INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REPORTAJ GSP

REPORTAJ Cum arată reîntoarcerea în tribune? Gazeta a asistat la primul meci din Portugalia la care s-a permis accesul suporterilor

În tribune n-a fost aglomerație. Nici măcar nu au fost deschise toate sectoarele
În tribune n-a fost aglomerație. Nici măcar nu au fost deschise toate sectoarele

Articol de - Publicat luni, 05 octombrie 2020 08:06 / Actualizat luni, 05 octombrie 2020 09:05

Gazeta Sporturilor a asistat la meciul Santa Clara - Gil Vicente (0-0), primul din Portugalia la care s-a permis accesul suporterilor, după pandemie. La partida disputată în Insulele Azore au venit 873 de oameni și totul a decurs fără probleme. 

  • TEXT, VIDEO ȘI FOTO Ramona Mânzat (Sao Miguel - Insulele Azore)

Șiruri lungi de oameni șerpuiesc în fața porților stadionului. Nu sunt mulți, doar că păstrează distanța. Nu chiar de doi metri unul față de altul, așa cum li s-a cerut, dar o păstrează. Cei grupați câte 2 sau 3 sunt din aceeași familie. Toți poartă măști. 

Doar o parte au fulare sau tricouri roșii cu însemnele echipei locale, Santa Clara. În finalul campionatului trecut, formația de primă ligă a insulelor Azore a fost nevoită să joace toate partidele departe de casă, la Lisabona, ca să fie evitate deplasările cu avionul. Noul sezon a readus însă Santa Clara pe stadionul din insulă, iar sâmbătă echipa din Azore a fost prima din Portugalia care a jucat din nou în fața fanilor, după mai bine de 6 luni de tribune pustii.

Testul azorean 

Federația lusitană a decis să organizeze aici un meci test care să arate dacă suporterii se pot întoarce în condiții de siguranță pe stadioane. Locul nu a fost ales întâmplător. Stadionul din Sao Miguel, de 13.000 de locuri, se umple doar la jocurile cu Benfica și Porto, așa că faptul că erau disponibile doar 1.000 de bilete nu a stârnit vreo revoltă. Din contră, se mai găseau bilete și în ziua meciului. 

Apoi, insulele din mijlocului Oceanului se prezintă ca o destinație sigură a Portugaliei. În prezent, în Sao Miguel sunt 44 de cazuri pozitive de coronavirus, dar nu s-a mai înregistrat niciun deces de Covid19 din primăvară. Cei care vin pe insulă trebuie să aibă un un test negativ sau sunt testați gratuit pe aeroport. În plus, dacă rămân mai mult, în a șasea zi de la primul test sunt retestați.

La distanță de 5 scaune 

De la începutul săptămânii trecute, după ce Direcția de sănătate publică și-a dat acceptul pentru organizarea acestui meci cu spectatori, toate comunicările clubului, fie că au fost declarații ale președintelui, fie ale antrenorului, fie ale unui jucător, s-au concentrat pe respectarea regulilor de siguranță. 

Accesul pe stadion a fost permis după verificarea temperaturii și fiecare suporter s-a așezat apoi pe locul înscris pe bilet. După un loc ocupat urmau alte 5 libere, pe care era lipit un sticker cu mesaj clar: "Nao sentar" (Nu te așeza). Chiar și doi prieteni veniți la meci stăteau la distanță de 5 scaune.

REPORTAJ Cum arată reîntoarcerea în tribune? Gazeta a asistat la primul meci din Portugalia la care s-a permis accesul suporterilor

S-au respectat regulile? 

Stewarzii au intervenit de 2-3 ori, dar nu pentru nerespectarea locului, nu a fost cazul, ci ca să atragă atenția unor spectatori asupra purtării corecte a măștii. Nici jocul de pe teren nu a fost unul care să agite atmosfera din tribune. Echipa gazdă, care avea punctaj maxim înaintea partidei, venind după o victorie suprizătoare din deplasarea de la Braga, a reușit să trimită o dată mingea în poarta adversă, doar că golul a fost anulat după analiza video. Nici acest moment nu a deranjat ordinea din tribune, decizia fiind acceptată fără multe vociferări.

REPORTAJ Cum arată reîntoarcerea în tribune? Gazeta a asistat la primul meci din Portugalia la care s-a permis accesul suporterilor
Oamenii au așteptat liniștiți și distanțați să intre în stadion. Nu înainte de a li se lua temperatura

La final, stadionul s-a golit fără vreo aglomerare, oamenii părăsind sectoarele doar în momentul în care li se semnala că le-a venit rândul. În privința respectării regulilor, spectatorii azoreni au trecut testul sau, cum a scris siteul clubului, "au dat o lecție fantastică întregii țări". 

Rămâne de văzut dacă disciplina și calmul fanilor insulari, condiții esențiale pentru ca tribunele să poată fi din nou populate, pot fi regăsite pe alte stadioane portugheze sau europene. Președintele Ligii portugheze, Pedro Poenca, este optimist: "Testul pilot desfășurat în Azore a demonstrat că fotbalul din Portugalia are toate condițiile pentru reîntoarcerea publicului pe stadioane".

REPORTAJ Cum arată reîntoarcerea în tribune? Gazeta a asistat la primul meci din Portugalia la care s-a permis accesul suporterilor
Scaunele care trebuiau să rămână libere erau marcate clar

Când revin spectatorii în România? 

Autoritățile noastre nu au comunicat un plan clar de revenire a spectatorilor în tribune la competițiile mari. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a atins subiectul, dar a evitat un răspuns clar. Cea mai recentă luare de poziție a sa a sugerat că abia în noiembrie am putea avea un meci cu suporteri pe stadion: 

"Probabil că săptămâna viitoare vom face o evaluare împreună cu Ministerul Sănătăţii, pentru a cântări impactul redeschiderii şcolilor. Mi-ar plăcea să începem cu competiţiile care nu au o frecvenţă foarte mare a meciurilor. De exemplu, poate România - Norvegia din 15 noiembrie să fie primul meci la care să permitem accesul spectatorilor".

Insulele din mijlocul oceanului

 Arhipelagul Azore reprezintă o regiune autonomă a Portugaliei și e compus din 9 insule vulcanice răsfirate în Oceanul Atlantic de Nord. Cea mai mare este Sao Miguel, cu o populație de 140.000 de locuitori și o suprafață de 745 km2, aflată la un zbor de două ore și un sfert de Lisabona.

192 de decesela un milion de locuitori are Portugalia din cauza COVID. În România, cifra este mai mare: 250

Citește și: 

Islanda - România se joacă fără fani, în ciuda deciziei UEFA! Ce au stabilit oficialii islandezi

VIDEO Documentar National Geographic: Arena Națională în debutul unei serii despre stadioanele Euro 2020

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
amicu
amicu  •  05 Octombrie 2020, 14:58
Postat de assf pe 05 Octombrie 2020, 11:43

ne-ai rupt paralela asta dintre sport privit ca o industrie si fotbalul romanesc. acum de cand s-au inchis stadioanele televiziunile castiga mai mult si au rating mai mare. anglia joaca cu tribunele goale. in franta o sa reinceapa ca in anumite zone meciurile sa se dispute iar fara spectatori. "Pe hârtie totul pare ordonat, însă în fapt majoritatea nu respecta nimic." - citez din comentariu tau. pai si atunci cum sa deschizi tribunele?

Ai dreptate. Am vazut niste meciuri in franta...aia nu au treaba nici cu distantarea, nici cu masca, cu nimic. Este o inghesuiala si un vacarm, de parca totul e normal. Cel putin asa o sa fie si la noi. In schimb in Germania, vezi lumea in tribune precum piesele pe tabla se sah. Nu cred ca avem stadioane pregatite pentru o organizare stricta. Nu avem infrastructura necesara. Nu avem oameni pregatiti. Nu avem niste legi clare. O sa patim ca atunci cand am dat drumul la fotbal, au explodat cazurile de covid in echipe, nu am reusit sa terminam campionatul pe teren. Ce se va intampla cum vor porni focare in randul suporterilor? Plus ca avem multa lume cate inca ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

assf
assf  •  05 Octombrie 2020, 11:43
Postat de mdg1 pe 05 Octombrie 2020, 11:17

Sportul e pentru oameni. Toate aceste competiții exista și se joaca PENTRU oameni. Este o industrie pe care treptat o omori. Personal vedeam cam 5-6 meciuri de fotbal pe săptămână, acum, de când cu tribunele goale, abia dacă mai urmăresc unul sau doua. Și sunt convins ca foarte mulți gândesc și simt la fel. Dacă păstrezi niște reguli elementare de distanțare nu are cum sa nu funcționeze. La ce folos sa închizi cluburile noaptea dacă petrecerile se organizează ziua și fără a respecta absolut deloc distanțarea? În definitiv trebuie sa te adaptezi la cum funcționează lucrurile de fapt un țara ta. Pe hârtie totul pare ordonat, însă în fapt majoritatea nu respecta nimic.

ne-ai rupt paralela asta dintre sport privit ca o industrie si fotbalul romanesc. acum de cand s-au inchis stadioanele televiziunile castiga mai mult si au rating mai mare. anglia joaca cu tribunele goale. in franta o sa reinceapa ca in anumite zone meciurile sa se dispute iar fara spectatori. "Pe hârtie totul pare ordonat, însă în fapt majoritatea nu respecta nimic." - citez din comentariu tau. pai si atunci cum sa deschizi tribunele?

mdg1
mdg1  •  05 Octombrie 2020, 11:17
Postat de amicu pe 05 Octombrie 2020, 10:17

Romania nu este pregatita pentru a da drumul suporterilor la meciuri. Vedeti doar cum respecta lumea regula tribunelor goale. La Arad au fost suporteri in tribuna. FRF nu a dat nico sanctiune. Echipele care au stadioane fara tribune sunt avantajate, pentru ca suporterii nu sunt dispersati din perimetrul acestora. Nu este normal sa stea ciorchine pe la garduri. La Recea tribunele sunt pline. Va dati seama daca se da liber suporterilor in tribune, nimeni nu ar respecta nimic si cazurile vor exploda.

Sportul e pentru oameni. Toate aceste competiții exista și se joaca PENTRU oameni. Este o industrie pe care treptat o omori. Personal vedeam cam 5-6 meciuri de fotbal pe săptămână, acum, de când cu tribunele goale, abia dacă mai urmăresc unul sau doua. Și sunt convins ca foarte mulți gândesc și simt la fel. Dacă păstrezi niște reguli elementare de distanțare nu are cum sa nu funcționeze. La ce folos sa închizi cluburile noaptea dacă petrecerile se organizează ziua și fără a respecta absolut deloc distanțarea? În definitiv trebuie sa te adaptezi la cum funcționează lucrurile de fapt un țara ta. Pe hârtie totul pare ordonat, însă în fapt majoritatea nu respecta nimic.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează