INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA - MACEDONIA DE NORD 1-2

Macedonenii, în culmea fericirii după victoria cu Germania, 2-1: „Noi am schimbat definiția fotbalului”

Foto: Getty Images +10   FOTO
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat joi, 01 aprilie 2021 11:18 / Actualizat joi, 01 aprilie 2021 12:07

Macedonia de Nord se pregătește să revină la București pentru cele două meciuri ale primului său Euro după cea mai mare victorie. „Jucătorii mei sunt eroii noștri. Au făcut o națiune mândră!”, a exclamat selecționerul Angelovski.

Toamna trecută, după play-off-ul Euro, dezamăgiți de eliminarea „tricolorilor" în Islanda, nu am fost prea încântați aflând că Macedonia de Nord, calificată în premieră, va juca primele două meciuri la turneul final la București, contra Austriei, pe 13 iunie, și Ucrainei, patru zile mai târziu. Acum, nu mai este doar o debutantă la Euro, locul 65 în ierarhia FIFA, ci echipa care a învins Germania la ea acasă chiar la primul meci direct. Cea mai mare victorie din istoria sa.

Macedonenii au fost defavorizați de două ori

La Duisburg, roș-galbenii au trecut peste două momente cruciale, în care au fost defavorizați:

  • Minutul 62: Leroy Sané l-a driblat în careu pe Alioski, care a intrat în alunecare, dar nu l-a atins pe neamț. Sané a plonjat și arbitrul rus Serghei Karasev a acordat penalty. De 1-1.
  • Minutul 76: După un corner, Emre Can a lovit mingea cu mâna în fața porții, henț evident, dar "centralul" a lăsat jocul să continue, în ciuda protestelor oaspeților. Pandev a văzut "galben". Apoi, și selecționerul Angelovski.

Mai multe șuturi pe poartă decât nemții

Macedonenii s-au apărat mult, cu posesie numai 38%, dar au avut mai multe cornere decât puternicii adversari (5-2) și, cel mai important, mai multe șuturi pe poartă (3-2), două dintre ele fiind transformate. De fiecare dată, la sfârșitul reprizelor. De Goran Pandev (45+2, 0-1), veteranul căpitan, 37 de ani, și Eljif Elmas (85, 1-2), cel mai tânăr din lot, 21. Ambii jucători în Serie A, la Genoa și Napoli.

Schweinsteiger: „Chapeau"

Succesul lor a făcut într-o clipă înconjurul lumii. „Respectul meu Macedoniei de Nord. Penalty norocos dictat împotriva lor, 11 metri clar refuzat. Și totuși, acești băieți au câștigat în deplasare în fața unei cvadruple campioane mondiale. Chapeau", a scris pe rețelele de socializare Bastian Schweinsteiger, cel care a cucerit titlul din 2014.

Gary Lineker, fostul golgeter englez, acum o vedetă de televiziune, la BBC, nu putea rata acest rezultat pe Twitter: „Dumnezeule mare, Germania a pierdut cu Macedonia de Nord!".

„Fotbalul este un joc în care Germania nu câștigă întotdeauna"

Jurnaliștii de la Nova Makedonija, cel mai vechi cotidian de la Skopje, au folosit imediat reacția sa. Și-au amintit „definiția fotbalului", din perspectiva lui Lineker - „Fotbalul este un joc simplu. 22 de jucători aleargă după minge 90 de minute, iar la final Germania câștigă întotdeauna". 

Comentând: „Definiția lui Gary Lineker nu este mereu corectă, noi am schimbat-o. Macedonia a dovedit că fotbalul este un joc în care Germania nu câștigă întotdeauna". 

Provocându-i Mannschaft-ului prima înfrângere în preliminariile Mondialului din ultimele două decenii, după o serie invincibilă de 33 de meciuri.

„Bucură-te, Macedonia! Sărbătorește-ți eroii!"

Igor Angelovski, selecționer din octombrie 2015, era în extaz la final. „Bucură-te, Macedonia! Sărbătorește-ți eroii!", a exclamat antrenorul în vârstă de 44 de ani. „Jucătorii mei au luptat pentru un succes istoric. Ei sunt eroii noștri, cei iubiți de întreaga națiune după calificarea la Euro. Au făcut Macedonia mândră! Nu am mai câștigat în fața unei echipe cu atâtea titluri".

I-a dedicat victoria soției sale. A dezvăluit că „a fost internată la Skopje cu simptome severe de coronavirus. Din fericire, a ieșit din spital în urmă cu două zile. De aceea, această performanță este pentru ea și pentru copiii noștri, Luka și Luna".

48de meciuri are Igor Angelovski pe banca Macedoniei de Nord: 22 de victorii, 10 egaluri, 16 înfrângeri

Cel mai bătrân marcator împotriva nemților

La 37 de ani și opt luni, Goran Pandev a devenit jucătorul cel mai în vârstă care reușește un gol în poarta Germaniei. Recordul era deținut de norvegianul Hans Nordal, care avea 35 de ani când a înscris împotriva Mannschaft-ului. Performanța lui Nordal rezista din 1953. După 68 de ani, Pandev l-a depășit pe fotbalistul nordic. 

Goran a punctat prima oară la națională în urmă cu 19 ani, pe 21 august 2002, la 5-0 cu Malta. El a marcat golul calificării istorice la Euro, la 1-0 în finala play-off-ului cu Georgia. Tot el a deschis scorul acum. Înainte de retragere, ar vrea să participe și la primul Mondial al Macedoniei de Nord.

37de goluri a marcat Goran Pandev în 117 selecții pentru naționala Macedoniei de Nord

Citește și alte știri despre victoria Macedoniei de Nord:

Germania a încasat „o înfrângere istorică”, experții dau în selecționer: „Nu-l mai înțeleg deloc pe Low”

FOTO Surpriză colosală în grupa României: Macedonia de Nord a câștigat în Germania!

Baraj infernal! România mai are doar șanse teoretice de a juca la CM 2022, chiar dacă termină grupa pe locul 2

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (1)
kyil
kyil  •  01 Aprilie 2021, 13:40

Macedonia are sanse reale sa castuge grupa. Si chiar vorbesc . Ei cred ca i demoleaza pe armeni. Apoi ,in Islanda se joaca totul pentru ei. Cu o victorie acolo preia sefia grupei. Cu noi fefielaza daca ramane Ra2. Si apoi au cu Liechtenstein si in Armenia. Eu chiar cred ca Macedonia e marea favorita a grupei. Pentru Romania,asta trebuie sa fie momentul 0. Sa punem presiune sa si dea demisia nu numai ra2 ,ci si cei care l au numit. Adica eternul secund stoichita ,marele analist vodchin si minifotbalul burlan. Sa plece toti si aa vina Hagi! Sau macar Dan Penalty. Sa stim o treaba cu fazele fixe. Pentru ca noi acolo pierdem meciurile. Dpmdv toate deciziile luate in ultimii ani sunt gresite. Cand te bate nationala nr 99 in lume,nu are cum sa fie altfel. Si as mai zice ceva. Romania nu joaca bine cu 4 fundasi,nu o facut o niciodata,nu o va face niciodata. Nu avem atacanti si mijlocasi defensivi. Ok,nu am prea avut multi niciodata. Joci cu ce ai ,nu te complici. Un 5-4-1 constant ar fi perfect. Cu nita-burca,tosca,chiri$,bancu,vladoiu-mihaila,man,marin,cicaldau,stanciu-tanase . Nu suntem noi brazilia sa jucam cu 3 decari si 7 mijlocasi ofensivi.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează