INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Viața de film a lui Mark Viduka: „Mulți oameni falşi care încearcă să-ţi dea o ţeapă” » Cu ce se ocupă acum

Mark Viduka, 45 de ani, fostul mare atacant australian din Premier League, s-a stabilit în Croaţia, la marginea Zagrebului, unde se ocupă de-o cafenea şi cântă la chitară cu trupa fiului său. E dezamăgit de lumea fotbalului.
Mark Viduka, 45 de ani, fostul mare atacant australian din Premier League, s-a stabilit în Croaţia, la marginea Zagrebului, unde se ocupă de-o cafenea şi cântă la chitară cu trupa fiului său. E dezamăgit de lumea fotbalului.

Articol de - Publicat joi, 23 septembrie 2021 14:56 / Actualizat joi, 23 septembrie 2021 15:53

Mark Viduka, 45 de ani, fostul mare atacant australian din Premier League, s-a stabilit în Croaţia, la marginea Zagrebului, unde se ocupă de-o cafenea şi cântă la chitară cu trupa fiului său. E dezamăgit de lumea fotbalului.

  • traducere și adaptare Daily Mail

Conduc în nordul Zagrebului, capitala Croaţiei, unde drumurile sunt înguste şi şerpuitoare, pădurea densă şi populaţia tot mai puţină. Dincolo de biserica Sfântul Mirko, ascunsă în dealuri, e o cafenea. Să dau de proprietarul ei a fost dificil, pentru că nu vrea să fie găsit. Dar pentru cei care-l cunoşteau când juca în Premier League acest loc retras de pe deal e exact cel unde se aşteptau să-l găsească într-o zi pe Mark Viduka.

Mark Viduka: „Nu eram obsedat de bani"

Viduka a înscris 269 de goluri în cariera lui care l-a dus la Celtic, Leeds, Middlesbrough şi Newcastle. Nu i-a plăcut niciodată lumina reflectoarelor. Acesta este primul interviu acordat unui ziar de la retragerea lui în 2009. Deşi iubea sportul, ura politica şi falsitatea. 

Mulţi se aşteaptă să întâlnească un suflet distant. În realitate, este un tip australian relaxat, nepretenţios.

„De ce există încă impresia asta greşită despre mine?", se întreabă bărbatul de 45 de ani, cu un espresso în mână şi Zagreb în fundal. „Dacă ai şti câţi oameni întâlnesc şi-mi zic: «Nu eşti cum mă aşteptam.» Nu eram obsedat de celebritate deloc. Nu-mi plăcea. Încă nu-mi place. Nu eram obsedat de bani, au venit la pachet".

Viduka: „Mulţi se gudură pe lângă fani, antrenori, jurnalişti"

E dezamăgit de lumea fotbalului. "Mulţi linguşitori şi arivişti, oameni falşi care încearcă să-ţi dea o ţeapă. Dar am învăţat să rămân sincer cu mine însumi. Poate că de-aici vine această percepţie negativă, pentru că nu m-am conformat. Am fost născut şi crescut în Australia, dar părinţii mei sunt din Croaţia. Am acea toleranţă din Australia, dar şi spiritul croat. Rămân ferm dacă eu cred în ceva". 

Nu e ca alți jucători: "Mulţi se gudură pe lângă fani, antrenori, jurnalişti şi toată lumea îi iubeşte. Dar ce fel de oameni sunt când elimini tot rahatul?".

„Eşti un manager de căcat"

Conversaţia noastră ajunge la Joey Barton, fostul său coechipier la Newcastle. Viduka vede binele în el, dar a fost un incident, pe "Anfield", în 2009, care defineşte bine principiile lui Viduka.

Barton primise "roşu" după un fault asupra lui Xabi Alonso, făcut din răzbunare. Newcastle a pierdut cu 3-0 şi, în vestiar, Barton şi managerul Alan Shearer s-au confruntat. Barton a spus: "Eşti un manager de căcat cu tactici de căcat".

Viața de film a lui Mark Viduka: „Mulți oameni falşi care încearcă să-ţi dea o ţeapă” » Cu ce se ocupă acum
Viduka, alături de Barton și Owen

Doar un jucător de la Newcastle a intervenit. Mark. "Credeam că Joey se înşală grav. El fusese eliminat, după un fault inutil. I-am spus: «Joey, taci dracului şi aşază-te, acceptă!». Era deplasat şi ştia asta, aşa că s-a aşezat".

O parte din rudele lui au fost ucise

În zilele noastre, existenţa lui Viduka este ruptă de astfel de tensiuni. Face pace numai între cei trei fii adolescenţi ai săi. De ce Zagreb? "Am plecat din Australia pentru Dinamo Zagreb, la 19 ani, şi m-am îndrăgostit de stilul de viaţă. Şi mereu mi-am dorit să am o cafenea, un loc în care toată lumea să fie binevenită".

Viaţa e bună aici, la cafeneaua Non Plus Ultra, care înseamnă Niciun punct mai sus. Nu mereu a fost aşa în Croaţia. Prima oară Viduka a ajuns în ţară în 1995, în ultimele luni ale războiului. Mai zâmbeşte la una-două amintiri din acea perioadă, dar oroarea a rămas cu el, mai ales că o parte din rudele lui au fost ucise.

„Într-o dimineaţă mă îndreptam spre oraş şi a pornit sirena de raid aerian. În 30 de secunde toată lumea a dispărut. Chiar şi şoferul tramvaiului a sărit şi a alergat undeva. Am început să fug spre hotel, până în camera mea de la etajul 16".

„Mental, sunt praf. Îmi trebuie o pauză"

În 1998, Viduka fugea din Zagreb din alte motive, prins în nebunia politicii interne, dată fiind conexiunea lui cu Tudjman, care-l adusese la club. A semnat pentru Celtic, dar la câteva zile după ce a ajuns spre Glasgow, a fugit spre Melbourne.

"Mulţi mi-au pus o etichetă atunci. Dar trecusem prin iad în Zagreb. Le-am spus celor de la Celtic: mental, sunt praf. Îmi trebuie o pauză. Nu voiam să vin, să mă ascund şi să-mi iau banii. Am fost cinstit cu mine şi cu ei".

S-a întors câteva luni mai târziu în Scoţia. "Am muncit enorm. Am fost cel mai bun marcator şi jucător în acel an. Mi-am dat sufletul pe teren. Refuz să accept dacă cineva spune altceva".

În 2000, a ajuns la Leeds pentru 6 milioane de lire. Viduka a fost golgeter în fiecare din cele 4 sezoane ale lui la Leeds, dar are încă regrete pentru cum s-a încheiat: retrogradarea şi vânzarea-fulger a celor mai buni jucători.

„Noi habar nu aveam de problemele financiare. Clubul nu era condus cum trebuia. După ce a fost concediat David O’Leary, în 2002, ne-am pierdut aura. Nu mai aveam aceeaşi disciplină. Dacă ai o echipă ce valorează milioane, ca a noastră, ia un antrenor bun! Uită-te la Marcelo Bielsa azi. A dovedit ce poate să facă un manager bun".

VIDEO Mark Viduka, prestație antologică într-un Leeds - Liverpool, 4-3: a marcat toate golurile victoriei

Un tată mândru

Nu-i e dor să joace. "Fiecare are timpul lui. Mă bucur de liniştea mea. Sunt fericit să fiu anonim acum". Când nu bea cafea, cântă la chitară. Fiul lui, Oliver, e toboşar într-o formație. Dacă unul din colegii lui nu poate să ajungă la repetiţii, Viduka îl înlocuieşte. Trupa cântă la subsolul casei sale.

Viduka dă scroll pe telefon: "Am un video cu mine şi fiul meu cântând. Stai să-l urmăresc eu întâi, nu ştiu dacă e bun". Apoi îmi arată încă unul cu fiul său la un concert live. Viduka înregistra, iar camera se mişca în ritmul unui cover Franz Ferdinand.

Îţi dai seama că acolo e cel mai fericit fostul superstar: un tată mândru, pierdut într-o mulţime. 

A marcat în meciul de coșmar pentru FCSB

Pe 27 aprilie 2006, în manșa secundă a semifinalei Cupei UEFA, Mark Viduka juca pentru Middlesbrough și marca golul de 2-2 în fața lui FCSB, în acel meci de coșmar pentru roș-albaștri. După 0-1 în tur și 0-2 în minutul 24 al returului, Boro a renăscut, câștigând cu 4-2 pe "Riverside Stadium". 

269 de goluria marcat Mark Viduka în 507 meciuri jucate la nivel de club; la naționala Australiei, 11 reușite în 43 de selecții

6 cluburia avut australianul în carieră: Melbourne Knights, Dinamo Zagreb, Celtic, Leeds, Middlesbrough, Newcastle; a cucerit 11 trofee

Citește și alte știri din fotbalul european: 

EXCLUSIV Atletico Madrid vrea să cumpere de la Sheriff Tiraspol! Sumă-record pentru fotbalul din Republica Moldova

Cristiano Ronaldo, record de viteză la Manchester United » Valori incredibile la vârsta de 36 de ani

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
androv84
androv84  •  24 Septembrie 2021, 08:03

Mi-as dori mai multe articole de genul acesta si mai putine despre MM, Gigi, Nelutu...

883758598355956
Adrian Fulgos  •  23 Septembrie 2021, 16:16

Bun fotbalist Mark Viduka. Simplu si eficient. Alaturi de Harry Kewell, unul dintre vei mai buni australieni in fotbal.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează