INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Maestrul jongleriilor » Infantino l-a bătut pe șeic în turul doi, după ce Prințul Ali a întors 20 de voturi în favoarea sa

Infantino a promis că 1,2 miliarde din totalul de 5 al veniturilor FIFA vor ajunge la federații
Infantino a promis că 1,2 miliarde din totalul de 5 al veniturilor FIFA vor ajunge la federații

Articol de - Publicat duminica, 28 februarie 2016 00:00

"Cheliosul de la UEFA ce jongla cu bilele la tragerile la sorți" a ajuns dirijorul fotbalului mondial.

Gianni Infantino, 45 de ani, câștigătorul puțin scontat al alegerilor prezidențiale de vineri seară, l-a bătut pe șeicul Salman datorită manevrelor din culise dintre cele două tururi de scrutin. L-au ajutat prințul Ali, al treilea după prima votare, dar și doi oameni cheie din Africa și CONCACAF.

20-3, răsturnare arabă

Cum s-a desprins avocatul elvețian "după pauză" de la un strâns 88-85 la clarul 115-88? Pasa decisivă i-a dat-o Sunil Gulati. "I-am spus lui Infantino că noi l-am fi ales mai departe pe Ali, dar dacă prințul ne-a sfătuit să schimbăm votul...", a dezvăluit președintele federației SUA, potrivit Corriere dello Sport.

Prințul Iordaniei, pe care UEFA l-a sprijinit contra lui Blatter la alegerile din mai, a făcut jocurile: din 27 de voturi, a păstrat 4, iar 20 (jumătate din Asia) le-a direcționat spre Infantino. Deși joi seară, șeicul păreau să fi convins Brazilia, Uruguay și pionii tari din Americi.

Noul secretar, egiptean?

Alte două mutări importante l-au propulsat pe elvețian. Africa, aliatul lui Salman, a pierdut voturi vitale în Nord după intervenția lui Gamal Allam, șeful federației egiptene. Care se pare că va fi recompensat cu postul de secretar general FIFA. Apoi, retragerea de ultim minut a lui Tokyo Sexwale, sud-africanul cu care Infantino a încheiat pact chiar la finele campaniei electorale.

"Părintele" fair-play-ului financiar

Infantino a implantat, împreună cu Platini, fair-playul financiar, impunând echipelor să nu poată cheltui mai mult decât câștigă. Cine a încălcat regulile a plătit: amenzi de zeci de milioane euro și reducerea loturilor în cupele europene. Așa a reușit să reducă datoriile cluburilor la 1 miliard.

12 membri noi, 17 comisii out!

Între reformele anunțate, Infantino va mări Consiliul (noua denumire a Executivului) de la 25 la 37 de membri, cu cel puțin 6 femei (câte una de Confederație). Va tăia costurile prin reducerea comisiilor de la 26 la 9 și a promis mai multă putere pentru jucători, cluburi, arbitri și antrenori. Șeful FIFA decide strategiile politice și secretarul general se ocupă de partea administrativă.

Alegeri în toamnă la UEFA

Ce se va întâmpla însă la Nyon? Dacă Michel Platini nu va obține la TAS anularea suspendării de 6 ani (foarte probabil), și UEFA va trebui să organizeze alegeri pentru președinție, după CE 2016. Până în toamnă rămâne interimar spaniolul Angel Maria Villar, actual vicepreședinte.

"Am jucat fotbal la Folgore pentru că tata era antrenor, iar mama spăla tricourile. M-au băgat în barajul de promovare în liga a patra doar 5 minute, la 4-1. Nu mai puteam strica nimic"
Gianni Infantino, președintele FIFA

5limbi vorbește fluent Infantino, germana, italiana, engleza, franceza, spaniola. Înțelege bine și araba

50de voturi din 115 obținute de italian vin de la UEFA, 25 CONCACAF, 15 Africa, câte 10 Asia și CONMEBOL, 5 Oceania

110.000.000 $a fost deficitul financiar al UEFA în anul 2015, prima oară pe minus în ultimele două decenii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează