Atenție, Edi: Elveția e o superforță pentru România! 7 observații despre sperietoarea „tricolorilor” din preliminariile Euro 2024

7 observații despre Elveția, cel mai tare adversar al României din preliminariile Euro 2024
7 observații despre Elveția, cel mai tare adversar al României din preliminariile Euro 2024

Articol de - Publicat miercuri, 07 decembrie 2022 14:45 / Actualizat miercuri, 07 decembrie 2022 15:06

Deși n-a avut nicio șansă în optimi în fața Portugaliei și a pierdut cu 1-6, Elveția a demonstrat și la acest Campionat Mondial că e o superputere pe lângă România. „Tricolorii” vor întâlni naționala lui Murat Yakin în preliminariile Euro 2024.

În Qatar, Elveția a învins două echipe din grupa G, pe Camerun (1-0) și Serbia (3-2), a pierdut la limită cu Brazilia (0-1) și a ajuns în optimile de finală, unde a fost spulberată de Portugalia. Ultima impresie nu trebuie să-i păcălească însă pe Stanciu&Co.

Portugalia și-a găsit vrăjitor! » Povestea lui Goncalo Ramos, revelația Mondialului. A egalat o performanță ce rezista de 88 de ani
PORTUGALIA
Portugalia și-a găsit vrăjitor! » Povestea lui Goncalo Ramos, revelația Mondialului. A egalat o performanță ce rezista de 88 de ani

7 observații despre Elveția, cel mai tare adversar al României din preliminariile Euro 2024

1. CONSISTENȚĂ » Alături de Franța, Elveția e singura națională care a ajuns în optimi la precedentele 5 turnee finale de Euro și Mondial (2014-2022). De menționat că naționala lui Yakin s-a calificat în Qatar după ce a triumfat într-o grupă în care se afla și campioana europeană Italia!

2. VALOARE » Murat Yakin a convocat la Campionatul Mondial un lot evaluat pe portalul de specialitate Transfermarkt la 281 de milioane de euro! Primul „11” folosit contra Portugaliei a conținut 4 jucători din Bundesliga, 4 din Premier League, 1 din Serie A, 1 din Ligue 1 și 1 din MLS: Sommer (Borussia Monchengladbach) - Akanji (Manchester City), Schar (Newcastle), Rodriguez (Torino) - Fernandes (Mainz), Sow (Frankfurt), Xhaka (Arsenal), Freuler (Nottingham Forest), Vargas (Augsburg) - Embolo (AS Monaco), Shaqiri (Chicago Fire).

3. EXPERIENȚĂ » Shaqiri, Xhaka și Ricardo Rodriguez, 3 dintre liderii echipei, au câte 12 prezențe numai la Campionatele Mondiale, cele mai multe din istoria naționalei pe care o vom înfrunta anul viitor.

4. EȘECUL E EXCEPȚIA » Înfrângerea la scor cu Portugalia pare o întâmplare. Elveția n-a mai încasat atât de multe goluri din 1963 încoace, atunci pierdea în fața Angliei, 1-8. La un Mondial, Elveția nu a pierdut atât de rău din 1966, 0-5 contra Germaniei.

5. DIVERSITATE » Pentru prima dată de la victoria contra României din '94, 4-1, Elveția a avut 3 marcatori diferiți într-un meci de la Mondial: Shaqiri, Embolo și Freuler au răpus-o pe Serbia.

6. BANCA » În comparație cu România, Elveția are un superlot! De exemplu, în confruntarea cu Portugalia, Yakin și-a permis să țină pe bancă fotbaliști de la Chelsea (Zakaria), Valencia (Comert), Borussia Dortmund (Kobel), Galatasaray (Seferovic), Salzburg (Okafor) sau Bologna (Aebischer). Numai aceste „rezerve” sunt evaluate, în total, la 83,5 milioane de euro. Care e cota cumulată a titularilor României din partida cu Bosnia, 4-1, ultima oficială? Nici 40 de milioane!

7. ELAN » În confruntarea cu Serbia, decisivă în vederea calificării în optimi, Elveția a devenit prima echipă din istoria Mondialului - de când Opta monitorizează datele - care încearcă să șuteze de 3 ori în primul minut.

VIDEO » Edi Iordănescu a urmărit-o pe Elveția în Qatar: „Mi s-au confirmat multe lucruri, din păcate”

România va întâlni Elveția, favorita grupei I, pe 19 iunie, în deplasare, și pe 21 noiembrie, acasă. Israel, Kosovo, Belarus și Andorra sunt celelalte adversare ale României din preliminariile Euro 2024.

Pentru mine, a fost o oportunitate să o văd la lucru pe Elveția. Mi s-au confirmat multe lucruri pe care le știam, din păcate. Trebuie să fim realiști și să spunem că Elveția e favorita grupei. E o națională omogenă, obișnuită cu turneele finale. 

E o echipă matură în joc, stăpână pe ea, a absorbit foarte ușor presiunea în meciul cu Brazilia. La fiecare turneu final, ei sunt acolo. Au lăsat acasă Italia, în Liga Națiunilor au reușit să învingă Spania, Portugalia, sunt lucruri care ne pun în gardă. De departe, Elveția stă cel mai bine pe hârtie din grupa noastră

Edi Iordănescu, selecționer România

  • Meciurile din preliminariile Euro 2024 se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023.
  • Primele două echipe din fiecare grupă se califică automat la Euro 2024, unde gazda, Germania, este calificată din oficiu. 
  • Restul de 3 participante, până la 24, vor fi decise de un play-off între cele 12 echipe necalificate la Euro cu cele mai bune rezultate în Nations League 2022/2023. Play-off-ul este programat în martie 2024.
  • Calificarea la Campionatul European este obiectivul pentru care a fost menținut în funcție selecționerul Edward Iordănescu, în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor.

Mai multe articole de la Campionatul Mondial:

„Santos sau Ten Hag?” » Fanii s-au întrecut în glume, după ce Ronaldo a fost lăsat pe bancă la meciul cu Elveția: „Duminică joacă regele”
CM 2022
„Santos sau Ten Hag?” » Fanii s-au întrecut în glume, după ce Ronaldo a fost lăsat pe bancă la meciul cu Elveția: „Duminică joacă regele”
Rămâne? Pleacă? Ce spune Luis Enrique, după rușinea trăită de Spania la Mondial
Maroc - Spania 3-0
Rămâne? Pleacă? Ce spune Luis Enrique, după rușinea trăită de Spania la Mondial

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (8)
tivireli
tivireli  •  07 Decembrie 2022, 22:31

Mai domnilor ziariști, voi nu ajutati cu nimik. Voi vreți sa le bagați in cap că nu au nicio șansă. După logica asta, nu ar mai trebui sa jucati preliminariile, decat sa faceti calcule si sa dati castigatoarea. Din moment ce suntem intr-o competiție, daca ești cotat mai slab, trebuie să-ți găsește armele cu care să lupți pentru ați fructifica șansa de 1%. Ca sa fiu mai clar pentru voi, dacă ești cu șansa lui David in fața lui Goliat, trebuie să abordezi lupta precum David. Sunteți incredibili. Habar nu aveți ce trebuie să faceți ca ziariști. Aveți o atitudine haotică, și până la urma asta veți băga in capul acestor fotbaliști ai naționalei, care oricum nu stau prea bine cu logica.

emil_dorin
emil_dorin  •  07 Decembrie 2022, 18:44

Cu toate cele scrise mai sus, elvetienii au pierdut La scor fara drept de Apel. In principiu ar trebui sa jucam precis in aparare si cu tupeu. Le putem da si noi o caruta de goluri Daca nu facem greseli prostesti! Aici e problema! Joc precis orientat spre atac fara pase aiurea spre adversar si fara copilarii in aparare. Daca reusim asta in campania ce urmeaza, ne vedem La Europene!

boribgue
boribgue  •  07 Decembrie 2022, 17:15
Postat de gazistu pe 07 Decembrie 2022, 15:47

inca suntem SLABI, atata timp cat la conducerea FRF este pus, politic, un tocilar, care nu are legaturi cu fotbalul; care a micsorat primele 2 ligi (L 2a din 2 serii, a facut una, iar Liga1 a facuto de 14/18 (acum 16) echipe cu prostia de PLAYOFF/OUT si obligativitatea a 2 U21 TITULARI!! nicaieri in Lume nu exista asa regula tampita! Daca joci titular, sa joci pe valoare, nu pe varsta! Ce vina are Marius C-tin, Hoban sau Larie ca au 36,38 si 39 de ani? ... NU CONTEAZA OBSERVATIILE, ce planuri ne facem, etc.... ca noi tot deasupra Andorrei vom termina! Celelalte vor lupta pt locul 2 ...

Da, frate, aia e problema. Sa faca campionat de 30 de echipe, sigur o sa fim campioni mondiali. Tu nu vezi ca abia e decembrie si deja 4-5 echipe nu si-au platit jucatorii de cateva luni? Nu are nicio treaba numarul de echipe, ci faptul ca suntem o cloaca, adunatura, de cluburi conduse in cel mai neprofesionist mod cu putinta, probabil si delapidate, si fara absolut nici cea mai mica aplecare catre dezvoltarea juniorilor dupa standardele actuale. Am o scoala de fotbal in vecinatatea mea, copii de 10-11 ani,si va zic ca as putea si eu sa conduc antrenamente din alea. Elvetia are campionat de 10 echipe, na poftim! Realist, daca Premier League e campionat profesionist, noi suntem de maxim semi-profesionisti. Ori top 5-10 campionate sunt super profesionisti, ori noi suntem deja semi, in niciun caz nu suntem in aceeasi oala.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close