INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SUPER LIGA EUROPEI

E oficial » Super Liga Europei a fost lansată: Florentino Perez e președinte! Nu mai depind de campionatele interne, lipsesc Bayern și PSG

Foto: Getty Image
Foto: Getty Image

Articol de - Publicat luni, 19 aprilie 2021 10:25 / Actualizat luni, 19 aprilie 2021 13:55

Se știu momentan doar 12 cluburi „fondatoare” ale Super Ligii Europei, dar vor fi 15, care vor participa an de an, fără să „retrogradeze” niciodată. Iar celelalte 5 echipe se vor califica în funcție de performanța din sezonul anterior în Super Liga Europei. Nu mai depind de campionatele interne.

Vestea că 12 dintre marile cluburi continentale sunt gata să creeze Super Liga Europei, un turneu închis, în care „fondatorii" participă an de an, indiferent de traseul din campionatele interne, rupându-se de UEFA și de întrecerile sale, a provocat o reacție acerbă din partea forului de la Nyon. Care, sprijinit de principalele ligi profesioniste, Top 5, a amenințat cu excluderea acestor grupări din toate competițiile, interne și internaționale. Iar jucătorii lor nici nu vor mai avea voie să evolueze pentru selecționatele țărilor lor.

Florentino Perez, președinte. Agnelli a „trădat”

Era prea târziu. Bomba a explodat aseară, când articolele din Sunday Times și New York Times s-au confirmat. Susținută de banca americană JP Morgan cu 10 miliarde de euro, SLE a fost lansată oficial, anunțată de noii săi lideri: Florentino Pérez, liderul lui Real Madrid și promotorul proiectului, e președinte, iar patronii lui Man. United (Joel Glazer), Liverpool (John Henry), Arsenal (Stan Kroenke) și Juventus (Andrea Agnelli) sunt vicepreședinți. 

Ultimul, cel care promisese sprijin total pentru UEFA la transformarea Ligii Campionilor, a schimbat tabăra în ultima clipă. Și a demisionat din funcțiile de vicepreședinte UEFA, și președinte ECA (Asociația Cluburilor Europene).

Lipsesc Bayern Munchen, Borussia Dortmund și PSG

„Vom ajuta fotbalul și îi vom oferi locul pe care îl merită în lume", a declarat Florentino Perez. „Fotbalul este unicul sport global, cu peste 4 miliarde de fani, iar responsabilitatea noastră, a marilor cluburi, a fost să răspundem dorinței lor".

Cele 12 grupări fondatoare, care guvernează competiția și care nu „retrogradează" niciodată, sunt cele mai importante din Spania (Real Madrid, Barcelona, Atlético), Italia (Inter, Milan, Juventus) și Anglia (Man. United și City, Liverpool, Chelsea, Arsenal și Tottenham). 

Nu apar însă pe această listă inițială Bayern, Borussia Dortmund și PSG. Niciun club din Germania și Franța. „Încă trei cluburi vor fi invitate să ni se alăture înaintea sezonului inaugural, care va avea loc cât de repede posibil", s-a precizat în comunicatul comun.

„Voiam meciuri de calitate și resurse financiare suplimentare"

În opinia „fondatorilor", „Super Liga a apărut când pandemia a accelerat instabilitatea modelului economic actual al fotbalului european. De ani de zile, noi doream să creștem calitatea și intensitatea întrecerilor continentale, voiam să creăm un turneu în care cele mai bune echipe și cei mai valoroși jucători să concureze unii împotriva celorlalți mai des. Și credem că soluțiile propuse de UEFA nu rezolvă problemele fundamentale, meciuri de înaltă calitate și resurse financiare suplimentare".

Cum se va juca Super Liga Europei: 15 calificate automat, 5 conform rezultatelor din sezonul anterior

Vor participa 20 de cluburi, 15 „fondatoare" și încă 5 echipe care se vor califica anual în funcție de performanța din sezonul precedent. Toate meciurile se vor disputa în timpul săptămânii, formațiile urmând să continue să joace și în ligile naționale.

Stagiunea SLE va începe în august, iar cele 20 de participante vor fi împărțite în două grupe de 10, care vor juca fiecare cu fiecare. Primele trei din fiecare serie se vor califica automat în sferturile de finală. Locurile 4 și 5 din ambele grupe se vor întâlni într-un play-off tur-retur pentru ultimele două bilete. „Sferturile" și semifinalele, în dublă manșă, finala într-un singur meci, la sfârșitul lunii mai, pe teren neutru.

S-a mai anunțat că, după startul turneului masculin, va fi lansată și o competiție similară feminină.

3,5miliarde de euro vor primi cluburile „fondatoare", împreună, pentru infrastructura turneului și pentru a compensa impactul pandemiei de coronavirus

Citește și alte știri pe subiect:

Liga Campionilor și Europa League riscă să fie suspendate » UEFA pregătește contraofensiva, după anunțul oficial al Super Ligii Europei

Reacție vehementă împotriva marilor cluburi: „Înființarea Super Ligii Europei e un act criminal! Luați-le banii, punctele, tot!”

Sir Alex Ferguson, argumente împotriva Super Ligii Europei: „Nu știu dacă Manchester chiar e implicată, nu am putere de decizie”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (93)
10225191729637003
Nicolcescu Emanuel Cristian  •  20 Aprilie 2021, 09:02

Uefa detine monopolul pe fotbalul european care este la baza o industrie generatoare de bani (foarte multi bani). Acesti bani sunt generati in mare parte tocmai de aceste echipe fondatoare(sponsorii platesc tocmai datorita acestor echipe, drepturile tv sunt cumparate tot pentru aceste echipe). Impactul financiar asupra uefa va fi enorm daca sunt scoase din competitiile lor. Ramane de vazut ce va face pana la urma "firma" Uefa daca pe piata intra inca o "firma" cu acelasi domeniu de activitate (consiliul concurentei oare va avea oare ceva de spus?) .

rooster_adevarat
rooster_adevarat  •  20 Aprilie 2021, 06:47

Ciobandante nu a fost chemat in super liga asta? Nu are nici macar vreo traducere din ucrainiana a unei invitatii?

moto.46.rossi
moto.46.rossi  •  20 Aprilie 2021, 06:28

This is nuts

Vezi toate comentariile (93)
Comentează