INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC PORTO

Superafacerea FC Porto » În ultimii 7 ani, a vîndut de 406 milioane de euro şi a cumpărat de 239 milioane de euro!

Din 2004 pînă în prezent, FC Porto a adunat 406 milioane de euro din vînzarea de jucători şi a cumpărat fotbalişti în valoare de 239 de milioane de euro
Din 2004 pînă în prezent, FC Porto a adunat 406 milioane de euro din vînzarea de jucători şi a cumpărat fotbalişti în valoare de 239 de milioane de euro

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 august 2011 00:00 / Actualizat duminica, 21 august 2011 14:49

Din 2004 pînă în prezent, FC Porto a adunat 406 milioane de euro din vînzarea de jucători şi a cumpărat fotbalişti în valoare de 239 de milioane de euro. Aproape 170 de milioane profit fără ca echipa sa fie afectată de plecări, rămînînd la fel de competitivă. În ciuda faptului că a vîndut cîţiva dintre cei mai buni jucători pe care i-a avut, Porto a continuat să cîştige titluri în Europa şi în Portugalia.

Săptămîna trecută, Pinto da Costa, preşedintele lui FC Porto, s-a aşezat la masa negocierilor cu Miguel Angel Gil Martin, managerul sportiv al anului 2010, pentru a discuta despre transferul loui Radamel Falcao, iar fotbalistul a ajuns la Atletico Madrid în schimbul a 40 de milioane de euro. În urmă cu doi ani, formaţia lusitană îi plătise lui River Plate 5,5 milioane de euro pentru Falcao.

Afacerea Falcao e doar cel mai recent episod al unui management de urmat, scrie Marca. După ce a cîştigat al doilea trofeu al Ligii Campionilor, FC Porto a cumpărat ieftin şi a vîndut la preţ ridicat mai mulţi jucători.

După ce a devenit campioana Europei în 2004, FC Porto i-a vîndut pe Paulo Ferreira, Carvalho şi Deco, primii doi au mers la Chelsea, al treilea la Barcelona. În total, în schimbul lor, clubul la care evoluează şi românul Cristi Săpunaru a primit 71 de milioane de euro (30 pentru Carvalho, jucător crescut de club, 21 de milioane pentru Deco şi 20 de milioane pentru Paulo Ferreira). A fost doar începutul unei serii de super afaceri. În anii următori, Luis Fabiano a fost cumpărat cu 3,5 milioane de euro de la Sao Paulo şi vîndut pe 10 Sevillei, Seitaridis a fost achiziţionat cu 3 milioane de la Panathinaikos şi vîndut pe 10 la Dinamo Moscova, iar Maniche a fost cedat în schimbul a 16 milioane de euro tot la Dinamo Moscova.

Anul 2007 a fost unul de succes pentru Porto, pe plan financiar, a primit mai mult de 60 de milioane de euro pentru doi fotbalişti: Pepe (30 de milioane de euro) şi Anderson (31,5 milioane de euro), primul a mers la Real, al doilea la Manchester United. Pepe îi costase pe lusitani 2 milioane de euro, cînd l-au achiziţionat de la Maritimo, iar pentru Anderson au plătit 5 milioane de euro lui Gremio.

Pinto da Costa şi-a cîştigat faima de foarte bun negociator şi nu face "discriminări": vinde la fel de scump şi fundaşii, şi mijlocaşii, şi atacanţii.

Iată lista cu superafacerile lui FC Porto:
Paulo Ferreira (vîndut cu 20 de milioane de euro la Chelsea)
Carvalho, vîndut cu 30 de milioane de euro la Chelsea (jucător crescut de club)
Deco (vîndut cu 21 de milioane de euro)
Bosingwa, vîndut cu 20,5 milioane de euro
Cissokho, vîndut cu 15 milioane de euro (îl cumpărase cu 300.000 de euro de la Vitoria Setubal)
Bruno Alves, vîndut cu 22 de milioane de euro (crescut de FC Porto)
Luis Fabiano, vîndut cu 10 milioane de euro la Sevilla  (fusese cumpărat de la Sao Paulo cu 3,5 milioane de euro)
Seitaridis, vîndut cu 10 milioane de euro la Dinamo Moscova (fusese cumpărat de la Panatinaikos, cu 3 milioane de euro)
Maniche, vîndut cu 16 milioane de euro la Dinamo Moscova
Pepe, vîndut cu 30 de milioane de euro la Real Madrid (fusese cumpărat cu 2 milioane de euro de la Maritimo)
Anderson, vîndut cu 31,5 milioane de euro la Manchester United (fusese cumpărat cu 5 milioane de euro de la Gremio)
Lucho Gonzalez, vîndut cu 19 milioane de euro lui Olimpique Marseille (îl cumpărase cu 10 milioane de euro de la River Plate)
Raul Meireles, vîndut cu 13 milioane de euro lui Liverpool (venise liber de contract la Porto)
Quaresma, vîndut cu 24,6 milioane de euro (fusese cumpărat cu 6 milioane de euro de la Barcelona)
Lisandro, vîndut cu 24 de milioane de euro (fusese cumpărat cu 6,7 milioane de euro de la Racing Club)

Care e următoarul pe lista superafacerilor lui Porto? Totul arată că Freddy Guarin e fotbalistul care va mai aduce o sumă frumoasă în conturile clubului portughez, care a plătit pentru a-l aduce de la Saint-Etienne doar 1 milion de euro.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
ciparian
ciparian  •  22 August 2011, 00:37
Postat de vladutzzz89 pe 21 August 2011, 15:22

lasa ca sunt astia din republica congo-giulesti mai buni la scouting..... in rest, ai dreptate, daca nu bagai steaua aici, facand misto, (chiar nu inteleg frustrarea si obsesia asta a voastra de a vorbi despre steaua in orice articol) chiar as fi fost 100% de acord cu tine.

N am spus ca ar fi copos mare afacerist. el macar e zgarcit, nu cumpara, sau daca aduce , aduce gratis. dar la voi..........cumpara o echipa in vara ca sa aiba ce da degeaba in iarna. Si eu nu am spus de steaua ca si echipa, ci de ciobanul pr0st si de bisisica. daca ii aperi pe astia............nu esti stelist.

mrnptr
mrnptr  •  22 August 2011, 00:09

articol copiat din MARCA

alexhaiducu
alexhaiducu  •  21 August 2011, 19:15

atat a mai ramas din fotbal: AFACERE! pentru cei care vin la stadioane nimic,spectacol ioc!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează