INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRANSFERURI

SPECIAL GSP O enigmă: de ce Liga 1 se ferește de ucraineni? Iată un prim 11 al celor mai bune ținte

Oleksandr Nazarenko
Oleksandr Nazarenko

Articol de - Publicat marti, 02 august 2022 14:34 / Actualizat marti, 02 august 2022 14:38

Prima ligă din România e unul dintre puținele campionate din zonă care n-a adus fotbaliști ucraineni. Au ajuns, în schimb, în Ungaria, Polonia, Slovacia. GSP.ro a făcut un prim 11 de posibile ținte, cu salarii și motivele pentru care România ar putea să îi ia ori pentru care evită să-i cumpere.

„Când l-am văzut pe Dawa titular la vicecampioana voastră, era să cad de pe scaun. La noi era un jucător slăbuț la o echipă slăbuță, Mariupol. Acum e titular la vicecampioană!”.

Un jurnalist și un impresar ucrainean văd cu alți ochi Superliga, un campionat pe care-l urmăresc cu alt interes de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Unu, pentru că liga ucraineană a fost întreruptă. Doi, pentru că, din cei peste un milion de ucraineni pătrunși în România în ultimele 6 luni, circa 90.000 au și rămas aici.

Când e vorba de fotbaliști, cifrele sunt complet diferite. Și, din sutele de jucători din prima ligă ucraineană, doar doi au ajuns la noi. Unul, la FCSB, Tamm din Estonia, fundaș central venit de la Vorskla Poltava. Al doilea, Cvek, croatul de la Zoria Luhansk.

Ce fac tările vecine în ceea ce privește atragerea jucătorilor ucraineni

Nu și ucraineni. Ceea ce nu se întâmplă, de exemplu, în țările vecine. Iată câteva exemple:

UNGARIA (3)

  • Debrecen (1) - Oleksandr Romanciuk (FC Lviv, fundaș)
  • Kecskemet (1) - Mihailo Meskhi (Minai, mijlocaș defensiv)
  • Zalaegereszeg (1) - Oleksandr Safronov (Desna, fundaș)

POLONIA (4)

  • Korona Kielce (1) - Kirilo Petrov (Kolos, fundaș)
  • Lech Poznan (1) - Artur Rudko (Metalist, portar)
  • Rakov (1) - Vladislav Kocerin (Zoria, mijlocaș)
  • Widzew Lodz (1) - Vasyl Litvinenko (Obolon, portar)

SLOVACIA (1)

  • Zlate Moravce (1) - Denis Balan (Krivbas via Taborsko - Cehia, fundaș dreapta)

Cine sunt jucătorii de top din Ucraina?

Cu ajutorul celor doi specialiști din țara vecină, GSP a creat o echipă posibilă din jucători ucraineni. Cu o condiție. Să nu fie de la cei doi granzi, Dinamo Kiev și Șahtior Donețk. Și să fie ucraineni.

În orice caz, numărul străinilor a scăzut drastic. La Kiev mai este doar unul, Kedziora din Polonia. La Șahtior, ca niciodată, a mai rămas un singur brazilian!

Cei doi specialiști au recomandat 11, respectiv 12 fotbaliști, majoritatea (8) regăsindu-se în ambele analize.

Un prim 11, cu dublaj pe un post, ar arăta astfel: Riznik (Vorskla) - Svatok (Dnipro-1), Cesnakov (Vorskla), Kartușov (Metalist) - Nazarenko (Dnipro-1), Nazarina (Zoria), Pihalionok (Dnipro-1), Buleța (Zoria), Huțuliak (Dnipro-1)/Tretiakov (Oleksandria) - Dovbik (Dnipro-1), Stepaniuk (Vorskla)

Dmitro Riznik (portar) - 23 ani

Din informațiile GSP.ro, este pe lista celor de la Șahtior Donețk. Goalkeeperul avea, la Vorskla Poltava, fostă adversară a celor de la Dinamo în Europa League, un salariu de circa 7-8 mii de euro pe lună. Are două selecții în echipa națională mare a Ucrainei și n-a jucat decât la echipa de la care a venit și Tamm.

Oleksandr Svatok (fundaș) - 27 ani

Crescut în umbra generației de aur a celor de la Dnipro Dnipropetrovsk, ajunsă în finala Europa League acum 7 ani, Svatok e un stoper potrivit ca înălțime și care, potrivit informațiilor Gazetei, a crescut mult în joc de la revenirea în Ucraina. Unul dintre cei mai selecționați jucători la „naționala” de tineret a vecinilor, cu 33 prezențe și 3 goluri. E la Dnipro-1, echipă care plătește salariile titularilor de bază, printre care și el, în zona a 15-20.000 dolari pe lună.

Vladimir Cesnakov (fundaș) - 34 ani

O legendă a longevității în fotbalul ucrainean, Cesnakov e un stoper care va bifa, dacă rămâne la Vorskla Poltava, al 16-lea sezon consecutiv la această echipă. Fostul partener al lui Tamm în centrul defensivei, în același timp căpitan al echipei, n-a fost nici măcar împrumutat la altă echipă din sezonul 2007-2008 încoace, jucând doar la Vorskla. Și, singur, la „naționala” de tineret a Ucrainei până în 2011. Salariul său e pe la 7-8.000 de dolari.

Iehor Kartușov (fundaș) - 31 ani

Un jucător de bandă stângă extraordinar, așa îl caracterizează ucrainenii pe Kartușov. Mic, 1,74m, dar rapid și periculos pentru poarta adversă. E o legendă la Desna Cernihiv, echipă rămasă fără el cu 6 zile înaintea invaziei ruse. Între timp, Desna a rămas și fără stadion, și fără locul în prima ligă. Joacă la una din cele două Metalist Harkov din prima ligă ucraineană, cea deținută de oligarhul Oleksandr Iaroslavski.

Oleksandr Nazarenko (mijlocaș) - 22 ani

Vârstă, viteză și un stâng irezistibil. I se zice Sane al Ucrainei și are un salariu care duce spre 20.000 dolari pe lună. A luat-o de jos, de când vechiul Dnipro se chinuia în ligile inferioare, a trecut la nou-înființata Dnipro-1 și acum e, poate, unul dintre cei mai vânați jucători din țara vecină.

Iehor Nazarina (mijlocaș) - 25 ani

Unul dintre puținii fotbaliști din prezenta listă care au experiențe în străinătate, o perioadă petrecută la Antwerp în Belgia. Joacă la Zoria, adversara Craiovei, iar închizătorul - care poate evolua și fundaș dreapta, dar și mijlocaș box to box - e ținut inclusiv pe lista scurtă a echipei naționale.

Oleksandr Pihalionok (mijlocaș) - 25 ani

Box to box, unul dintre proaspeții internaționali ucraineni de seniori nu avea cum să lipsească. Și el are un salariu anual undeva pe la 200.000 dolari. Îi plac fazele în care mingea se plimbă pe la 18-20 de metri de poarta adversă și fixează portarii cu șuturi cu piciorul stâng.

Serhii Buleța (mijlocaș) - 23 ani

Ni-l aducem aminte de la Ploiești, unde, într-un tur de elită de tristă amintire pentru Euro U19, Moruțan a dat gol și a luat roșu la aceeași fază, după care Ucraina ne-a întors în ultimele 10 minute. Buleța era acolo. A continuat la U20, unde a devenit campion mondial. Un creator, a fost mereu împrumutat de Dinamo Kiev, unde Șaparenko e titular pe postul său. Acum e la Zoria.

Oleksii Huțuliak (mijlocaș) - 24 ani

Și el mijlocaș de bandă, joacă stânga și uneori și în centru. Crescut de Karpati Lvov, a fost cedat, pentru o scurtă vreme, și la Villarreal. Fost internațional de tineret, joacă la Dnipro-1, completând o echipă tânără care e văzută foarte bine în Ucraina.

Maksim Tretiakov (mijlocaș) - 26 ani

Micuțul mijlocaș de bandă stângă e perfect pentru o echipă fără pretenții. Talentat, „decarul” Oleksandriei e varianta de rezervă pentru cel mai bun prim 11 al jucătorilor ucraineni non-Dinamo și non-Șahtior din campionatul vecin. S-a regăsit după doi ani nereușiți la Dunajska Streda. Câștigă în jur de 6.000 de dolari pe lună.

Artem Dovbik (atacant) - 25 ani

Poate o țintă fantezistă, în momentul actual, pentru Superligă, vârful echipei naționale a Ucrainei nu e deținut în proporție de 100% de Dnipro-1, echipa la care joacă. Și pentru care marcase 14 goluri în primele 17 etape din campionatul întrerupt. Midtjylland păstrează încă 50% din drepturile omului cu două goluri la echipa națională în această vară. Salariul său e undeva pe la 350-400.000 dolari, însă o altă problemă este a prețului - Dnipro-1 a spus că nu-l vinde „nici pentru 10 milioane de dolari”.

Ruslan Stepaniuk (atacant) - 30 ani

Așa că o variantă accesibilă este și cel mai ieftin jucător din top. Stepaniuk, genul de vârf de înălțime medie care apare fie surprinzător la finalizare, fie pasează în fața porții pentru un coleg bine plasat. Salariul său la Vorksla Poltava e undeva pe la 5.000 de dolari pe lună, accesibil pentru o echipă din Superligă.

3 motive - de ce da, 3 - de ce nu

GSP vă prezintă câte cinci motive pentru care fotbaliștii ucraineni ar trebui să fie urmăriți mai atenți din România și 5 explicații pentru care nu sunt.

DE CE DA

1. Grivna e în scădere liberă

Sigur, salariile de la unele echipe sunt simțitor mai mari decât în campionatul nostru. Însă mulți fotbaliști au contractul în grivne. Care s-au dus pe tobogan: dacă, până la război, un dolar era undeva pe la 26 de grivne, acum dolarul se apropie de 40 de grivne.

2. Cochetează cu un grup care s-a luptat pentru Mondial

Da, ucrainenii din listă - poate cu excepția lui Dovbik - nu sunt obișnuiți ai lotului național, chiar dacă unii au cochetat cu el. În orice caz, nu sunt titulari. Însă sunt variante de rezervă pentru o "națională" care a ratat la mustață prezența la Mondialul din iarnă. Fotbaliștii ucraineni au pierdut contra Țării Galilor după aproape jumătate de an de inactivitate.

3. Ne-au bătut în ultimii 10 ani

În ciuda războiului și a perioadei de inactivitate, echipele ucrainene se țin bine. O demonstrează Dinamo Kiev, care a trecut de Fenerbahce în prima dublă oficială „în exil”. Și continuă drumul spre Liga Campionilor. În ultimul deceniu, echipele ucrainene ne-au pus probleme mari. Dinamo a fost eliminată de Metalist și Vorskla. Oleksandria a eliminat-o, în 2017, pe Astra Giurgiu. FCSB n-a mișcat nici ea contra celor de la Dinamo Kiev, pierzând ambele meciuri în 2014.

DE CE NU

1. Prețul de transfer

Cum echipele din România preferă, în general, să aducă fotbaliști liberi de contract, transferul unor fotbaliști din Ucraina ar însemna, în principiu, o sumă extra pe care puține echipe sunt dispuse s-o scoată din buzunar.

2. Perioada de inactivitate

Mulți dintre fotbaliștii de mai sus n-au mai jucat meciuri oficiale de anul trecut. Cu puținele excepții care au disputat jocuri la echipa națională, firește.

3. Istoric, nu luăm ucraineni

De la căderea comunismului și înmulțirea străinilor în campionatul românesc, doar 7 ucraineni au jucat în Liga 1. Sigur, plus Junior Moraes, trecut însă pe la Bistrița înainte să ajungă în vecini. O diferență uriașă față de, de exemplu, Kisvarda din Ungaria, care are nu mai puțin de 6 ucraineni în lot acum plus un al 7-lea care cochetează cu lotul de bază. Un posibil motiv este și că mulți etnici maghiari din Ucraina cresc în zone cu infrastructură sportivă dezvoltată (estul Transcarpatiei), unde au existat constant echipe de primă ligă (Hoverla, Minai). În timp ce echipele din zonele cu etnici români joacă în ligile inferioare.

Echipele românești din Conference League își află astăzi adversarele în cazul calificării în play-off

„Hala Madrid!” » Ce a pățit Robert Lewandowski când s-a întors la Munchen pentru a-și lua adio

Echipa lui Rareș Ilie a transferat un fost campion din Premier League și un fotbalist de la Juventus!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  02 August 2022, 23:48

Cel mai important nu au pașaport UE ! Etc. Etc ! ?

stefdomi
stefdomi  •  02 August 2022, 15:43

Enigmă pentru autor: au voie bărbații ucraineni peste 18 ani să părăsească Ucraina? Altă enigmă: sunt fotbaliștii ucraineni prezentați bărbați peste 18 ani?

valihaita
valihaita  •  02 August 2022, 15:34

Eu cred ca ucrainienii se feresc de Liga 1!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează