INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EUROPA

O nouă superligă se naște în Europa » Cluburile au votat pentru noua competiție

Ajax - Feyenoord 1-0, în runda #17 din Eredivisie FOTO Imago
Ajax - Feyenoord 1-0, în runda #17 din Eredivisie FOTO Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 16 martie 2021 19:45 / Actualizat marti, 16 martie 2021 20:00

Oficialii din Pro League (Liga Belgiană de Fotbal) au anunțat că 25 de cluburi profesioniste au votat pentru unirea campionatelor din Belgia și Țările de Jos (Olanda), iar prima ediție din noua competiție, „BeNe League”, s-ar putea desfășura începând cu sezonul 2025/26.

Oficialii cluburilor din Belgia și Țările de Jos își doresc să formeze un campionat în care s-ar putea lupta cele mai bune echipe din cele două țări, care să se apropie din punct de vedere valoric de primele divizii din vestul Europei: Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League și Serie A.

Pro League: „Ambiția noastră se bazează pe respectul față de asiprațiile sportive ale cluburilor de top”

„Astăzi, Consiliul General al Pro League a votat în unanimitate un acord de principiu privind direcția fotbalului profesionist din Belgia. Ambiția noastră se bazează atât pe respectul față de asiprațiile sportive ale cluburilor de top, cât și pe nevoia de stabilitate economică a celorlalte echipe. Cele două 25 de cluburi au votat în unanimitate și își doresc să contribuie la organizarea BeNe League. Board-ul Pro League va juca un rol activ în cadrul acestui proiect”, se arată în comunicatul postat de Pro League.

Astfel, echipele puternice din campionatul Țărilor de Jos, precum Ajax, AZ Alkmaar, Feyenoord sau PSV se vor duela pentru titlu cu formațiile de tradiție din campionatul Belgiei: Anderlecht, Club Brugge, Standard Liege sau Genk. Competiția ar debuta în 2025, după ce expiră actualele contracte cu deținătorii de drepturi TV din cele două campionate.

BeNe League, venituri uriașe din drepturile TV

Deloitte, companie de consultanță, a calculat că o eventuală fuziune între cele două campionate ar putea genera venituri de aproximativ 400 de milioane de euro/an. În comparație, primele două ligi din Belgia și Olanda primesc în jur de 80 de milioane de euro/an din drepturile TV.

Campionatul ar urma să se desfășoare cu 18 echipe: 10 din Țările de Jos și 8 din Belgia. La finalul sezonului, cea mai slabă echipă din fiecare țară va retrogada în Liga a 2-a, care va conține două serii: una cu echipe din Belgia, iar cealaltă cu formații din Țările de Jos.

VIDEO. Cele mai frumoase goluri înscrise de Ajax împotriva lui Feyenoord

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Valentin Mihăilă, pe lista unui colos din Serie A » Giovanni Becali a făcut dezvăluirea: „Am o relație excelentă cu președintele lor”

Președintele UEFA nu mai vrea altă variantă: „Niciun meci fără spectatori la Euro”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  17 Martie 2021, 05:50
Postat de Nicolae Alin Neag pe 17 Martie 2021, 05:48

Ideea in sine nu e rea... DAR.... Doar intreb. Ce se intampla daca ultimele doua clasate sunt din aceiasi tara? M-ai mult. Daca vreo 3 sau 4 ani consecutivi ultimele doua clasate sunt din aceiasi tara?

rectificare. Am m-ai citit odata articolul. Scrie....

839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  17 Martie 2021, 05:48

Ideea in sine nu e rea... DAR.... Doar intreb. Ce se intampla daca ultimele doua clasate sunt din aceiasi tara? M-ai mult. Daca vreo 3 sau 4 ani consecutivi ultimele doua clasate sunt din aceiasi tara?

gabri80el
gabri80el  •  17 Martie 2021, 00:01

si romania ar trebui sa faca la fel cu ungurii si bulgarii sau macar cu sarbii

Vezi toate comentariile (3)
Comentează