EXCLUSIV El e românul care a împărțit vestiarul cu „Magul Mondialelor”: „Era o adevărată pisică! Un familist, vulcanic pe teren, atât de liniștit în viața de zi cu zi”

Guillermo Ochoa și Ștefan Popescu
Guillermo Ochoa și Ștefan Popescu

Articol de - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 11:33 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 11:47

Magul Mondialelor, portarul mexican Guillermo Ochoa, descris de fostul coleg român Ștefan Popescu: „Un familist, vulcanic pe teren, atât de liniștit în viața de zi cu zi”.

Ajuns la 37 ani, Guillermo Ochoa rămâne un reper al Campionatelor Mondiale. Portarul mexican, celebru pentru reflexele sale uimitoare la competiția-regină, a recidivat marți. I-a apărat un penalty marelui Robert Lewandowski, vârf polonez rămas încă fără gol la CM. 

Un obișnuit al turneului suprem, pe care îl bifează a cincea oară, Ochoa n-a prins nicio mare echipă la nivel de club. A jucat acasă, în Mexic, la America (2004-2011, 2019-prezent) și la echipe de pluton din Franța (Ajaccio), Spania (Malaga, Granada) și Belgia (Standard Liege). 

„Portarul cu 6 degete” ocrotit de numărul 13 » Serie uluitoare de coincidențe la Mondial
MEXIC
„Portarul cu 6 degete” ocrotit de numărul 13 » Serie uluitoare de coincidențe la Mondial

Ochoa, descris de fostul coleg român Ștefan Popescu: „Mereu m-am întrebat de ce nu joacă la o echipă mare”

Însă Ochoa al turneelor finale este cel adevărat. E părerea fostului său coleg de la Ajaccio, românul Ștefan Popescu, fost fundaș și mijlocaș la gruparea corsicană. Cum și-l aduce aminte fostul internațional de tineret, 29 de ani, în prezent antreprenor? 

„Ochoa era ca o pisică” 

Popescu a venit la Ajaccio în 2012, de la Cesena, împreună cu Adrian Mutu. La italieni apucase să debuteze în Coppa Italia și chiar să înscrie în poarta lui Napoli. La Ajaccio, a prins 6 meciuri în Ligue 1, toate cu Ochoa în poartă. 

„I se auzea glasul mereu. Urla, țipa la toată lumea. Era un adevărat lider din teren. El și Mutu însemnau foarte mult pentru acel grup de jucători”, spune Ștefan. 

Cât despre intervenții, era o adevărată pisică. Fix când credeai că gata, e gol, se întindea și o scotea de la vinclu. Mă tot întrebam, mă întreb și acum, mereu, de ce nu joacă la o echipă mare. La un Milan. La un Inter”, spune Popescu, crescut în Italia, inclusiv la AS Roma.

Ștefan Popescu, amintiri cu Ochoa: „Ieșeam la restaurant, la grătare”

Un alt motiv, Ochoa era „un familist convins. Era în Franța cu soția, acolo i s-a născut și copilul”. Primul, Lucciana. Acum, goalkeeperul are trei copii, două fetițe și un băiat. 

Cum era în afara terenului? „Guillermo ieșea când ieșeam toți, cu grupul. La restaurant, la grătare. Mai făceam câte un grătar la Adi Mutu acasă. Poza cu noi doi e făcută la una dintre ieșiri”, rememorează fostul fotbalist. 

Ștefan și Ochoa n-au mai vorbit mult în ultima vreme. „L-am felicitat tot așa, după un meci senzațional la un turneu final. Și ne urmărim pe rețelele de socializare”, conchide Ștefan Popescu.

Ochoa punea mult suflet și la antrenamente. El și Mutu își alegeau fotbaliștii la miuța de după pregătire. Adi îi lua mereu pe cei mai tineri în echipa lui, Ochoa primea pe oricine, doar că era mereu cu gura pe tine.

- Ștefan Popescu, fost internațional U21

Cele 5 Mondiale ale lui Ochoa

  • 2006 - nu a fost folosit deloc, a treia opțiune de portar
  • 2010 - a rămas doar rezervă, selecționerul Aguirre preferându-l pe Oscar Perez, care s-a retras după turneu
  • 2014 - a păstrat poarta intactă la debut, 1-0 cu Camerun, apoi s-a remarcat la un celebru 0-0 cu gazda Brazilia, fiind comparat cu Gordon Banks. A luat doar trei goluri, dintre care unul dintr-un penalty controversat în „optimi”, contra Olandei
  • 2018 - n-a luat gol cu Germania, rezultat decisiv pentru calificarea Mexicului în „optimi”, unde Mexicul a cedat contra Braziliei
  • 2022 - omul meciului cu Polonia, când a apărat penalty-ul lui Lewandowski
El e românul care a împărțit vestiarul cu „Magul Mondialelor”: „Era o adevărată pisică! Un familist, vulcanic pe teren, atât de liniștit în viața de zi cu zi”
„Pisica” Ochoa blochează mingea lui Lewandowski. Penalty apărat, nu ratat / FOTO Imago

Ochoa, mic de statură

O posibilă explicație, spune Popescu, ar fi înălțimea. Ochoa nu e un portar înalt, are doar 1,83 m, iar trupele de top din Europa caută mereu goalkeeperi cu gabarit. Iată o comparație:

PortarEchipăÎnălțime (m)
OchoaAmerica1,83
...  
EdersonManchester City 
OblakAtletico 
KepaChelsea 
MaignanMilan 
AlissonLiverpool 
NeuerBayern 
DonnarummaPSG 
SzczesnyJuventus 
CourtoisReal 

Ștefan Popescu s-a retras în pandemie

Fostul internațional de tineret nu mai joacă fotbal. „Ultima oară am făcut-o la Poli Iași, înainte de pandemie. Apoi, am avut și unele probleme de sănătate, am ales să renunț la carieră și să preiau afacerea părinților”. E vorba de o afacere imobilară.

VIDEO Omar Govea, despre Cupa Mondială: „Nu există echipe care să nu fie competitive, sunt foarte multe surprize”

Citește și alte știri despre Campionatul Mondial din Qatar: 

INTERVIU Alexandra Nistoroiu, jurnalist de investigație Libertatea, taxează grozăviile de la Mondial: „Un ridicol ce mi-a amintit de Trump, o mișcare demnă de cenzura secolului trecut” + „Opt dintre țările participante încă au legi împotriva homosexualității!”

Trimișii GSP au fost pe stadion la Brazilia - Serbia » Favorita Mondialului, victorie după dubla lui Richarlison

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează