INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA MONDIALĂ

FOTO Căpitanul a rupt inima Ucrainei » Autogolul lui Yarmolenko a trimis-o pe Țara Galilor la Mondial, în ploaia torențială de la Cardiff

Țara Galilor - Ucraina 1-0. Galezii se califică la Campionatul Mondial din Qatar// foto: Imago +13   FOTO
Țara Galilor - Ucraina 1-0. Galezii se califică la Campionatul Mondial din Qatar// foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2022 21:00 / Actualizat duminica, 05 iunie 2022 21:35

Țara Galilor și-a câștigat locul la Campionatul Mondial din Qatar după ce a învins Ucraina în finala barajului, scor 1-0. Singurul gol al partidei a fost marcat de Yarmolenko, căpitanul oaspeților, în proprie poartă.

  • Țara Galilor va merge în grupa B la Mondial, alături de Anglia, Iran și SUA.

Plouă la Cardiff. Torențial. Cerul plânge pentru Ucraina, o țară distrusă de război. Un război care continuă de peste trei luni, nimicind totul în cale și lăsând în urmă zeci de mii de morți și răniți.

Plânge cerul! Plânge Ucraina!

Jucătorii lui Oleksandr Petrakov sunt înfășurați în steagurile galben-albastre când ies pe teren. Parcă îi protejează de natura dezlănțuită. La imnuri, între cele două echipe, scrie cu litere mari pe gazon: Pace. Peace-Mir. Ucrainenii sunt în finala barajului, după 3-1 la Glasgow, contra Scoției, și vor să se califice la Mondial, după 16 ani, pentru a mai alina puțin durerea compatrioților. Dar și galezii vor să fie la turneul din Qatar. Ar fi prima lor participare la CM după 64 de ani! 

„Vom fi echipa cea mai nepopulară din lume dacă privăm Ucraina de Mondial? Sigur, vom fi cea mai populară pe stadionul nostru, e tot ce contează. Știm că se petrec lucruri oribile în Ucraina, ne simțim rău de la începutul războiului, inimile noastre sunt alături de copiii și familiile care suferă. Totuși, doar fotbalul e în joc. Și vrem să învingem”, a anunțat Gareth Bale.

Roșiii, gol fără șut pe poartă. Albaștrii, penalty refuzat!

Andri Șevcenko i-a răspuns lui Bale: „E o partidă importantă. Băieții vor lupta ca niciodată pentru victorie„. Și albaștrii, cu același „11” ca la Glasgow, luptă încă de la prima atingere a mingii. Domină, creează acțiiuni, se apropie periculos, pasând în timp ce avansează mereu. Zincenko înscrie încă din minutul 3, cu șut din lovitură liberă, fără să mai aștepte ca adversarii să se pregătească. 

Arbitrul spaniol Mateu Lahoz anulează reușita. Face semn că nu fluierase. Până la pauză, ucrainenii au mai mult balonul, 56% posesie, au 9-4 la șuturi și 4-1 pe poartă. Numai că în dreptul lor e zero pe tabelă. Ori au ratat, greșind la finalizare. Ori goalkeeperul Hennessey a salvat miraculos. 

Șocant, galezii conduc după 45 de minute. Yarmolenko încurcă porțile și deviază, din plonjon, păcălindu-l pe Bușcian la centrarea lui Bale (34). Gazdele au 1-0 fără să șuteze ei niciodată pe poartă! O fază controversată în prima repriză (40): Allen îl lovește peste picior pe Iarmolenko, însă „centralul” acuzat că e prea apropiat de unii jucători (Casemiro a fost filmat dându-i palme, în glumă, înaintea unui meci al Realului) refuză penaltyul oaspeților. Nici VAR și ajutoarele sale, toți spanioli, nu-l conving!

+9 FOTO

Toți se lovesc de Hennessey

Roșiii irosesc o șansă bună, imediat după pauză, Ramsey. În careul celălalt, Hennessey, un goalkeeper de 35 de ani, continuă minunile. Respinge la devierea lui Țigankov, iar Iaremciuk trage pe lângă. Galezii scapă de presiune, evadează pe contraatac și au două ocazii uriașe într-un minut (76). 

Bară, Williams! Și super reflex Bușcian la șutul lui Bale. Ucrainenii reiau asediul și, încă o dată, Iarmolenko se lovește de Hennessey. La fel ca Dovbik. Nimeni nu-l poate învinge pe Hennessey. El e eroul galez. După 64 de ani, Wales e la Mondial. Ucraina rămâne acasă. Oricât de mult vrea, oricât de mult luptă, pierde acest meci

FINAL » Țara Galilor - Ucraina 1-0

Țara Galilor - Ucraina, echipe de start

Țara Galilor: Hennessey -Roberts ,Davies, Rodon, Williams - Ampadu, Ramsey, Allen, James - Moore, Bale
Rezerve: Ward, Davies, Gunter, Mephan, Wilson, Johnson, Morrell, Norrington-Davies, J.Williams, Harris, Thomas, Matondo
Selecționer: Robert Page

Ucraina: Bushchan - Karavaev, Zabarnyi, Matvienko, Mykolenko - Malinovskyi, Stepanenko, Zinchenko - Yarmolenko, Yaremchuk, Tsygankov
Rezerve: Pyatov, Riznyk, Sobol, Bondar, Syrona, Sydorchuk, Shaparenko, Dovbyk, Mudryk, Pikhalonok, Kacharaba, Zubkov
Selecționer: Oleksandr Petrakov

Mai multe știri din fotbalul internațional: 

Glumă sau scandal? Cum au fost surprinși jucătorii Braziliei la antrenamentul din Japonia

Christian Eriksen, dorit de un club gigant din Premier League

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (32)
adriann_
adriann_  •  06 Iunie 2022, 16:47
Postat de catalin.palcu pe 05 Iunie 2022, 23:25

ai niste fracturi de logica serioase. adica nu sunt impinsi de la spate de arbitri la cele 2 meciuri de baraj, dar ti-era teama ca vor fi favorizati la Mondiale ! pai mai intai trebuiau sa ajunga acolo si dupa cate vezi, nu le-a ' netezit' nimeni drumul. asta-i la fel cu Dinamo , ati urlat tot campionatul ca ne salveaza Federatia, cand ei ne ardeau cu arbitrajele la fiecare meci aproape. asa ajutor sa aiba cine-o vrea !

Puisor, la baraje au fost trimisi arbitri seriosi, din Europa. La turneele finale FIFA cheama o gramada de arbitri din tari mai mult sau mai putin exotice, pentru "diversitate". Daca trecea Ucraina si continuau presiunile politice de genul celor de la Eurovision, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi facut vreun arbitru de prin Burkina Faso/Samoa/Panama samd ca sa-i care pe ucrainieni spre semifinale. Stai jos, nota 1, unii ne mai amintim mondialul din 2002 si "vitejiile" coreenilor.

ovis
ovis  •  06 Iunie 2022, 09:05

Eu as fi văzut Ucraina în semifinale,cel puțin. Pe modelul Eurovision sau al Coreei de Sud în 2002.Bine ca rămân acasă.Tara are nevoie de ei.

hristo33
hristo33  •  06 Iunie 2022, 07:22
Postat de catalynn pe 05 Iunie 2022, 22:31

Bă, io recunosc: vreau ca Rusia și Putin sa ii bată pe ucrainieni la fundul gol! De ce!? Exact, ai ghicit! Sa te văd pe tine și pe cei ca tine cum va zvârcoliti de ciudă! :-)))

mai ai de asteptat, are sanse mai mari csa sa promoveze in div. 1))

Vezi toate comentariile (32)
Comentează