INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

VIDEO + FOTO S-a stins ”vrăjitorul” Quini! Povestea "celui mai mare atacant spaniol", răpit cu pistolul la tâmplă după un meci al Barcelonei în urmă cu 37 de ani

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 28 februarie 2018 12:16

Enrique Castro González, fostul jucător blaugrana, de cinci ori golgeterul campionatului, a supraviețuit unui cancer în 2008, dar a murit marți după un infarct. Avea 68 de ani.

I se spunea "El Brujo". Vrăjitorul. Pentru arta de a înscrie goluri. Multe goluri. De cinci ori "Pichichi", cel mai prolific fotbalist al Primerei, Enrique Castro González sau mai scurt Quini a jucat 15 ani la Sporting Gijón și patru la Barcelona, fiind coleg la catalani cu Maradona, Schuster și Simonsen la începutul anilor '80.

"Îți vom duce dorul, vrăjitorule!"

A supraviețuit unui cancer la gât, în 2008, dar nu a rezistat infarctului suferit marți, la 68 de ani. Dispariția sa a emoționat Spania.

"Îți vom duce dorul, vrăjitorule!", a scris Iniesta, completat de Messi: "Quini, pentru eternitate".

David Villa, lansat și el la Gijón, i-a mulțumit pentru tot: "Când am făcut primii pași în fotbal, am fost norocos să-i ascult sfaturile celui mai mare atacant spaniol al tuturor timpurilor. Nu aș fi putut reuși fără cuvintele sale. Îmi amintesc că, atunci, mi-ai spus că voi fi mai bun decât tine. Îmi pare rău că nu am putut, dar era o misiune imposibilă".
page
AS, Sport și Marca i-au adus un omagiu celui supranumit "Brujo" pe primele pagini de astăzi.

"Nu te întoarce. Vom avea un drum lung"

Povestea vieții sale rămâne drama trăită în urmă cu 37 de ani, răpirea care i-a afectat întreaga viață. Pe 1 martie 1981, chiar în ziua în care marcase două goluri la 6-0 cu Hércules, Quini a dispărut. În acea seară, la câteva ore după meci, voia să plece la aeroport pentru a-și aștepta soția, pe María Nieves, și cei trei copii, care se întorceau din Asturia.

Când a deschis portiera mașinii, un Ford Granada, a simțit pistolul la cap. Și un avertisment: "Nu te întoarce. Vom avea un drum lung". Doi indivizi l-au înghesuit în autoturism și au demarat. Înainte să iasă din Barcelona, l-au mutat într-o furgonetă DKW.

Alexanko era prietenul său cel mai bun

Ajunsă acasă, María a dat alarma. Primul pe care l-a sunat a fost Alexanko (fost antrenor la Craiova și Național), coechipierul său și cel mai bun prieten. Apoi, a vorbit cu președintele clubului, Núñez. Polițiștii au intrat în alertă, au realizat că fusese răpit, însă 25 de zile n-a fost găsit.

Inițial, jucătorii Barcelonei au anunțat că refuză să mai intre pe teren până când Quini nu va fi eliberat. "Nu am doar picioare. Am o inimă. Voi mai juca doar după ce-mi văd prietenul", declara Schuster. Totuși, pentru că federația nu a vrut să amâne programul Barcelonei, catalanii au mai avut patru meciuri. Și, afectați psihic, au obținut un singur punct. În acele zile au pierdut titlul.

Sechestrat într-un atelier mecanic la Zaragoza

Bandiții au cerut 100 de milioane de pesetas (azi, în jur de 600.000 de euro) în schimbul său. Au făcut o greșeală. Aflând că Barcelona e de acord, au dat un cont la o bancă elvețiană. Iar poliția a descoperit cine avea acel cont. Era Víctor Manuel Díaz Esteban, un electrician în vârstă de 26 de ani. A fost arestat la Geneva și a spus tot. Quini fusese sechestrat într-un atelier mecanic la Zaragoza. Pe 25 martie, la ora zece seara, polițiștii au intrat în forță și l-au eliberat.

Sindromul Stockholm

Quini s-a întors imediat în iarbă. Nu a cucerit titlu, dar a fost golgeterul Primerei și a marcat două goluri în finala Copei del Rey, la 3-1 cu Gijón, chiar fosta sa echipă.
Surprinzător, chiar dacă Barcelona s-a implicat în procesul infractorilor, atacantul și-a retras toate acuzațiile împotriva lor și a refuzat să primească 5 milioane de pesetas, despăgubirea sa. S-a speculat la acea vreme că suferea de sindromul Stockholm. Se crease o legătură între el și răpitori. 

"Îți vom simți lipsa enorm, nu doar pentru că ai fost cel mai valoros atacant, ci mai ales pentru că ai fost o persoană extraordinară. Vei rămâne mereu în amintirea mea. Te iubesc atât de mult, vrăjitorule!"
David Villa, internațional spaniol

219 goluri a marcat Quini în prima ligă spaniolă la Gijón și Barcelona, jucând 448 de meciuri

142 de partide a jucat în tricoul blaugrana în toate competițiile (1980-1984): a înscris 77 de goluri

6 trofee a cucerit Quini cu Barcelona, inclusiv Cupa Cupelor, în 1982 (golul decisiv la 2-1 în finala cu Standard Liège)

35 de selecții a adunat Quini la naționala Spaniei, pentru care a marcat 8 goluri între 1970 și 1982

3 turnee finale a prins internaționalul iberic: Mondialele din 1978 și 1982 și Euro 1980

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează