„Piciorul său stâng infinit a luminat stadionul” » Leo Messi e scânteietor în cel mai bun turneu cu Argentina

În afara startului șocant, 1-2 cu Arabia Saudită, aceasta a fost imaginea căpitanului în Qatar. Leo zâmbitor.
FOTO Guliver/GettyImages
În afara startului șocant, 1-2 cu Arabia Saudită, aceasta a fost imaginea căpitanului în Qatar. Leo zâmbitor. FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2022 07:28 / Actualizat joi, 15 decembrie 2022 10:22

Leo Messi e scânteietor în cel mai bun turneu cu Argentina. Căpitanul a anunțat însă că „finala va fi sigur ultimul meu meci la Mondial”. Duminică e șansa lui de a cuceri lumea cu naționala albiceleste.

La 35 de ani și jumătate, la al 5-lea său Mondial, Leo Messi face ultima demonstrație a talentului extraordinar. E în finală, pe acoperișul lumii fotbalului, în fața celei mai mari provocări a carierei: să cucerească singurul trofeu care îi lipsește. Cu naționala albiceleste.

Eroare uriașă în Franța - Maroc: fault în atac în loc de penalty » VAR nu a intervenit: „Bizar! E penalty clar!”
Franța - Maroc
Eroare uriașă în Franța - Maroc: fault în atac în loc de penalty » VAR nu a intervenit: „Bizar! E penalty clar!”

După 36 de ani: „De pe ce planetă ai venit?"

După ce, în precedentele patru turnee, nu marcase niciodată dincolo de grupe, a reușit acum, înscriind și în "optimi", și în "sferturi", și în semifinala entuziasmantă împotriva Croației (3-0). Primul argentinian care realizează această performanță. 

De patru ori MVP la CM 2022, are cinci goluri și trei assisturi în Qatar, iar jocul său de marți seară a aprins planeta.

La microfonul postului C5N, comentatorul Victor Hugo Morales, jurnalist și scriitor, strălucea privindu-l pe Messi. S-a născut în Uruguay, dar trăiește din 1981 în Țara Tangoului, unde a devenit cea mai cunoscută voce a Americii de Sud (împlinește 75 de ani pe 26 decembrie). El i-a dat supranumele lui Maradona, live, după „golul secolului" la 2-1 cu Anglia, în 1986: „Barrilete cósmico". „Butoiașul cosmic". 

Întrebând vrăjit: „De pe ce planetă ai venit?". Pe „Lusail Iconic", a exclamat la incursiunea de 3-0 a lui Leo: „Viva el futbol! Viva Messi! Cu un singur gest reliefează frumusețea fotbalului. Un Aladin etern. Piciorul său stâng infinit a luminat stadionul și a făcut ca deșertul monumental al Qatarului să descopere măreția jocului argentinian".

Faimoasa întrebare a lui Morales pentru Diego, „De pe ce planetă ai venit?", a apărut și ieri, pe coperta AS. The Herald a titrat „Planul lui Dumnezeu", în timp ce El Gráfico a deschis ziarul cu „A ieșit Soarele!". În centrul steagului, chiar el, „Zecele meu", replica Once.

Pentru Lionel Scaloni, „Leo este cel mai valoros din istorie". Selecționerul nu are „nicio îndoială. Creează ceva special, care transformă coechipierii, oamenii".

„E emoționant ce trăiesc la acest Mondial"

La final, căpitanul a sărbătorit cu echipa, cu fanii, la fel ca după fiecare victorie, într-o atmosferă decupată de pe arenele fierbinți din Buenos Aires. A vorbit pentru televiziuni, la conferința de presă, ca MVP, și nu a evitat nici zona mixtă, pentru tradiționalul interviu cu Olé, ziarul sportiv argentinian.

„Nu știu dacă este cel mai bun turneu al meu, pur și simplu mă bucur de tot", a declarat el, anunțând că „va fi ultimul meu meci la Mondial". Întrebat încă o dată dacă duminică va fi despărțirea lui de CM, a confirmat: „Sigur. Mai sunt mulți ani până la următorul. Să închei astfel e maximum. Ce poate fi mai frumos decât să joc ultima partidă în finală?! E o imensă mândrie".

Tot ce se întâmplă în jurul lui îl binedispune. „E emoționant ce trăiesc la acest Mondial. Mă emoționez când văd oamenii fericiți, aici și în Argentina. Mă bucur că mi-e alături și întreaga familie, cea mai importantă pentru mine. Fericirea oamenilor mă face fericit".

Continuă și la Copa América 2024?

Acum pare să fi găsit, în sfârșit, grupul cu care să cucerească trofeul. Precum cel al lui Diego, în 1986. Mai unit decât cel din 2014, când a fost atât de aproape de triumf, ratarea lui Higuain, singur cu Neuer, la 0-0, și golul lui Götze din prelungiri, întorcând succesul spre nemți (0-1).

Pe teren, „mă simt puternic la fiecare meci, în mijlocul unui grup nebun, care înțelege jocul și care știe să sufere, care știe să țină de minge și să facă presing. Vom juca o finală mondială. Mai e doar o partidă. Să o savurăm, va fi spectacol!".

Dar Messi nu a spus nimic despre retragerea de la naționala albiceleste. Leo nu va mai prinde Mondialul din 2026, însă jurnaliștii de la Olé cred că „El Diez" va conduce Argentina și la viitoarea Copa América. În 2024. 

10a fost nota primită de Leo Messi în cotidianul Olé după meciul contra Croației. Și Julián Álvarez a fost răsplătit cu 10

16 goluria înscris atacantul pentru selecționata țării sale numai în 2022, cele mai multe reușite într-un an calendaristic

96 de goluria marcat Messi pentru naționala Argentinei. A debutat în tricoul alb-albastru în 2005 și a jucat 171 de partide

Recordurile lui Messi la Mondial

9 pase decisivea oferit la turneele finale, pasatorul numărul 1, peste Diego Maradona (8)

11 goluria marcat la CM, cel mai prolific argentinian. L-a depășit pe Gabriel Batistuta (10)

13 meciurila turneul final cu gol și assist. Numai brazilianul Ronaldo a mai atins această cifră

26 de partideva avea odată cu finala de duminică; va fi primul, înaintea lui Lothar Matthäus

35 de ani și jumătateare argentinianul, cel mai în vârstă jucător cu 5 goluri într-o competiție

Nu obosești să ne dovedești că ești cel mai mare jucător al lumii. Să ne ridicăm toți în picioare și să-l aplaudăm pe Messi pentru tot ce a dăruit fotbalului!

-Luis Suárez, atacant Uruguay

Sper ca Messi să câștige Cupa Mondială. Este cel mai valoros jucător al istoriei și merită să fie campion. Are un turneu magnific, i-am văzut grandoarea la fiecare meci

-Luka Modrici, mijlocaș Croația

Antrenorii naționalei nu lasă nimic la voia întâmplării, ne oferă fiecare detaliu, ceea ce ne ajută mult. Pe teren, nicio clipă nu simțim că suntem pierduți. Știm ce trebuie să facem în fiecare meci.
Startul Mondialului a fost o lovitură, pentru că aveam 36 de partide fără înfrângere. A fost dur să începi astfel, în fața unui adversar cu care ne gândeam că vom câștiga. Dar grupul a demonstrat că este puternic.

-Leo Messi, atacant Argentina

Faza Mondialului. „La Pulga" și „Uriașul"

Acțiunea de la golul de 3-0 va rămâne, poate, cea mai frumoasă fază a Mondialului din Qatar. Messi, 35 de ani și 1,70 m, a sprintat pe banda dreaptă avându-l permanent lângă el pe Josko Gvardiol, 20 de ani și 1,85 m, unul dintre stoperii de mare viitor ai fotbalului.

 L-a depășit, apoi a frânat la marginea careului, a părut o clipă că ezită, cu spatele la adversar. Și, dintr-odată, a fentat și s-a răsucit cu mingea la picior, lăsându-l în urmă pe croat, înainte de a-i dărui pasa de gol lui Julián Álvarez. „Puricele" a învins „Uriașul". 

Dalici, exemplu pentru Van Gaal

Dacă în „sferturi", la succesul cu Olanda, 2-2 și 4-3 la penaltyuri, atmosfera a fost de război, Messi certându-se și cu jucătorii batavi, și cu selecționerul Van Gaal, care l-a criticat într-o încercare de a-l destabiliza, după semifinale a fost liniște, la Lusail. 

La zona mixtă, Zlatko Dalici l-a felicitat pe căpitanul argentinian. Iar la conferință, tehnicianul croat a declarat: „Messi a decis jocul. Nu cred că mai sunt multe de spus despre talentul lui... A fost cel mai bun fotbalist al ultimilor 15 ani. Acum joacă la maximum, exact cum speră lumea să-l vadă". 

Dureri la mușchii ischiotibiali?

În prima repriză, la puțin timp după începutul partidei, Messi s-a ținut de coapsa stângă, după un duel cu un adversar, aproape de tușă. Fanii argentinieni s-au speriat. Medicii echipei s-au alarmat și ei. Părea să aibă dureri la mușchii ischiotibiali. Până la urmă, a fost doar o alarmă falsă. „La Pulga" a jucat până la final și a sprintat fără probleme. 

Oamenii au sărbătorit la Obelisc

Lionel Scaloni a dedicat victoria celor 45 de milioane de argentinieni, iar argentinienii au ieșit pe străzi să celebreze calificarea în finală. La Obelisc, în centrul capitalei Buenos Aires, s-au strâns sute de mii de oameni, blocând circulația pe „Avenida 9 de Julio" până seara târziu.

 Dacă ar putea, toți ar veni la Doha să vadă pe viu ultimul meci al lui Messi la Mondial. S-a anunțat că un avion va zbura spre Qatar vineri, special pentru finală. Într-o jumătate de oră, toate biletele s-au vândut! 

VIDEO. Corespondență GSP din Qatar / Condiții excelente, rezultate slabe

Citește și:

Imagini emoționante cu jucătorii Marocului » Gestul care a făcut înconjurul lumii: „Am demonstrat că existăm, e singurul lucru care contează!”

Lăsat groggy de Mbappe » Momentul ratat de camerele TV la Franța - Maroc

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
Lucian0
Lucian0  •  19 Martie 2023, 17:11

Messi e cel mai bun din lume. Messi este the G.O.A.T (the Greatest Of All Times), în traducere "CEL MAI BUN DIN TOATE TIMPURILE"

Lucian0
Lucian0  •  19 Martie 2023, 17:09

Lionel Messi a reușit în doar doi ani (2021, respectiv, 2022) să câștige cu naționala Argentinei două trofee (unul foarte important, și anume Copa América, iar celălalt trofeu fiind extrem de important, și anume Cupa Mondială). Alți jucători colosali de la alte naționale puternice n-au reușit să câștige nimic împreună cu naționalele lor (îl excludem pe Cristiano Ronaldo, care a câștigat Euro cu Portugalia în 2016 și Nations League în 2019). Jucătorii colosali cu naționale puternice la care fac referire sunt: Arjen Robben (Olanda), Steven Gerrard (Anglia), Michael Ballack (Germania), Raúl González (Spania), Luis Figo (Portugalia) plus mulți alții. Argentina nu cred că va mai avea vreodată un asemenea jucător precum Messi. Vamos, Argentina ????????

creeperno807
creeperno807  •  15 Decembrie 2022, 22:40

Respect!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează