INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Anglia tristă » S-a stins Trevor Francis, primul fotbalist insular transferat cu peste 1 milion de lire, dublu câștigător de Cupa Campionilor

Trevor Francis, fotografie din anii 1977-1978 // Foto: Imago
Trevor Francis, fotografie din anii 1977-1978 // Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 24 iulie 2023 18:03 / Actualizat luni, 24 iulie 2023 20:14

Trevor Francis, un superstar englez al anilor '70-'80, cumpărat de Nottingham Forest cu 1,15 milioane de lire sterline, a murit în apartamentul său din Marbella (Spania), fiind victima unui stop cardiac.

O veste tristă a copleșit astăzi Anglia. Trevor Francis, primul jucător insular transferat pentru o sumă ce depășea un milion de lire sterline, cucerind două Cupe ale Campionilor Europeni și jucând de 52 de ori pentru naționala Albionului (12 goluri) în anii '70-'80, s-a stins în Spania, fiind găsit fără suflare în apartamentul său din Marbella. Cauza decesului, anunțată de familie, stop cardiac. Avea 69 de ani.

PSG a acceptat o ofertă astronomică pentru Mbappe » Jucătorul i-a refuzat, însă, pe arabi: „Stau un an pe bancă!”
OFERTĂ
PSG a acceptat o ofertă astronomică pentru Mbappe » Jucătorul i-a refuzat, însă, pe arabi: „Stau un an pe bancă!”

Marele Brian Clough l-a adus pe Trevor Francis la Nottingham Forest

La doar 16 ani, Trevor debuta în fotbalul profesionist, încântând la echipa lui de suflet, Birmingham City. Atacant nu foarte înalt, 1,78 m, dar talentat și incisiv, a marcat 133 de goluri în 329 de meciuri disputate în nouă sezoane (1970-1979) în toate competițiile.

În vârful carierei, la 25 de ani, a fost achiziționat de Brian Clough, unul dintre cei mai mari manageri din istoria fotbalului englez. A semnat cu Nottingham Forest, care a plătit 1,15 milioane de lire pentru el. Cel mai răsunător transfer la acea vreme în Marea Britanie.

Trevor Francis a înscris golul triumfului în prima finală de Cupa Campionilor

Alături de „pădurari”, a atins maximum. Doi ani la rând, 1979 și 1980, a câștigat Cupa Campionilor. În primul sezon, Francis a marcat golul victoriei în finala cu Malmo (1-0). În al doilea, Nottingham a învins-o pe Hamburg cu același scor.

Nu a rămas însă prea mult la Forest. În 1981, a trecut la Manchester City, fiind vândut și mai scump la Manchester City, cu 1,2 milioane de lire. Peste încă un an, a ajuns la Sampdoria, unde a evoluat până în 1986, în ultimele două stagiuni avându-l coleg la Genova pe bunul său prieten Graeme Souness.

Anglia tristă » S-a stins Trevor Francis, primul fotbalist insular transferat cu peste 1 milion de lire, dublu câștigător de Cupa Campionilor
Trevor Francis // Foto: Imago

S-a stins încet, coborând la Atalanta, Glasgow Rangers, QPR și Sheffield Wednesday.

Retras în 1994, nu a impresionat ca antrenor. Doar patru formații a condus: Queens Park Rangers (1988-1989), Sheffield Wednesday (1991-1995), Birmingham City (1996-2001) și Crystal Palace (2001-2003). Ulterior, a devenit analist sportiv la televiziuni.

282de goluri a marcat Trevor Francis în 783 de meciuri jucate în întreaga carieră; la naționala Angliei, a înscris de 12 ori în 52 de selecții

Trevor Francis: „Helen mi-a fost cea mai bună prietenă, fără ea nu aș fi putut realiza nimic”

Drama vieții sale, decesul soției, în 2017. Într-un interviu emoționant pentru Daily Mail, Trevor a vorbit despre Helen la doi ani de la dispariția ei: „Când ajungi la prima echipă te gândești că fotbalul nu se va sfârși niciodată. La fel, nu credeam că relația mea cu Helen se va încheia vreodată. 

Mi-a fost cea mai bună prietenă, fără ea nu aș fi putut realiza nimic din ceea ce am făcut. Am fost căsătoriți 43 de ani. De când s-a stins, fiecare zi e dificilă. Am rămas destul de singur, dar am încercat să mă adaptez. Nu aveam altă cale”.

10cluburi a avut Francis în 24 de ani: Birmingham City, Nottingham Forest, Detroit Express (SUA, împrumut de două ori), Manchester City, Sampdoria, Atalanta, Glasgow Rangers, QPR, Wollongong City (Australia, împrumut) și Sheffield Wednesday

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Un internațional român sare din schemă la Genoa » Ce atacant a transferat nou-promovata în Serie A

Incredibila piedică în calea transferului lui Fabinho de la Liverpool » Are nevoie de derogare în Arabia Saudită

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează