INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  SECURITATE

Corespondență din Rusia » Stop, huliganilor! Ultrașii ruși au devenit soldații de infanterie ai autorităților

Un ultras rus lovește cu piciorul în abdomen un fan englez pe Velodrome din Marseille (foto: Reuters) +3   FOTO
Un ultras rus lovește cu piciorul în abdomen un fan englez pe Velodrome din Marseille (foto: Reuters)

Articol de - Publicat miercuri, 13 iunie 2018 09:00

Un jurnalist rus mi-a povestit cum ”ultrașii care au devastat portul din Marseille la Euro 2016 au crescut și au devenit soldații de infanterie ai autorităților, susținuți financiar de politicienii locali și folosiți ca forțe de represiune”. Dar Putin vrea liniște la Mondial. Și FSB îl ajută.

  •  Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial.

În iunie 2016, la Euro, câteva sute de ultrași ruși, mulți cu cagule, au terorizat străzile din Marseille, mai ales în zona portului, înaintea meciului cu Anglia. Nu simpli huligani! Luptători antrenați, experți în arte marțiale și în război de gherilă, care își perfecționează atacurile brutale în păduri, în ciocniri sângeroase între facțiuni de o duritate extremă.

Consecințele au fost teribile: britanicii, copleșiți de ferocitatea asalturilor, s-au prăbușit în bălți roșii înspăimântătoare. Doi dintre ei au fost internați de urgență la spital, în comă. Mult timp, în stare critică. Unul a rămas paralizat pe partea stângă.

A dat cu pumnul în masă în fața șefilor serviciilor secrete

"Erau extrem de bine organizați și brutali. Niciodată nu mai văzusem așa ceva. Ca o ofensivă militară", a povestit la Sky News un polițist englez, care a însoțit grupul suporterilor insulari în Franța. Fără a-i putea proteja. "Am vrut să le demonstrăm englezilor că nu sunt ei cei mai tari huligani. I-am făcut să pară niște fetițe", s-a amuzat un rus. Unul dintre fioroșii mascați.

Inițial, politicienii ruși au făcut glume pe seama violențelor de la Marseille. Inclusiv Vladimir Putin, care se întreba "cum de au reușit două sute de ruși să distrugă mii de britanici". Ulterior, după ce s-a încheiat competiția din Franța și au început pregătirile pentru acest Mondial, primul organizat în Rusia, președintele a dat cu pumnul în masă, în fața șefilor FSB, Serviciul Federal Rus de Securitate, fostul KGB: "E în joc imaginea țării. Trebuie să asigurăm securitatea totală a sportivilor și spectatorilor. Nu accept niciun incident la noi acasă".

"Se antrenau în concursuri de MMA și se băteau în lupte programate în păduri"

Și, dintr-o dată, huliganii, cândva protejați de autorități, au intrat pe lista neagră. Un jurnalist rus mi-a povestit, cerându-mi să nu îi dau numele: "Ultrașii care au devastat portul din Marseille la Euro 2016 au crescut și au devenit soldații de infanterie ai autorităților. Susținuți financiar de politicienii locali, care le plăteau călătoriile și îi foloseau ca bodyguarzi sau ca forțe de represiune. Unde se antrenau? Invididual, în concursuri de MMA. Colectiv, în ciocniri programate dinainte, mai ales în păduri. Pe acești luptători, căci nu sunt fani, ci războinici, un huligan i-a descris ca «soldații lui Putin», declanșând o adevărată nebunie aici".

"Huliganul" era Vasili Stepanov, "Ucigașul", liderul Gladiatorilor, o facțiune dură legată de Spartak Moscova. Cuvintele sale fuseseră înregistrate cu camera ascunsă și date într-un documentar BBC. Nu exagera. Aleksandr Șprîghin, capul bandei de fani radicali din Franța, susținător al lui Dinamo Moscova, apăruse de mai multe ori în poze chiar în spatele lui Putin.

Același reporter dezvăluie că "de doi ani, agenții FSB îi hăituiesc aproape zilnic. Îi sună pe celulare, le ascultă telefoanele, le intră în casă, îi amenință. Totul pentru a fi liniște la Mondial".

200 de ultrași arestați și interziși la Mondial

Totuși, sute de ultrași ruși au postat în ultimele luni mesaje de amenințare pe rețelele de socializare, țintele fiind englezii. "Vreți război, îl veți avea. Bătaia e în sângele nostru. Pregătiți-vă să muriți!".

În ciuda amenințărilor, ziariștii locali cred că nu vor fi incidente grave la acest turneu final. Autoritățile au invocat legea contra extremismului și au arestat peste 200 de huligani, interzicându-le ID-ul obligatoriu pentru suporteri la Mondial.

Chiar Șprîghin, cândva în grațiile politicienilor, a fost trimis în spatele gratiilor în septembrie 2016, după o confruntare între taberele de ultrași la Moscova. Și, ca un ultim avertisment, și-a găsit mașina făcută scrum în parcare. Era un mesaj să renunțe la violență, cel puțin până trece CM 2018.

Cazacii cu bice ajută Garda Națională

Anul trecut, la Cupa Confederațiilor, nu s-a întâmplat nimic. Măsurile de securitate draconice au ținut totul sub control. Au fost patrule peste tot prin orașe, polițiștii în civil au supravegheat fiecare mișcare a fanilor suspecți. Și nimeni n-a mișcat în front.

Guvernul mai pregătește ceva ca să blocheze orice eventual incident. Cazacii! "Cazacii?", îl întreb pe jurnalistul rus. "Nu e deloc o glumă. La ultimele manifestații de la Moscova, înaintea învestiturii președintelui, au apărut niște luptători pro-Kremlin ce aparțin de Trupele Cazace. Erau îmbrăcați în haine de camuflaj și aveau cușme căzăcești pe cap. Înarmați cu bice, i-au lovit pe protestatari". Adaugă încă două detalii: "Ar fi plătiți de primărie și urmează să ajute Garda Națională la Mondial. În primul rând, la Moscova".

Nu scapă de rasism

Totul pare sub control. Nu vor fi lupte de stradă. Dar rușii n-au scăpat de rasism. Nu reușesc să anuleze acest flagel. Fare Network, organizație antidiscriminare, a notat nu mai puțin de 89 de incidente provocate de rasism în ediția 2016-2017 a primei ligi locale. Iar în acest an, pe 27 martie, în amicalul Sbornaia cu Franța, de la Sankt Petersburg, mai mulți spectatori au imitat sunetele maimuțelor când francezii de culoare aveau mingea la picior. Cu 12 zile înainte, tot pe stadionul Krestovski s-a întâmplat același lucru, la Zenit - Leipzig, în Europa League. Și Zenit a fost amendată cu 50.000 de euro, fiind obligată să joace următorul meci cu porțile închise.

"Rasismul nu a ajuns la un nivel îngrijorător la noi. Sunt doar huligani, cazuri izolate", spunea selecționerul Rusiei, Cercesov. Însă ele există. Și s-ar putea să le vedem și la Mondial. 

"Timp de zece ani, Guvernul rus ne-a susținut. După Euro, a pornit atacul împotriva noastră, dar nu va dura mult. Nu vrea decât să se termine Mondialul. Apoi, va uita de noi"
Aleksandr Șprîghin, liderul ultrașilor ruși la CE 2016

11 agenți FSBau fost desemnați anul trecut să se ocupe de fiecare din cele 11 cluburi aflate în Moscova

Sisteme anti-dronă de teama teroriștilor

Serviciile ruse de securitate nu puteau ignora amenințările Statului Islamic împotriva jucătorilor, a spectatorilor și a autorităților de la Moscova. Temându-se de atacuri cu drone, care să lanseze bombe pe stadioane în ultimul meciurilor CM, Ministerul rus al Apărării și FSB au pregătit sisteme speciale anti-dronă pentru întreaga perioadă a turneului final. 

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează