INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UCRAINA

Protestul unui fotbalist ucrainean: „Lumea trebuie să înțeleagă că Putin e reîncarnarea lui Hitler”

Roman Zozulya // Foto: Getty Images
Roman Zozulya // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 23 februarie 2022 11:40 / Actualizat miercuri, 23 februarie 2022 13:33

Atacantul Roman Zozulya, 32 de ani, fost la Dinamo Kiev, Dnipro și Betis Sevilla, mereu implicat în acest conflict, i-a dat o replică tăioasă președintelui rus Vladimir Putin. 

După discursul halucinant al lui Putin, care a recunoscut republicile separatiste proruse Donețk și Lugansk și a pus la îndoială dreptul Ucrainei de a exista ca stat, tensiunea a crescut și mai mult în țara vecină.

Roman Zozulya: „Nu am fost niciodată frați”

Și fotbaliștii au reacționat. Unul dintre ei e recunoscut pentru implicarea sa în acest conflict. Roman Zozulya, 32 de ani, ex-Dinamo Kiev, Dnipro și Betis Sevilla, acum în Spania, la Fuenlabrada (D2), a fondat în 2015 „Armata Poporului”, o asociație caritabilă prin care a sprijinit permanent trupele ucrainene în luptele din Donbas.

Nu are doar o imagine pozitivă. Pentru susținerea deschisă a „Batalionului Azov”, unitate militară inclusă în Garda Națională și acuzată de tortură și crime de război în violentele ciocniri din estul țării, s-a spus că simpatizează nazismul. 

Zozulya i-a dat o replică extrem de dură președintelui rus pe rețelele de socializare. „Nu am fost niciodată frați, pentru că frații nu încearcă să inoculeze un complex de inferioritate și nici nu aruncă lațul pe gâtul celorlalți. De-a lungul istoriei, au vrut să ne subjuge, să ne înfometeze, să ne închidă și ucidă doar pentru a ne lua dreptul de a vorbi limba maternă, de a ne exprima poziția și de a cere independența”, a scris atacantul.

Țara mea aparține ucrainenilor și nimeni nu va putea vreodată să schimbe asta. Nu vom ceda. Frontierele trebuie să rămână intacte 
- Oleksandr Zinchenko, apărător Man. City

Zozulya: „Vecinilor le e frică să protesteze împotriva regelui lor bolnav”

Era doar începutul unui lung mesaj. „Nu am avut Sindromul Stockholm, întotdeauna le-am respins violența și controlul. În istoria noastră recentă, am demonstrat pe Maidan ceea ce simțim, în timp ce vecinilor noștri le e frică să ridice fruntea și să protesteze împotriva regelui lor bolnav. Marea majoritate e transformată de propagandă într-o masă de zombi. E alegerea lor să trăiască în teamă și depresie. Noi nu mergem pe același drum.”

Roman Zozulya: „Prețul rezistenței, 15.000 de vieți”

Descrie Ucraina drept o „națiune liniștită, care nu plănuiește să atace pe nimeni. Dar nu ne vom ceda pământul unui nebun”.

A adăugat, caustic: „În al optulea an al războiului, lumea întreagă a realizat în cele din urmă că nu e un conflict civil în țara noastră. Am rezistat agresiunii ruse de opt ani și nu i-am permis să se răspândească în toată Europa. Prețul rezistenței, 15.000 de vieți... Și lumea a mai văzut alt adevăr, că Putin e reîncarnarea lui Hitler. Planurile lui sunt mult mai ambițioase decât capturarea Ucrainei. De aceea, e mai important ca oricând ca lumea să rămână unită și să impună sancțiuni economice acestui regim blestemat.” 

A încheiat: „Sunt sigur că trupele noastre nu vor ceda, fiindcă sunt făcute din oțel. Victoria noastră e aproape, la fel de aproape ca sfârșitul diavolului de la Kremlin.”

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Ziarul Bild cenzurează Gazprom-ul rusesc de pe tricouri, în semn de protest! Ce mesaj va apărea pe echipamentul lui Schalke

Scandal în Turcia! Antrenorul lui Galatasaray a cerut excluderea din lot a lui Moruțan » Prima reacție a conducerii

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ripensistu
ripensistu  •  23 Februarie 2022, 16:38

Ala era mic copil pe linga Putin.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează