianul Drmic.

Elveția - Anglia 0-0, 5-6 la pen.

 

 

Echipele de start

Elveția: Sommer - Schar, Akanji, Elvedi - Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez - Shqiri, Seferovic, Fernandes
Rezerve: Omlin, Mvogo, Ajeti, Benito, Drmic, Lang, Moubandje, Okafor, Sow, Steffen, Zakaria, Zuber
Antrenor: Vladimir Petkovic

Anglia: Pickford - Alexandre-Arnold, Gomez, Maguire, Rose - Dier, Delph - Alli - Lingard, Kane, Sterling
Rezerve: Butland, Heton, Barkley, Chilwell, Henderson, Keane, Rashford, Rice, Sancho, Stones, Walker, Wilson
Antrenor: Gareth Southgate

Arbitru: Ovidiu Hațegan (România)
Stadion: „Dom Afonso Henriques” (Guimarães)

 

  • Chiar dacă această competiție e tratată ca una amicală, trebuie menționat că echipa care va câștiga trofeul va încasa un premiu de 10,5 milioane de euro.
  • România a terminat pe locul 2 în Grupa 4 din Liga Națiunilor, după Serbia.
  • Naționala Portugaliei e campioana europeană en titre.

VEZI ȘI:

Olanda trece de Anglia după prelungiri și o va înfrunta pe Portugalia în finala Ligii Națiunilor!

RonaldoMANIA! Cristiano Ronaldo trimite Portugalia în finala Ligii Națiunilor după un hattrick de senzație

Reîntâlnire cu coşmarul Elveţia » Ovidiu Haţegan fluieră finala mică a Ligii Naţiunilor

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
caminero
caminero  •  10 Iunie 2019, 09:51
Postat de dinamo_fan pe 10 Iunie 2019, 00:17

avand in vedere ca Serbia tocmai si-a luat un 5-0, nu prea o vad sa termine in primele 2. oricum noi si prin liga natiunilor avem nu stiu cum un traseu, chiar daca nu se califica Serbia. e o abominatie pe care nu o intelege nici dracu.

Ha ha, abominație ... înseamnă că n-ai văzut sistemul de calificare de la C.M. de rugby. :)

caminero
caminero  •  10 Iunie 2019, 09:49
Postat de Mihnea Iorga pe 10 Iunie 2019, 00:42

Probabil niște domni cu funcții de pe la UEFA aveau chef de o vacanță all-inclusive gratuită, așa că s-au gândit sa inventeze un mini turneu final într-o țară recunoscută pt turismul estival... Singurul care are de pierdut, fotbalul. Competițiile ca Olimpiada generează interes și sunt apreciate tocmai pt că sunt rare, recompensează un efort întins pe mai mulți ani, iar un sportiv are doar câteva șanse în toată viața pt a triumfa. Ori dacă la fotbal an de an introduci minim un turneu final, deja lumea va începe să își piardă interesul, a câștiga o competiție va deveni doar o chestiune de conjunctură și formă de moment, nu neapărat o demonstrație de superioritate. Mai profiți că alții fac anul acesta schimbul de generații, ca alții și-au schimbat acum sistemul sau antrenorul, etc

Nu rîde, campionatul european de fotbal tot așa a început, în anii 60-70 se jucau meciuri eliminatorii, apoi ultimele 4 echipe mergeau într-o țară dintre cele patru și acolo jucau semifinalele și finala.

andrei.33
andrei.33  •  10 Iunie 2019, 08:18

Un fel de Cupa Marbella cu mai mult confetti la final.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează