INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

UPDATE Comunicat al președintelui Federației din Franța, atacat din toate părțile după ce l-a jignit pe Zidane la TV: „Mi se fâlfâie”

Zinedine Zidane, în stânga. Noel Le Graet, în dreapta // foto: Imago Images
Zinedine Zidane, în stânga. Noel Le Graet, în dreapta // foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat luni, 09 ianuarie 2023 12:21 / Actualizat luni, 09 ianuarie 2023 13:32

Scandal în Franța, după declarațiile lui Noel Le Graet (81 de ani), președintele Federației de Fotbal, despre Zinedine Zidane. Kylian Mbappe, Djibril Cisse, Real Madrid și Amelie Oudea-Castera, ministrul Sportului, au sărit în apărarea lui Zizou.

UPDATE - Noel Le Graet și-a prezentat scuzele față de Zinedine Zidane

În această dimineață, după seria de reacții negative împotriva sa, Noel Le Graet a dat un comunicat presei, în care și-a prezentat scuzele față de Zinedine Zidane: 

Aceste observații incomode au produs o neînțelegere. Aș dori să-mi prezint scuzele personale pentru acele afirmații care nu reflectă absolut deloc gândurile mele și considerația mea față de jucătorul care a fost Zidane și antrenorul care a devenit.

Un titular a intrat în ultimele luni de contract cu FCSB » Ce opțiune are formația roș-albastră
FCSB
Un titular a intrat în ultimele luni de contract cu FCSB » Ce opțiune are formația roș-albastră

Știrea inițială

La scurt timp după ce Federația Franceză a anunțat prelungirea contractului selecționerului Didier Deschamps până în 2026, Noel Le Graet, președintele Federației, a tulburat apele cu o declarație la adresa lui Zinedine Zidane, cel care era văzut drept înlocuitor al lui Deschamps în eventualitatea despărțirii acestuia de națională.

În direct la RMC Sport, acesta a spus că „Zidane a avut mulți susținători, unii așteptau plecarea lui Deschamps. Dar cine îl poate critica pe Deschamps? Nimeni! Poți mereu să pierzi un meci, dar sunt alături de el de 10 ani și nu au existat probleme”.

Președintele Federației Franceze de Fotbal, criticat după declarațiile despre Zinedine Zidane

Mai departe, Le Graet a continuat cu o serie de declarații jignitoare:

Să semneze Zidane cu Brazilia? Mi se fâlfâie, să meargă unde vrea! Poate să meargă unde vrea el, chiar și la un club. Bineînțeles că nu a încercat să mă contacteze, nici n-aș fi răspuns. Fă o emisiune specială ca să-i găsești un club sau o națională”, i-a spus el moderatorului.

Afirmațiile lui Noel Le Graet au avut un ecou puternic. Printre cei care s-au poziționat pro-Zidane sunt Kylian Mbappe și Amelie Oudea-Castera, ministrul Sportului.

Mbappe a scris: „Zidane e Franța, nu poți jigni o legendă în felul ăsta!”

Ministrul Sportului i-a cerut lui Le Graet să se scuze față de Zidane: „Încă o dată, declarații deplasate și o lipsă de respect rușinoasă față de o legendă a fotbalului și sportului, ceva jignitor pentru noi toți. Un «președinte» al principalei Federații Sportive din Franța nu ar trebui să spună așa ceva. Vă rog să vă scuzați față de Zidane pentru aceste cuvinte deplasate”.

Fostul fotbalist Djibril Cisse a pus o poză cu el consternat, alături de textul „Eu, când aud ce a declarat Le Graet”.

Comunicat al președintelui Federației din Franța, atacat din toate părțile după ce l-a jignit pe Zidane la TV: „Mi se fâlfâie”

Alt fost jucător francez, Youri Djorkaeff, a fost mai incisiv: „Nedorit, deplasat, vorbim despre un campion mondial, despre Campionul mondial”.

Până și contul pompierilor din Franța a reacționat. „Am primit peste 16 milioane de apeluri, dar ne-ar face extrem de fericiți să ne sune și Zidane. Cu siguranță noi am răspunde!”

Real Madrid C.F. regretă declarațiile nefericite ale președintelui Federației Franceze de Fotbal, Noel Le Graet, despre Zinedine Zidane, una dintre cele mai mari legende din sportul mondial.

Aceste cuvinte implică o lipsă de respect față de una dintre cele mai admirate figuri din fotbalul mondial, iar clubul nostru așteaptă rectificări imediate.

Zinedine Zidane, campion mondial și european în tricoul țării sale, deținător a multe alte titluri, reprezintă valorile sportului și a demonstrat asta în cariera lui de jucător și de antrenor.

Declarațiile președintelui Federației Franceze de Fotbal sunt nepotrivite și îl descalifică, precum cele pe care le-a făcut despre căpitanul nostru, Karim Benzema, actualul Balon de Aur, campion în Liga Națiunilor cu Franța și de 5 ori câștigător al Champions League.

- Comunicat Real Madrid

„Inacceptabil!” » Francezii nu acceptă declarațiile lui Noel Le Graet

Pe prima pagină a ediției de astăzi, cotidianul francez L'Equipe a taxat ceea ce descrie drept „un nou derapaj” al lui Noel Le Graet. Pe copertă apare o poză cu acesta, alături de mesajul „Inacceptabil!”

Comunicat al președintelui Federației din Franța, atacat din toate părțile după ce l-a jignit pe Zidane la TV: „Mi se fâlfâie”

Zinedine Zidane le-a refuzat pe Portugalia, Franța și Statele Unite ale Americii

Liber de contract din iunie 2021, Zinedine Zidane a fost curtat de mai multe Federații în ultima vreme, în ideea de a prelua o echipă națională. Însă a refuzat toate ofertele venite pe numele lui. 

Potrivit L'Equipe, Zizou a avut oportunitatea de a deveni noul selecționer al Braziliei, Portugaliei sau Statelor Unite. Însă a spus „nu” de fiecare dată.

Obiectivul lui Zinedine Zidane era acela de a deveni noul selecționer al Franței, numire care s-ar fi putut înfăptui după Campionatul Mondial din Qatar, când i-a expirat contractul lui Didier Deschamps.

Însă Zidane mai are de așteptat până să antreneze reprezentativa din Hexagon, întrucât Deschamps a semnat prelungirea până în 2026, fiind astfel recompensat pentru rezultatele excelente înregistrate de Franța cu el la cârmă: triumf la Mondialul din 2018, finală la cel din acest an, Liga Națiunilor în 2021.

Mai multe știri din fotbalul internațional: 

Un jucător de la Atletico Madrid, revoltat după meciul cu Barcelona: „Nu înțeleg de ce am început așa. Am intrat cu frică” » Concluziile lui Simone și Xavi

Povestea incredibilă a unui fost jucător de la Liverpool » La 16 ani era comparat cu Sterling, dar s-a retras la 26 de ani: „Sunt cel mai tânăr debutant din istorie, dar acum vând pui prăjit”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  09 Ianuarie 2023, 20:25
Postat de bogat pe 09 Ianuarie 2023, 14:46

Traducerea din franceza in romana nu e tocmai exacta si ce-a zis seful federatiei este mult mai putin jignitor decat "mi se falfaie". Daca ar fi spus asa ceva pleca moshul imediat din federatie, nu e ca la noi. si trebuie luat si in context, presa insista foarte tare pentru Zidane iar la ei numirile nu se fac dupa cum spun jurnalistii sau pe baza de telefoane ca sa fie pace si prietenie. Asta l-a enervat pe presedintele federatiei si l-a facut sa se exprime mai putin politicos fata de o personalitate fotbalistica precum Zidane.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dinamo100
dinamo100  •  09 Ianuarie 2023, 16:16

Limbajul presedintelui FFF a fost unul abrupt, dar in acelasi timp unul sincer. Franta are un selectioner probat ca fiind unul excekent, jucand ultimele 2 finale de CM, era normal sa i se prelungeasxa mandatul fara prea multe discutii. In contextul asta poti sa reactionezi enervat atunci cand o parte a presei si publicului face mare caz de Zidane. Francezii sunt mari ipocriti si pun mare accent pe un limbaj corect p9litic. De acord ca afirmatiile lui LeGraet nu sunt prea diplomatice, dar...in esenta avea dreptate.

odoacru
odoacru  •  09 Ianuarie 2023, 15:23

Daca are licenta pro sa-i faca fcsb o oferta. Mai invata ceva de la pintilie pana in 2026.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează