INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP Fotbalul european e condus de China și SUA! Adevărul din spatele apariției Super Ligii Europei

Articol de , , - Publicat marti, 20 aprilie 2021 18:36 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 19:12

ANALIZĂ. O explicație pentru demersul de a înființa Super Liga Europei și mai ales de ce o bancă, un gigant mondial, JP Morgan, susține acest proiect: ultimul studiu în ceea ce privește impactul fotbalului la nivel mondial arată că, după Europa, acest sport aproape că a devenit numărul 1 și în China, iar în SUA a depășit deja unul dintre cei 4 mari "jucători de până acum", hocheiul.

Concluziile ultimului raport realizat de Brand Finance, cu privire la cele mai valoroase branduri din fotbal, încasările cluburilor, dar mai ales impactul fotbalului în Europa, Asia și SUA, pot oferi câteva explicații pentru care marile cluburi de fotbal ale Europei au semnat pentru a fonda Super Liga. O competiție care ar urma să aibă un sponsor fabulos, banca americană JP Morgan, ce și-a declarat disponibilitatea de finanța cu o sumă cuprinsă între 4 și 6 miliarde de euro!

Motivele investiției în Super Liga Europei

Studiul, realizat pe 7 mari piețe (Anglia, Spania, Germania, Italia, Franța, China și SUA) are un rezultat care nu poate fi sub nicio formă contestat: fotbalul e numărul 1 în lume, ca medie pentru aceste 7 țări. În plus, dacă faptul că în Europa e pe primul loc între cele mai populare 10 sporturi nu reprezintă o surpriză, în schimb, modul în care câștigă teren în China și SUA, două zone cu un potențial de audiență imens, care ar genera automat încasări formidabile, poate fi un argument pentru care marilor cluburi li s-a propus, fix de către o bancă americană, o astfel de afacere exclusivistă.

În China, fotbalul a ajuns deja pe locul 2 în topul preferințelor. Aproape unu din doi chinezi, care au participat la acest studiu amplu, au răspuns că e interesat de fotbal, mai precis 46%, ceea ce reprezintă un procent imens față de ceea ce înseamna interesul pentru fotbal în urmă cu 15-20 de ani! În plus, fotbalul aproape că a ajuns să rivalizeze cu baschetul, privit ca o adevărată religie în China! În plus, și în SUA piața sporturilor cele mai atractive începe să sufere modificări. Iar fotbalul a urcat, pentru prima dată în istorie, peste unul dintre cei 4 mari jucători din piață. Fotbalul a săltat peste hochei și e acum doar sub fotbalul american, baseball și baschet.

Ce fani are fotbalul pe cele 7 mari piețe mondiale

 

ȚarăFani FotbalLoc în sporturile preferate
 Spania 56% 1
 Italia 56% 1
Germania 44% 1
Franța  40% 1
Marea Britanie 40%  1
China 46%  2
SUA   16% 3

42%e procentul mediu al celor pasionați de fotbal în cele 7 mari piețe luate în calcul de Brand Finance

Marea diferență Europa vs China și SUA: propria competiție!

Studiul mai aduce o concluzie extrem de relevantă în ceea ce tinde să fie noua structură a fotbalului european. China și SUA sunt tot mai dispuse să investească și să susțină o competiție exclusivistă, cu marile forțe europene, fiindcă cei pasionați de fotbal în aceste țări sunt într-un procent foarte mic interesați de propria întrecere, dar au un interes foarte mare pentru Champions League, acolo unde granzii înscriși acum în Super Liga captează practic întreaga atenție. În schimb, cele 5 țări din Europa au un interes uriaș, în primul rând pentru propriul campionat, apoi urmează cupele europene.

ȚarăInteres pentru propriu campionat
Germania Bundesliga86%
Spania La Liga83%
Italia Serie A79%
Franța Ligue 172%
Marea Britanie Premier League72%
SUA MLS 31%
China CSL 21%

Champions League e cea mai urmărită!

Chiar dacă pasionații fotbalului din Europa pun pe primul loc campionatul intern, media celor 7 mari piețe indică UEFA Champions League ca lider în topul preferințelor. Concluzia se explică prin faptul că SUA și China, unde meciurile din Liga Campionilor erau pe primul loc, sunt două țări care trec de 1,7 miliarde de locuitori, în vreme ce Marea Britanie, Germania, Franța, Spania și Italia abia ajung la nivelul Statelor Unite.

  • Champions League - 58%
  • Premier League - 47%
  • LaLiga - 38%
  • Bundesliga - 33%

Granzii Europei, echipe favorite în China și SUA

Un alt top care are un mare impact în dorința cluburilor de anvergură din Spania și Anglia de a crea o competiție exclusivistă, cu mult mai multe meciuri în care să fie implicate, e cel care se referă la echipele favorite în fiecare din cele 7 țări studiate. Dacă în cele 5 din Europa iubitorii fotbalului au ca formații cu care simpatizează pe cele din propria țară, nu la fel stau lucrurile în China și SUA, unde Barcelona și Real Madrid sunt cele mai urmărite, dar pe podium sunt și Manchester United și Chelsea! Toate aceste 4 au semnat aderarea la Superliga.

Care sunt cluburile preferate

  • Marea Britanie: 1. Liverpool, 2. United, 3. Arsenal
  • Spania: 1. Real Madrid, 2 Barcelona, 3. Atletico
  • Germania: 1. Bayern, 2. Dortmund, 3. Leipzig
  • Franța: 1. PSG, 2. Marseille, 3. Lyon
  • Italia: 1. Juventus, 2. Inter, 3. Milan
  • SUA: 1. Barcelona, 2. Manchester United, 3. Chelsea
  • China: 1. Real Madrid, 2. Guangzou Evergrande, 3. United

Barca și Liverpool, creșteri fabuloase

Top 10 cele mai valoroase branduri din fotbal în 2020

ClubValoare (milioane euro)Ce loc ocupa acum 15 ani + valoarea din 2006
1. Real Madrid 1.4191 (246 milioane)
2. Barcelona 1.413  7 (79)
3. Man. United1.314 4 (147)
4. Liverpool1.262 8 (72)
5. Man. City1.124 nu era în top 10
6. Bayern Munchen1.056  2 (153)
7. PSG966 nu era în Top 10
8. Chelsea949 5 (106)
9. Tottenham 783 nu era în top 10
10. Arsenal719 6 (89)

* Juventus, Inter și Milan se aflau în 2006 în Top 10 cele mai valoroase branduri din fotba

27este locul ocupat în această ierarhie de Ajax, primul club din afara celor 5 mari țări (Spania, Anglia, Germania, Italia și Franța), dar și gruparea din Amsterdam are peste ea formații precum Wolverhampton, West Ham, Leicester, Everton

34%din încasările lui Liverpool provin din drepturile de difuzare, în vreme ce la Bayern procentul din această sursă e de 26%

57%din bugetul lui United îl reprezintă veniturile din "comercial", în timp ce PSG atinge 72% la acest capitol

Citește și alte știri din fotbalul european: 

Guardiola, atac agresiv la Super Liga Europei: „Acesta nu e sport, dacă succesul e garantat dinainte”

Cosmin Contra a găsit partea bună din apariția Super Ligii Europei: „Echipelor românești le va fi mai ușor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
sibelius
sibelius  •  21 Aprilie 2021, 00:15
Postat de Ionut Costache pe 20 Aprilie 2021, 21:30

Aici nu prea inteleg nici eu jalea lui Perez sau a marilor cluburi britanice. Pai piata de azi cu salarii si preturi exorbitante nu marile cluburi au creat-o? Spre exemplu, Real a dat vreo 200 mil pe Hazard care nu a jucat nimic sau vreo 40 mil pe Jovic sa il tina rezerva. Exemple similare avem si la Barcelona (vezi Griezmann, Coutinho sau Dembele) sau oricare din echipele de top din PL. Cluburile mari vor in continuare, intr-o criza economica majora, sa aiba cei mai scumpi jucatori, dar dupa aia se plang ca nu au competitie profitabila cu echipe mici si ca au pierderi. Pai ce sanse sa aiba o echipa ca Ajax care munceste minim 4-5 ani sa creeze o generatie care se bate de la egal la egal cu granzii, ca in primul an in care au succes sa ii vanda pe toti (de ex. imediat dupa semifinala cu Tottenham le-au plecat jucatori ca De Ligt, De Jong, Van der Beek, Ziyech)? O solutie putea fi plafonarea preturilor de transfer si a salariilor la nivel european, dar sunt prea multe interese sa se faca asta (vezi esecul cu asa-zisul fair play financiar). Oricum aceasta Superliga este o mare bataie de joc pentru istoria acestui sport si e o consecinta urata a mercantilismului american si chinez care par a distruge incet dar sigur toate valorile traditionale de pe restul planetei.

Ajax nu vrea "sa se bata" cu nimeni. Vrea sa vanda. Ca din vanzare traieste, iar "plafonarea preturilor" nu-i incurca pe care cumpara, ci pe aia care traiesc din banii incasati. Cluburile cumpara si ca sa vanda tricouri si publicitate. Si asta se obtine cumparand jucatori cu nume.

ali.bec
ali.bec  •  20 Aprilie 2021, 22:14

“Fotbalul a săltat peste hochei și e acum doar sub fotbalul american, baseball și baschet.”Tabelul: SUA 16%, locul 3 ... Craitoiu, mai numără o data!

2528389220528911
Ionut Costache  •  20 Aprilie 2021, 21:30
Postat de Gb Alessandro pe 20 Aprilie 2021, 21:05

Da a fost UEFA să îi spună la barca sau Real Madrid sa de-a salarii exorbitante? Sau sa cumpere *** de jucători la niste preturi catastrofale? UEFA a făcut datoriile cluburilor?

Aici nu prea inteleg nici eu jalea lui Perez sau a marilor cluburi britanice. Pai piata de azi cu salarii si preturi exorbitante nu marile cluburi au creat-o? Spre exemplu, Real a dat vreo 200 mil pe Hazard care nu a jucat nimic sau vreo 40 mil pe Jovic sa il tina rezerva. Exemple similare avem si la Barcelona (vezi Griezmann, Coutinho sau Dembele) sau oricare din echipele de top din PL. Cluburile mari vor in continuare, intr-o criza economica majora, sa aiba cei mai scumpi jucatori, dar dupa aia se plang ca nu au competitie profitabila cu echipe mici si ca au pierderi. Pai ce sanse sa aiba o echipa ca Ajax care munceste minim 4-5 ani sa creeze o generatie care se bate de la egal la egal cu granzii, ca in primul an in care au succes sa ii vanda pe toti (de ex. imediat dupa semifinala cu Tottenham le-au plecat jucatori ca De Ligt, De Jong, Van der Beek, Ziyech)? O solutie putea fi plafonarea preturilor de transfer si a salariilor la nivel european, dar sunt prea multe interese sa se faca asta (vezi esecul cu asa-zisul fair play financiar). Oricum aceasta Superliga este o mare bataie de joc pentru istoria acestui sport si e o consecinta urata a mercantilismului american si chinez care par a distruge incet dar sigur toate valorile traditionale de pe restul planetei.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează