INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT CRUYFF

Liţă Dumitru are amintiri copleșitoare cu legenda olandeză: "Pele m-a scuipat şi înjurat, Cruyff mi-a oferit tricoul"

Johan Cruyff îi strânge mâna lui Liță Dumitru în Ghencea înaintea meciului Steaua - Barcelona, din 1977
Johan Cruyff îi strânge mâna lui Liță Dumitru în Ghencea înaintea meciului Steaua - Barcelona, din 1977

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 martie 2016 00:00

Liţă Dumitru a jucat împotriva lui Cruyff, dar şi alături de el, iar amintirile sunt copleşitoare: "În 45 de minute m-a umilit în joc cum n-a făcut-o nimeni niciodată".

- Nea Liţă, bună ziua, v-am sunat să vă întreb despre...
- Bună ziua, da, despre Cruyff. Mare, mare, mare păcat, dar când îţi vine sfârşitul nu mai contează ce ai fost, ce ai făcut, cât de mare ai fost. Probabil s-a chinuit tare mult, cancerul la plămâni e cel mai păcătos.

"Era ceva unicat"

- A fost mare Cruyff?
- Pffff... Doamne, Dumnezeule, ce fotbalist! Eu vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am jucat la viaţa mea împotriva lui Pele, Beckenbauer, Netzer, Uwe Seeler, dar Cruyff era ceva unicat. Pur şi simplu nu puteam să-i iau mingea!

- Cum aşa?
- Fii atent aici. În 1972, am jucat în meciul Olanda - România 2-0. Eu eram pe val, stăpâneam toate tehnicile de deposedare, mă uitam numai după minge, niciodată nu faultam, îmi formasem un stil aparte de a lua balonul adversarilor. Eram foarte bun la aşa ceva, dar ce mi-a făcut Cruyff în acea primă repriză a fost umilitor. 45 de minute nu i-am putut lua nici o minge. Nici una, nici una! În vestiar, la pauză, nea Angelo începuse "Liţă, ai mai mare grijă, fii atent la Cruyff", dar eu nici nu puteam să-l ascult, încercam să înţeleg cum de Cruyff e atât de bun.

Marea amintire

- Acela a fost singurul meci împotriva lui?
- Nu, am mai jucat şi în dubla Steaua - Barcelona. La Bucureşti, Valentin Stănescu l-a pus pe Ion Ion să-l marcheze pe Cruyff. Toţi ne-am prăpădit de râs de ce a păţit săracu' Ion Ion. La finalul acelui meci, nea Ioan Chirilă l-a abordat pentru un scurt interviu şi am stat şi eu cu el, că îmi promisese că îmi dă tricoul lui. A stat, a fumat vreo 4-5-6 ţigări, apoi a venit. Am stat de vorbă, apoi mi-a dat tricoul. Toată echipa Barcelonei l-a aşteptat o oră în autocar fără ca nimeni să-i reproşeze că a întârziat.

- Şi mai aveţi tricoul?
- Nu! Fraierul de mine i l-a dat cadou unui electrician din Timişoara. Poate puţină lume ştie, eu am jucat şi alături de Cruyff.

"Am jucat cu Johan și Neeskens"

- Da? Când?
- În 1971, Pişti Covaci, care era la Ajax, a fost antrenor al unei selecţionate europene la un meci amical. Şi m-a chemat şi pe mine. Atunci mi-a făcut cunoştinţă cu Cruyff, la banchetul dinainte de meci. Şi am fost titular într-o linie de mijloc alături de Cruyff, Netzer şi Neeskens. Mi-a lăsat impresia unui domn. Păi, dacă e să-l compar cu Pele... Pele m-a scuipat, mi-a strigat că sunt fiu de curvă la Mondialul din '70. Bine, şi eu l-am scuipat şi l-am şi înjurat, dar Cruyff era cu totul alt om. El a influențat fotbalul cum n-a făcut nimeni.

- Adică?
- El a fost omul care a transformat Olanda în Portocala mecanică, cu acea posesie prelungită, cu 30-40 de pase. A făcut aşa ceva apoi la Ajax, apoi la Barcelona, unde l-a influenţat în mod direct şi pe Guardiola, care i-a aplicat strategia. Cruyff a ajutat fotbalul să fie mai bun şi mai frumos de privit.

"45 de minute nu i-am putut lua nici o minge lui Johan. Nici una, nici una! În vestiar, la pauză, nea Angelo începuse «Liţă, ai mai mare grijă, fii atent la Cruyff», dar eu nici nu puteam să-l ascult, încercam să înţeleg cum de Cruyff e atât de bun"
Liță Dumitru

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
vlad.dracul
vlad.dracul  •  06 Octombrie 2017, 17:56

Păi normal, la nivel de mentalitate Cruyff era un gentleman, iar Pele doar un ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

montgomerry
montgomerry  •  25 Martie 2016, 14:22

Eterna poveste,a fost peste Pele,dar sub Maradona.Nu cred ca va exista vreodata un consens in privinta celui mai....Dar ce il ridica pe Cruyff deasupra tuturor e creativitatea,ca jucator,apoi ca antrenor.Avantajul pe care l-a luat fata de cei dinaintea lui,a fost driblingul in regim de viteza, schimbarile de ritm,cu mingea la picior.Fata de cei de dupa el, simplu,orice au facut si vor face Messi &co.a fost facut de Cruyff inainte. Restul sunt vorbe.

baruch
baruch  •  25 Martie 2016, 12:00
Postat de Pompiliu Bota pe 25 Martie 2016, 09:22

A fost peste Pele, dar sub Maradona.

absolut de acord. ilie balaci a zis ca el a inventat franele, schimbarile de directie. daca te uiti pe inregistrarile cu el, asa este. practic facea 360 de grade in plina viteza, lovea, mangaia mingea cu orice parte a ghetei, si facea toate astea in plina viteza. maradona avea insa in plus un control si mai bun al mingii. pele n-avea nicio treaba cu astia 2, el era un fel de...suarez de acum. jucator excelent, dar cu mult sub astia 2 si as spune chiar si sub altii (messi, di stefano, zidane).

Vezi toate comentariile (5)
Comentează