INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  MEDIA

Deplasare contra voturi în TVR » Cum va trimite televiziunea publică în Brazilia cinci comentatori, din care unul care sare de la Divizia B direct la Mondial!

Articol de - Publicat miercuri, 28 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 27 mai 2014 20:24

TVR va transmite în iunie şi iulie Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia. Din pricina lipsei de fonduri, nimeni nu trebuia să meargă în America de Sud, astfel că partidele de la Mondial urmau a fi comentate din studio. Exact cum s-a întîmplat şi la Jocurile Olimpice de la Soci, din luna februarie.
Emil Hossu-Longin, şeful departamentului Sport în televiziunea de stat, a făcut însă rost de un sponsor, Dedeman urmînd să suporte deplasarea în Brazilia. Se vorbeşte de 50.000 de euro suportaţi de firma fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl.

"Vreau şi eu în Brazilia!"
Surse din cadrul TVR au dezvăluit pentru Gazetă că Emil Hossu-Longin a fost cel care a făcut nominalizările, şi ca şef al redacţiei, dar şi ca om care făcuse rost de bani. Oamenii desemnaţi au fost redactorul şed-adjunct de la Sport, Bogdan Tomulică, Marian Olaianos, considerat cel mai bun comentator din TVR, dar şi Dragoş Bocanaciu, şeful Sindicatului Liber din TVR!

Deşi iniţial s-a vorbit doar de patru comentatori, între timp a apărut şi un al cincilea. Un nume-surpriză, angajat la TVR Timişoara: Florin Mihoc.

"Mihoc l-a ajutat cu 26 de voturi pe Sorin Burtea în Consiliul de Administraţie al TVR. În schimb i-a zis: vreau şi eu să ajung la un Mondial. Astfel a ajuns Mihoc pe lista de Brazilia".

PSD face legea
Un cuvînt greu de spus la TVR are Cristian Zgabercea, susţinut de PSD. Zgabercea a fost consilierul şi mîna dreapta a fostului preşedinte TVR, Claudiu Săftoiu şi a rămas consilier şi sub actuala conducere interimară a lui Stelian Tănase.

Deşi TVR va avea 5 comentatori la faţa locului, 27 din totalul de 64 de partide ale Mondialului brazilian vor fi comentate din studio! "S-au invocat distanţele mari dintre oraşe. Dar ei şi-au făcut programul în aşa fel încît să comenteze meciuri la două zile, pentru a mai avea timp şi de excursii şi cumpărături", a declarat cineva din TVR.

În plus, Bogdan Tomulică şi Florin Mihoc vor comenta meciuri doar împreună. "E normal pe undeva, Mihoc a comentat numai partide din liga a doua, pe la Timişoara şi Craiova, sau întîlniri de rugby şi baschet. E cam mare trecerea de la Divizia B la Campionatul Mondial", a declarat o altă persoană din interior.
Cele 27 de meciuri vor fi comentate din studio de Mihnea Ionescu şi Narcis Şelaru, care vor avea cîte un invitat.

Amintiri cu Tomulică!
Într-o şedinţă internă, mai mulţi angajaţi din redacţia Sport a TVR au contestat deplasarea lui Tomulică în Brazilia.

Unii au adus aminte de erorile pentru care comentatorul a intrat în istoria ironică a colegilor săi. "La un meci de la Mondialul din Coreea de Sud, din 2002, comenta meciul dintre Costa Rica şi China. E de necrezut, dar în primele cinci minute, el a inversat numele, spunînd despre asiatici că sînt costaricanii şi invers! Apoi, la acelaşi Mondial, în partida Senegal-Uruguay, africanii au marcat golul de 3-0 în minutul 38. Pînă la pauză, Tomulică a ţinut-o una şi bună, că scorul e 2-0. Noroc că meciul era înregistrat, s-a tăiat comentariul, ultimele şapte minute fiind adăugate din studioul de la Bucureşti. S-a invocat o defecţiune", a povestit un coleg al celui implicat.

A precumpănit însă că Bogdan Tomulică este redactorul şef-adjunct de la Sport şi al doilea om din Sindicatul TVR.

Hossu a fost şi la tragerea la sorţi!
Emil Hossu-Longin, şeful redaţiei Sport, este şi el arătat cu degetul de colegi. De cînd mama sa, Lucia Hossu-Longin, este membru în Consiliul de Administraţie al TVR, Emil "taie şi spînzură". Nu a ratat nici o deplasare în străinătate la vreo competiţie majoră. "Nu le rata el nici înainte, dar acum nici atît!", a dezvăluit o sursă TVR. "E un comentator OK, însă absolut ahtiat după deplasări!", spun sursele.

Emil e cel care aprobă preliminar deplasările în străinătate. "Cînd a fost meci la Londra, între Chelsea şi Steaua, deşi TVR deţine drepturile şi era vorba de o echipă românească, Emil Hossu-Longin a decis să nu trimită echipă în capitala Marii Britanii. «Ca să facem economii!», a spus el atunci. De economii nu a mai fost vorba însă la deplasarea lui, în Brazilia, pentru tragerea la sorţi de la Campionatul Mondial!", a dezvăluit o altă sursă din TVR.

Regula numărul 1: nu există reguli!
Angajaţii departamentului Sport îşi amintesc că, în trecut, pe vremea altor şefi de redacţie, existau reguli clare în privinţa deplasărilor în străinătate. "Pe vremea cît şef era Cristian Ţopescu, de exemplu, cine mergea la Jocurile Olimpice de vară nu mai putea să comenteze la Mondialul de fotbal sau cine mergea la Olimpiada de iarnă nu mai putea merge la Europenele de fotbal. Acum, nu mai există nici o regulă. Merge cine are spate", au conchis, amar, cîţiva dintre angajaţii TVR.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (24)
supersolo
supersolo  •  28 Mai 2014, 21:47
Postat de circo pe 28 Mai 2014, 11:53

"Marian Olaianos, considerat cel mai bun comentator din TVR" asta este pupincurism la adresa sefului tau, Tolontan, care scria zilele trecute ca Olaianos este cel mai bun. scarbos.

Olaianos ala e gay...ce draq sa caute el in Brazilia ca doar nu e travestit....e adevarat ca sunt cluburi pe fiecare km si poti inchiria un tip pe 10 €/h....oare o comenta din pat nenorocitul ala ? sau in timp ce face sex ?

tegean
tegean  •  28 Mai 2014, 19:20

Sub semnul Rővid-Scurtin-ismului

armion
armion  •  28 Mai 2014, 16:04

Unde este Sorin Hobana ?

Vezi toate comentariile (24)
Comentează