INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Rivalul lui Drăgușin în apărarea lui Tottenham, cel mai rapid jucător din Premier » S-ar putea întrece cu Bolt! + O poveste cu clipe de cumpănă: „La 18 ani am vrut să spun stop"

Micky van de Ven (în alb) e impresiariat de agenția condusă până în 2022 de Mino Raiola Foto: Imago
Micky van de Ven (în alb) e impresiariat de agenția condusă până în 2022 de Mino Raiola Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 12:12 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 12:33

Micky van de Ven, 22 de ani, stoperul cumpărat de Tottenham cu 40 de milioane de euro în vara trecută de la Wolfsburg, e jucătorul cu cea mai bună viteză din Premier League, 37,38 km/h. „Când a stabilit recordul mondial la 100 m, Usain Bolt a alergat cu 37,58 km/h", a evidențiat liga engleză.

Micky van de Ven, 22 de ani, e colegul lui Radu Drăgușin, dar și unul dintre rivalii pe post ai „tricolorului" la Tottenham. Cumpărat cu 40 de milioane de euro în vara trecută, de la Wolfsburg, olandezul a venit la Londra odată cu Ange Postecoglou. Încă de la început, managerul i-a spus: „Te-am adus ca să joci". Și s-a impus rapid în echipă, devenind titular indiscutabil ca stoper stânga în apărarea de patru a lui Spurs.

Micky van de Ven: „Tata m-a convins să nu renunț". Părintele a fost agent secret

Dar ascensiunea lui Van de Ven nu a fost ușoară. Inițial, voia să fie atacant, la 16 ani încă juca vârf la juniorii lui Volendam. Un antrenor al academiei portocalii l-a trecut în centrul defensivei. Nu a impresionat imediat nici acolo și, la 18 ani, plănuia să se oprească.

Zlatan Ibrahimovic, show la Festivalul de la Sanremo: „Ce mai cauți aici, câți ani ai?”
SANREMO
Zlatan Ibrahimovic, show la Festivalul de la Sanremo: „Ce mai cauți aici, câți ani ai?”

„Uneori mă întrebam: «De ce continui?». La 18 ani am vrut să spun stop. Mă gândeam să iau un an de pauză, sperând ca apoi să fac pasul spre fotbalul profesionist", a admis el într-un interviu pentru site-ul batav NU. „Tata m-a convins să nu renunț. Dacă astăzi am ajuns aici e datorită lui".

Potrivit Marca, părintele lui Micky a fost agent secret, povestindu-și aventurile într-o carte. Cum îl vede jucătorul pe Marcel? „Tata a trăit multe. Întotdeauna m-a sprijinit, mai ales mental".

Șansa lui Micky van de Ven. Wim Jonk l-a făcut căpitan la Volendam: „Și un strop de noroc"

A avut mereu nevoie de un antrenor care să creadă în el. La Volendam, nimeni nu părea să-l vadă. Dar a apărut Wim Jonk în 2019 și fostul internațional olandez i-a dat o șansă, promovându-l rapid la prima formație. Nu doar că a semnat întâiul contract pro, Jonk i-a oferit și banderola de căpitan.

„Îți trebuie și de un strop de noroc. Unii antrenori își zic: «Nu pot să fac nimic cu băiatul ăsta». Wim, total opus: «Eu pot face ceva cu el»". Modul lui Van de Ven de a-i mulțumi lui Jonk.

Mai avea detalii de îmbunătățit, dar am văzut în el un apărător made in Cruyff: îi place să-și asume riscuri și, în același timp, e incredibil de rapid 
- Ruben Jongkind, consilier strategic la FC Volendam

Micky van de Ven, rezervă în primul sezon la Wolfsburg, MVP în al doilea: „Perseverență"

Ales în 2021 cel mai mare talent al diviziei secunde a Țărilor de Jos, le-a atras atenția celor de la Wolfsburg, care l-au cumpărat cu 10,5 milioane de euro. În Germania, alte probleme. În sezonul de debut, a jucat doar 189 de minute adunate în 5 meciuri. Tehnicianul Florian Kohfeldt nu l-a plăcut. „Nici nu voiam să discut despre fotbal când ajungeam acasă", își amintește Micky.

În schimb, în 2022, cum a dispărut Kohfeldt și a sosit Niko Kovac la echipă, VdVen a devenit titular. Nu oricum, ci cel mai bun. Desemnat MVP la Wolfsburg. „Totul ține de perseverență. Întotdeauna am crezut în mine. Dar trebuie să creadă și antrenorul".

45de milioane de euro valorează acum Micky van de Ven, potrivit Transfermarkt

Micky van de Ven, mai rapid decât Kyle Walker în Premier League

Transferul de la Volendam la Wolfsburg „a fost un salt gigantic". La fel, de la Wolfsburg la Tottenham. Însă la Londra a fost dorit de Postecoglou, care a mizat pe el. „E posibil ca lucrurile să nu funcționeze imediat, dar știu că ai calitate", i-a transmis managerul.

S-a adaptat și a jucat bine mult mai repede decât se așteptau Spurs. Pe 31 ianuarie, la 3-2 cu Brentford, Van de Ven a alergat cu 37,38 km/h, cel mai iute jucător din Premier League în ultimii patru ani, de când liga engleză a înregistrat viteza fotbaliștilor. Maximum atins de olandez la Wolfsburg: 35,97 km/h. Recordul depășit în Premier: 37,31 km/h, deținut de Kyle Walker din 2023.

Top 5 cei mai rapizi jucători din istoria Premier League

  • Micky van de Ven (Tottenham) - 37,38 km/h 
  • Kyle Walker (Manchester City) - 37,31 km/h 
  • Chiedozie Ogbene (Luton Town) - 36,93 km/h 
  • Pedro Neto (Wolverhampton) - 36,38 km/h 
  • Dominik Szoboszlai (Liverpool) - 36,76 km/h

16meciuri a jucat Micky van de Ven până acum la Tottenham din cauza accidentării care l-a ținut două luni în afara terenului. Are însă o medie de 87 de minute pe meci

Micky van de Ven: 10,38 metri pe secundă. Usain Bolt: 10,44 metri pe secundă

„Pentru a pune performanța în context, Van de Ven a sprintat cu 10,38 metri pe secundă. Când Usain Bolt a stabilit recordul mondial la 100 m în 2009, viteza medie a fost de 37,58 km/h sau 10,44 metri pe secundă", s-a anunțat pe pagina de internet a Premier. „Ne trebuie viteza lui Micky la stilul nostru de joc", afirmă Postecoglou.

Micky nu înseamnă doar viteză, ci și siguranță. Stoperul de 1,93 m are cel mai bun procent de reușită al paselor: 94,7%.

2este numărul selecțiilor lui Micky van de Ven la naționala Olandei. A debutat pe 13 octombrie 2023, la 1-2 cu Franța, în preliminariile Euro 2024

Micky van de Ven: „Sunt băieți cărora le e frică să nu piardă mingea". Nu și el!

Îi place fotbalul lui Postecoglou, îi place că managerul îi cere să riște, să iasă cu mingea la picior, să paseze.

„E distractiv să joci la Tottenham astăzi. Sunt băieți care se ascund de minge, le e frică să nu o piardă. Dar antrenorul insistă: «Dacă o pierzi, încearcă încă o dată și încă o dată». El preferă să pierzi trei mingi la rând decât să arunci balonul în tribună. E riscant, însă Postecoglou ne dă încredere", a dezvăluit Van de Ven pentru The Guardian.

Chiar și acum, după ce a ajuns în vârf, olandezul se miră: „Mi se pare straniu să mă văd jucând în fiecare săptămână în Premier".

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Mărturia soției lui Dani Alves: „A venit acasă foarte beat, mirosea a alcool. S-a lovit de un dulap și s-a prăbușit pe pat” » Joana Sanz a vrut să se sinucidă
PROCES
Mărturia soției lui Dani Alves: „A venit acasă foarte beat, mirosea a alcool. S-a lovit de un dulap și s-a prăbușit pe pat” » Joana Sanz a vrut să se sinucidă
Recordul stabilit de transferul lui Neymar la PSG poate fi depășit de un star din Premier League » Destinație exotică pentru o sumă uriașă
Premier League
Recordul stabilit de transferul lui Neymar la PSG poate fi depășit de un star din Premier League » Destinație exotică pentru o sumă uriașă

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
lupuaurel
lupuaurel  •  07 Februarie 2024, 14:55

Comparam mere cu pere... Norocul lui Bolt că s-a lăsat, îl întreceau fotbaliștii pe 30-40 m

Vezi toate comentariile (1)
Comentează