INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SERIE A

FOTO Napoli - Salernitana 1-1 » Șocantă răsturnare! Delirul a devenit tăcere la Napoli. Golul lui Dia a amânat sărbătoarea lângă Vezuviu!

Salernitana i-a stricat sărbătoarea lui Napoli / foto: Guliver/Getty Images +27   FOTO
Salernitana i-a stricat sărbătoarea lui Napoli / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 30 aprilie 2023 18:02 / Actualizat luni, 01 mai 2023 02:05

Napoli avea nevoie de victorie cu Salernitana pentru a-și asigura matematic titlul încă de azi, dar n-a obținut decât o remiză, 1-1, în fața unui stadion „înfierbântat” gata de sărbătoare. Deznodământul se amână până joi, când trupa lui Spaletti joacă în deplasare, cu Udinese.

Napoli era campioana Italiei în minutul 83, avea 1-0 cu Salernitana și la victorie cucerea cel de-al 3-lea titlu, la 33 de ani de la precedentul. În minutul 84, Dia a egalat și s-a terminat 1-1. Azzurrii mai trebuie să aștepte sărbătoarea până joi, la Udine. 

„Lumea întreagă să vadă frumusețea noastră”

Încă de săptămâna trecută, președintele clubului, Aurelio De Laurentiis, le-a cerut napolitanilor să evite incidentele la o eventuală victorie, pentru ca „lumea întreagă să vadă frumusețea noastră”. Milioane de oameni voiau să iasă în stradă. Meciul cu Salernitana era programat inițial sâmbătă, 29 aprilie.

Prefectul orașului nu a acceptat. Și, din motive de ordine publică, partida a fost mutată o zi mai târziu, pe 30 aprilie, imediat după confruntarea Inter - Lazio, importantă și pentru Napoli, fiindcă lazialii erau pe locul 2. Dacă ei ar fi câștigat pe "Meazza", fiesta ar fi fost amânată o jumătate de săptămână în capitala Campaniei. La egal sau succes interist, Napoli cucerea titlul cu o victorie contra Salernitanei. 

+23 FOTO

La ora 14:05, a reapărut zâmbetul. La 14:11, fericire la Napoli

Azi, la 13:00, ora locală, Napoli s-a întristat. Felipe Anderson, mijlocașul lui Lazio, a deschis scorul, în minutul 30. La ora 14:05, napolitanii și-au regăsit zâmbetul. 

Lautaro Martinez a egalat la Inter - Lazio. La 14:11, a început sărbătoarea. Gosens tocmai punctase pentru 2-1. La 14:18, același Lautaro a făcut 3-1. Final la Milano. Din acel moment, Napoli devenea campioană cu un succes pe „Maradona”. I-ar fi adus încă trei puncte și, la o diferență de 20 de "lungimi", totul era decis cu șase etape înainte de sfârșitul sezonului.

Un oraș pustiu. Toți napolitanii cu ochii la meci

Întreg stadionul era bleu, arhiplin. 50.000 de fani veniți să vadă squadra lor iubită cucerind cel mai dorit trofeu. Orașul era pustiu. Cine nu găsise un loc în arenă stătea acasă, cu ochii lipiți de ecranul televizorului. Pentru ei, fotbalul însemna totul într-o duminică specială. Doar Salernitana mai putea amâna marea bucurie a câștigării Serie A. 

O echipă tot din Campania, aceeași regiune, o formație aflată însă pe poziția a 14-a, cu numai șapte puncte deasupra zonei retrogradării. Nu era salvată încă. 

Pe banca vișiniilor, portughezul Paulo Sousa. Printre cei trei stoperi, Flavius Daniliuc, austriacul de origine română transferat vara trecută de la Nice.

Un teren înclinat. Azzurrii au avut și 80% posesie

Din startul meciului, terenul s-a înclinat spre poarta oaspeților. În prima repriză, s-a jucat aproape numai în jumătatea de teren a Salernitanei. Gazdele au atacat continuu, au avut uneori și peste 80% posesie. Dar până la pauză nu s-a modificat scorul. 

Azzurrii au asaltat fortăreața din Salerno, fără a reuși să o străpungă. Osimhen a avut o ocazie mare chiar din minutul 2. Tot nigerianul a trimis mingea spre poartă periculos la jumătatea reprizei (23). Anguissa a trimis și el o „rachetă”(42). Când defensiva vișinie a fost depășită, s-a opus Ochoa, goalkeeperul mexican care va împlini 38 de ani pe 13 iulie. 

Oaspeții au trecut de puține ori linia de centru. Și mai rar au pătruns în careul lui Meret.

Golul de 1-0. Nu Osimhen, nu Kvaratskhelia. Fundașul Olivera

Un sfert de oră la vestiare și asediul s-a reluat. Șut Kvaratskhelia (51), puțin peste. transversală. Altă situație primejdioasă. Foarfecă Zielinski, tot spre peluză. În minutul 62, clipa mult așteptată a venit. Corner de pe partea dreaptă. A centrat Elmas, iar Olivera a înscris cu capul de lângă Daniliuc. Delir pe „Stadio Maradona”. 

Nu a marcat nici Osimhen, nu a reușit nici Kvaratskhelia, eroii lui Napoli în acest sezon. Ci Olivera. Fundașul stânga. 1-0 cu Salernitana. Ar fi fost succesul campionatului.

Străzile pline de oameni și de fumigene albastre 

Tribunele s-au aprins, s-au colorat în albastru de la marea de steaguri. În jurul stadionului, se strânseseră deja zeci de mii de napolitani, care lansau torțe și fumigene. Străzile deveneau neîncăpătoare. Tot orașul era albastru. Fericirea nu mai avea margini. O explozie de fericire pură. Napoli sărbătorea deja titlul.

+23 FOTO

Dar ceva s-a întâmplat. Ceva total neașteptat. Șocant chiar. La unul dintre rarele atacuri ale oaspeților, senegalezul Boulaye Dia a pornit din extrema dreaptă, i-a strecurat mingea printre picioare lui Osimhen și, din unghi, de la marginea careului, a șutat cu efect, la colțul lung. Gol, în plasa laterală. Liniște totală. 1-1 (84). 

Napoli s-a năpustit peste adversari. Nu a mai înscris. S-a terminat 1-1. Delirul s-a transformat în tăcere. Azzurrii amână sărbătoarea pentru joi. Pot cuceri titlul la Udine, contra lui Udinese.

FINAL » Napoli - Salernitana 1-1

Galerie foto: Napoli e gata de sărbătoare!

+23 FOTO

Napoli a deschis scorul în minutul 62, iar fanii au început deja sărbătoarea. Nu doar în stadion, ci și pe străzile din jurul arenei care-i poartă numele legendarului Diego Armando Maradona. Imediat după gol, miile de fani din exteriorul stadionul au început să aprindă zeci de materiale pirotehnice. Orașul e gata de sărbătoare!

Cum a fost în 1990: titlul adus de „zeul” Diego Maradona

La Napoli, Diego Maradona a atins vârful carierei sale profesioniste. A devenit repede o stea adorată de fani, şi în perioada sa a ridicat echipa la cea mai prolifică perioadă din istoria clubului. Condusă de Maradona, Napoli a câstigat singurele sale trofee de campioană a Italiei, în sezonul 1986/87 şi 1989/90, clasându-se pe locul 2 în campionat de două ori in sezonul 1987/88 şi în 1988/89.

Pe 29 aprilie 1990, Diego Maradona oferea imagini memorabile, pe care orașul nu le-a uitat nici până astăzi:

Napoli - Salernitana 1-1 » Șocantă răsturnare! Delirul a devenit tăcere la Napoli. Golul lui Dia a amânat sărbătoarea lângă Vezuviu!
Diego Maradona, sărbătorind titlul lui Napoli din 1990

„Maradona a devenit o compensație pentru tot ceea ce Napoli nu a avut niciodată. El ne-a păstrat vie o promisiune a fericirii, pe care toți ceilalți o trădaseră”, scria, la momentul dispariției din 2020, jurnalistul și scriitorul italian Roberto Saviano, într-un editorial emoționant. 

Titlurile pe care Napoli le-a câștigat cu Maradona au fost răzbunarea sudului asupra nordului”, mai scria Saviano. 

Napoli - Salernitana, echipe de start: 

Napoli: Meret - Di Lorenzo, Kim, Rrahmani, Olivera - Anguissa, Lobotka, Zielinski - Lozano, Osimhen, Kvaratskhelia
Antrenor: Luciano Spaletti

Salernitana: Ochoa - Daniluc, Gyomber, Pirola - Mazzocchi, Coulibaly, Vilhena, Bradaric - Candreva, Dia, Kastanos
Antrenor: Paulo Sousa

Stadion: „Diego Armando Maradona”, Napoli
Arbitru: Matteo Marcenaro

Momentul în care fanii lui Napoli au aflat că Inter a învins Lazio 3-1

FINAL. Inter - Lazio 3-1

Inter a reușit să câștige derby-ul cu Lazio, 3-1, după un final de meci incendiar. Inter a scuturat prima plasa, minutul 26, când Mkhitaryan reușise să înscrie din centrul careului. VAR a intervenit, a fost ofsaid în prealabil la Correa. 

Deși a stat la cutie până atunci, Lazio avea să muște la capătul primei jumătăți de oră. Execuție Felipe Anderson de la 14 metri, după o gafă uriașă a lui Acerbi și un assist semnat de Luis Alberto. 

În repriza a doua, Inter a căutat egalarea și a reușit un final de meci incredibil, punctând de 3 ori în 12 meciuri. Lautaro Martinez (78 și 90) și Gosesn (83) au adus victoria trupei lui Simone Inzaghi, care o apropie pe Napoli de titlu.

+3 FOTO

VIDEO. Fanii lui Napoli au sărbătorit golul lui Lautaro Martinez

Inter - Lazio. Echipele de start:

Inter: Onana - D'Ambrosio, Acerbi, Bastoni - Darmian, Barella, Brozovic, Mkhitaryan, Dimarco - Correa, Lukaku
Antrenor: Simone Inzaghi

Lazio Roma: Provedel - Hisaj, Casale, Romagnoli, Marusic - Milinkovic-Savic, Cataldi, Luis Alberto - Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni
Antrenor: Maurizio Sarri

Stadion: „Giuseppe Meazza”
Arbitru: Marco Guida

VIDEO Fanii lui Napoli au început sărbătoarea

Suporterii din Napoli deja petrec pe străzi, fiind sigur că echipa lor se va proclama campioană încă de azi.

Imagini surprinse la baza de pregătire a lui Napoli

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Final nebun în Roma - Milan! Două goluri marcate după minutul 90

FOTO Barcelona, victorie fără emoții cu Betis » Catalanii se apropie de un nou titlu în La Liga

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
VardyParty
VardyParty  •  30 Aprilie 2023, 19:41

Napoli e un fel de Arsenal asa, mai mic, mai ***, simpatico, ***. Un fel de dontlookbackwithanger, dar mai charismatic, mai inalt, mai frumos, si - evident - mai mare de 3 cm.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  30 Aprilie 2023, 18:56
Postat de coshic pe 30 Aprilie 2023, 10:56

e greu ca Inter s-o bata pe Lazio.....

3-1 iNTER

magic4ever
magic4ever  •  30 Aprilie 2023, 15:28
Postat de coshic pe 30 Aprilie 2023, 10:56

e greu ca Inter s-o bata pe Lazio.....

Inter are cel mai bun lot din Italia dar Inzaghi este un antrenor mediocru

Vezi toate comentariile (5)
Comentează