INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII PE NAȚIUNI

Cine e singurul antrenor român prezent la Cupa Africii pe Națiuni + preview-ul competiției: grupe, vedete și curiozități

Mario Marinică, selecționer din Malawi
Mario Marinică, selecționer din Malawi

Articol de - Publicat vineri, 07 ianuarie 2022 09:57 / Actualizat vineri, 07 ianuarie 2022 10:57

Mario Marinică, 57 de ani, un tehnician globe-trotter care a antrenat în nouă țări africane, este selecționerul Malawi la acest CAN, care demarează duminică, după multe controverse. 

Amânată un an, din cauza pandemiei, Cupa Africii chiar se joacă în 2022. Începând de duminică, timp de 29 de zile, între 9 ianuarie și 6 februarie, cei mai valoroși fotbaliști ai continentului se vor înfrunta în Camerun, la cea de-a 33-a ediție a turneului final.

Un star al lui Chelsea exclus de la națională! Acuzat că simulează accidentări pentru a nu se antrena
CUPA AFRICII
Un star al lui Chelsea exclus de la națională! Acuzat că simulează accidentări pentru a nu se antrena

Precedenta întrecere, în premieră cu 24 de naționale (opt în plus), găzduită de Egipt și câștigată de Algeria, i-a făcut fericiți și pe antrenorii europeni. A fost prima organizată vara, în vacanța echipelor de club. 

Acum e iar în plin sezon, ca de obicei, și controversele au reapărut. S-au făcut presiuni, mai ales Premier League, ca și acest CAN să fie reprogramat. Dar nu s-a mai schimbat nimic. Totul a rămas așa cum fusese stabilit, deși au fost multe piedici.

Toți jucătorii și arbitri de la Cupa Africii sunt vaccinați și testați

Marea grijă, coronavirusul, care afectează puternic și Africa. Tulpina Omicron se răspândește rapid și a pus în pericol competiția. Însă nici COVID-19 nu mai împiedică fotbalul.

S-au luat măsuri stricte, nimeni, nici jucători, antrenori, arbitri, oficiali sau fani, nu va intra pe stadioane fără vaccin și test negativ PCR (valabil 72 de ore) sau antigen (24 de ore). Și tribunele nu vor fi pline. Între 60 și 80% din capacitate.

Limita maximă va fi admisă numai la meciurile gazdelor. „Leii neîmblânziți” vor lansa turneul, cu Burkina Faso, duminică, la Yaoundé, pe „Olembé Stadium”.

Multe selecționate sunt afectate. Unii au venit în Camerun fără cei depistați pozitiv, care se vor putea alătura loturilor după izolare, când rezultatele testelor vor fi negative. Toate delegațiile au 28 de fotbaliști și nu vor mai putea chema alții pe perioada CAN.

Wright despre atacurile la adresa Cupei Africii: „E rasism!”

Jürgen Klopp a fost cel mai supărat când a aflat că această ediție se dispută în ianuarie-februarie. Pierde aproape o lună cei mai buni oameni, Salah (Egipt) și Mané (Senegal), plus Naby Keïta (Guineea). 

„E o catastrofă pentru Liverpool. Respect Cupa Africii, totuși, ce probleme apar!”, s-a plâns germanul. A fost suficient să se refere cândva la „o competiție mică” și a pornit scandalul. I s-a spus să-și ceară scuze public. După acele discuții, Ian Wright, fost golgeter al lui Arsenal, ex-internațional englez, actual analist sportiv, o voce puternică în Marea Britanie, a tunat împotriva tuturor celor care contestă CAN: 

„A existat vreodată un turneu mai nerespectat decât Cupa Africii? Nu! E rasism! Euro s-a jucat în peste 10 țări pe tot continentul și nu s-a întâmplat nimic. De ce sunt atâtea comentarii despre Camerun, când e o singură țară care organizează o întrecere?”. 

A adăugat, la fel de vehement: „Unii fotbaliști au fost întrebați dacă vor onora convocarea la națională. Imaginați-vă că ar fi fost vorba de un internațional englez. Ce scandal ar fi ieșit!”.

Alarmă cu atentatele din Camerun

Alt subiect mediatizat a fost securitatea turneului. În Limbé, pe malul Atlanticului, și în regiunea din jur s-au înregistrat mai multe atacuri armate în ultimii patru ani. 

Iar luptele dintre rebelii secesioniști și trupele guvernamentale s-au soldat cu peste 3.000 de morți și mii de răniți. Un milion de oameni au părăsit această zonă, căutând liniștea în altă parte. „Mă tem că atentatele cu bombe vor lovi și competiția”, a avertizat un jurnalist local pentru agenția Reuters.

Mario Marinică, antrenorul „flăcărilor”

În centrul tumultuosului fotbal african este acum și un român. Mario Marinică, 57 de ani, care a lucrat la Academia lui Arsenal, fost antrenor la Chiajna, Gloria Buzău, Sportul și Rapid, un tehnician care a pregătit echipe din nouă țări africane, a fost numit pe 10 noiembrie director tehnic al federației din Malawi, contract pe trei ani.

Nici o lună mai târziu, pe 4 decembrie, i s-a dat o nouă misiune. Este și selecționerul „flăcărilor” din Malawi la CAN, fiind ajutat de localnicul Meck Mwase. „Vreau să jucăm rapid, să gândim rapid și să acționăm rapid”, le-a spus Mario internaționalilor săi.

Au fost toți timp de zece zile într-un cantonament la Jeddah, în Arabia Saudită, au avut și trei cazuri de coronavirus, dar au sosit optimiști în Camerun. „Suntem gata!”, a anunțat Marinică. Va avea însă o grupă dificilă, la Bafoussam. Adversari, Mané (Senegal), Keïta (Guineea) și Zimbabwe.

2 jucătoriparticipanți la Cupa Africii evoluează la cluburi din Liga 1: Nasser Chamed (Comore, Gaz Metan Mediaș) și Guessouma Fofana (Mauritania, CFR Cluj)

10 selecționeri străini, cei mai mulți portughezi și francezi

Față de precedenta întrecere continentală, în 2019, când au fost 14 selecționeri străini, jumătate dintre ei fiind francezi (7), acum sunt numai 10 antrenori din afara continentului african, toți europeni. 

Cei mai mulți sunt francezi și portughezi, câte 3, plus un român, un sârb, un bosniac și un belgian. Lusitani sunt Carlos Queiroz (Egipt), Toni Conceição (foto, Camerun, de trei ori pe banca lui CFR Cluj, dar și la Astra și Brașov) și José Peseiro (Nigeria, ex-Rapid). 

Peseiro a fost numit selecționer în decembrie, dar federația nigeriană a decis ca el să fie prezent la CAN ca „observator”. Îl va ajuta pe directorul tehnic Eguavoen, care va fi acum antrenor interimar.

81 de jucătoridin primele două campionate franceze sunt convocați pentru turneul final din Camerun: Ligue 1 are 54 de reprezentanți, Ligue 2 exact jumătate

Top campionate la Cupa Africii pe Națiuni 2022

1. Ligue 1 (Franța)54 jucători
2. Premier League (Anglia)31
3. Ligue 2 (Franța)27
4. Pro League (Belgia)25
5. Serie A (Italia)21

Top cluburi la Cupa Africii pe Națiuni 2022

1. FC Metz (Franța)7
2-4. St. Étienne (Franța)5
Olympiakos (Grecia)5
Standard Liège (Belgia)5

Sistem de calificare la Cupa Africii pe Națiuni

  • Primele două clasate din grupă și cele mai bune patru locuri 3 se califică în „optimi”; 
  • După puncte, criterii de departajare: rezultate în meciuri directe, golaveraj și goluri marcate în meciuri directe, apoi golaveraj general și goluri marcate în grupă, iar la sfârșit tragere la sorți;
  • În fazele eliminatorii, în caz de egalitate după 90 de minute, se joacă prelungiri, urmate de penaltyuri;
  • VAR va fi folosit în toate meciurile turneului.
Cine e singurul antrenor român prezent la Cupa Africii pe Națiuni + preview-ul competiției: grupe, vedete și curiozități

Premiile de la Cupa Africii pe Națiuni

  • Campioana: 4,5 milioane $
  • Finalista: 2,5 milioane $
  • Semifinaliste: 2 milioane $
  • Sfertfinaliste: 0,8 milioane 

14,5 milioane de dolari(echivalentul a 12,8 milioane de euro) va fi totalul premiilor acordate la CAN 2022

Toghu, de sărbătoare

După ce, în Egipt 2019, Umbro a devenit mingea oficială a turneului final african, înlocuind Mitre, aceeași marcă a rămas și pentru această ediție. Balonul se numește Umbro Toghu, inspirat de costumele tradiționale cameruneze, purtate de sportivi și la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Președinte de 40 de ani

Camerun, o țară cu 26,5 milioane de locuitori, este situată în vestul Africii centrale, chiar în curbura continentală, având ieșire la Oceanul Atlantic prin Golful Guineea.

Este condusă de aproape 40 de ani de dictatorul Paul Biya, al doilea președinte al țării, din 6 noiembrie 1982, șeful de stat african cel mai în vârstă (împlinește 89 de ani pe 13 februarie) și liderul fără sânge regal cu cel mai lung mandat din lume.

Cine e singurul antrenor român prezent la Cupa Africii pe Națiuni + preview-ul competiției: grupe, vedete și curiozități
Paul Biya / foto: Guliver/Getty Images

Top campioane all-time

1. Egipt7
2. Camerun5
3. Ghana4
4. Nigeria3
5. Algeria2
RD Congo2
Côte d'Ivoire2

5 orașe, 6 stadioane în Camerun

  • YAOUNDE: Olembé Stadium, 60.000 de locuri, Ahmadou Ahidjo Stadium, 42.500 de locuri
  • DOUALA: Japoma Stadium, 50.000 de locuri
  • GAROUA: Roumdé Adjia Stadium, 30.000 de locuri
  • BAFOUSSAM: Kouekong Stadium, 20.000 de locuri
  • LIMBE: Limbé Stadium, 20.000 de locuri
Cine e singurul antrenor român prezent la Cupa Africii pe Națiuni + preview-ul competiției: grupe, vedete și curiozități

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Război intern la Manchester United. Atac la Cristiano: „Uneori, calitățile tehnice nu sunt suficiente” » 11 jucători vor să plece!

Un star al lui Chelsea exclus de la națională! Acuzat că simulează accidentări pentru a nu se antrena

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
aurelianionut
aurelianionut  •  07 Ianuarie 2022, 13:57

Stie cineva daca transmite cineva in Romania competitia?

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  07 Ianuarie 2022, 10:47

...nici nu stiti cat de mult ne intereseaza c.a.n.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează