INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

ANALIZĂ Italia deasupra tuturor! Cât Premier League și La Liga la un loc » Cortina trasă după Polonia

Khvicha Kvaratskhelia și Napoli pot juca finala Ligii, după confruntări cu Milan și, posibil, cu Inter.
FOTO: Imago Images
Khvicha Kvaratskhelia și Napoli pot juca finala Ligii, după confruntări cu Milan și, posibil, cu Inter. FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 20 martie 2023 10:32 / Actualizat luni, 20 martie 2023 10:32

Serie A are cele mai multe echipe calificate în „sferturile” cupelor europene, șase, cât Premier League și La Liga la un loc. Ligue 1 a ajuns sub campionatele din Portugalia, Belgia și Olanda.

După 17 ani, Italia a ajuns cu 3 echipe în „sferturile” Ligii Campionilor și, mai mult, domină Europa la totalul cluburilor aflate între primele opt de pe continent în cele trei competiții!

Ce nu s-a văzut la TV în CFR Cluj - Rapid » Un giuleștean a ieșit în lacrimi de pe teren
CFR CLUJ - RAPID 2-2
Ce nu s-a văzut la TV în CFR Cluj - Rapid » Un giuleștean a ieșit în lacrimi de pe teren

În puternică revenire, Serie A surclasează campionate cu coeficient UEFA superior, avansând, în această fază, cu de trei ori mai multe formații decât La Liga sau Bundesliga și cu 50% mai multe decât bogata Premier League! Fotbalul peninsular are chiar șanse bune la câștigarea trofeelor, la care altădată doar privea neputincios, cu jind și multă frustrare.

Ligue 1 e în picaj

Chiar dacă în Ligă se vor întâlni Milan și Napoli, conform tragerii la sorți există șanse ca o echipă italiană să joace din nou finala, după șase ani de la cea pierdută de Juventus cu Real Madrid. Și în Europa League, cu Juventus și cu AS Roma rămase în cursă, italienii sunt bine poziționați. 

Nu au pierdut decât în Conference pe Lazio, fosta adversară a lui CFR Cluj fiind eliminată de Alkmaar. Însă mizează mai departe pe Fiorentina, ce a prins cel mai ușor rival în „sferturi”, Lech Poznan, unica reprezentantă a fostului bloc comunist.

Surprinde sezonul slab făcut de formațiile din La Liga, care mai contează numai pe campioana Europei, Real Madrid, și pe specialista din Europa League, FC Sevilla, deși au avut șapte la start. 

Bundesliga a aliniat chiar opt și a rămas cu un sfert, în timp ce Ligue 1 nu mai speră decât la Conference League, cu Nice, având de trei ori mai puține echipe în „sferturi” decât Belgia și de două ori sub Olanda și Portugalia! Este la același nivel cu Elveția, după calificarea dramatică a lui Basel, la loviturile de departajare, cu Slovan Bratislava.

West Ham și Anderlecht au ajuns în faza ultimelor opt din Conference League

Interesant de remarcat este că și două dintre adversarele lui FCSB din grupa de Conference League, West Ham și Anderlecht, au ajuns în faza ultimelor opt, echipa din Bruxelles eliminând-o neașteptat pe Villarreal, semifinalista Ligii din ediția trecută!

Italia deasupra tuturor! Cât Premier League și La Liga la un loc » Cortina trasă după Polonia
West Ham United și Anderlecht, fostele adversare ale lui FCSB din grupe, au ajuns în faza ultimelor opt din Conference League. Foto: Imago Images

În general, s-au calificat în „sferturi” formații aparținând primelor 8 țări clasate în topul coeficienților. Singurele excepții, Basel (Elveția, locul 13) și Lech Poznan (Polonia, locul 26), reprezentanta Ekstraklasa trăgând cortina în centrul Europei și lăsând estul și sudul continentului fără niciun club în competițiile UEFA.

Fără mari surprize în „optimile” Europa League

Ajunse până în „optimile” Europa League, Fenerbahçe, Șahtior și Ferencváros nu au putut produce surprize în fața favoritelor Sevilla, Feyenoord și Leverkusen, după cum nici, în Conference League, Bașakșehir, Sivasspor, Sheriff Tiraspol, Slovan Bratislava și AEK Larnaca nu au reușit să depășească aceeași fază.

În sezonul trecut, au fost două cluburi între primele 8 din Conference din zona mai „săracă”, Slavia Praga și PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, ambele oprindu-se însă acolo, eliminate de Feyenoord (care a disputat și finala) și Marseille.

Țările din „sferturile” Europei

  • ITALIA 6 (Liga Campionilor: Napoli, Milan, Inter; Europa League: Juventus, AS Roma; Conference League: Fiorentina) 
  • ANGLIA 4 (Liga Campionilor: Man. City, Chelsea; Europa League: Man. United; Conference League: West Ham)
  • BELGIA 3 (Europa League: Saint-Gilloise; Conference League: Anderlecht, Gent)
  • SPANIA 2 (Liga Campionilor: Real Madrid; Europa League: FC Sevilla)
  • GERMANIA 2 (Liga Campionilor: Bayern; Europa League: Leverkusen)
  • ȚĂRILE DE JOS 2 (Europa League: Feyenoord; Conference League: Alkmaar)
  • PORTUGALIA 2 (Liga Campionilor: Benfica; Europa League: Sporting)
  • FRANȚA 1 (Conference League: Nice)
  • ELVEȚIA 1 (Conference League: FC Basel)
  • POLONIA 1 (Conference League: Lech Poznan)

Citește și:

Barcelona a revenit de la 0-1 cu Real Madrid și a încheiat socotelile în prelungiri

Inter - Juventus, decis de o fază controversată

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează