INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ROMÂNIA - ARGENTINA 3-2

VIDEO Flatant! Presa din Anglia a ales "cel mai bun meci din istorie de la un Mondial" » România - Argentina, meciul trademark al Generației de Aur, favoritul englezilor!

FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat marti, 26 iunie 2018 17:19

The Guardian consideră România - Argentina 3-2 de la CM 1994 cel mai frumos meci de la un Mondial. 

"Întreabă 1.000 de fani ai fotbalului care e meciul lor preferat și o să primești 1.000 de răspunsuri diferite. Există, însă, un singur răspuns rațional", începe Craig McCracken articolul său din The Guardian.

Și e vorba de spectaculosul România - Argentina 3-2, "optimea" de la Campionatul Mondial care ne-a trimis în ultimele 8 echipe ale lumii.

Opinia ziarului fondat acum 197 de ani e o ștampilă de autenticitate. Iar englezul aduce mai multe argumente pentru care șocul de la Mondialul american e starul partidelor din istoria CM.

Cele 7 motive pentru care englezii consideră meciul "cel mai bun"

  •  "România lua ochiul cu jocul lor de contraatac, telepatic și orbitor" împotriva unui "nume mare, cu reputație și pedigree istoric";
  •  Duelul Maradona versus Maradona din Carpați, cu primul rămas în tribune din cauza căderii unui test doping;
  •  Intrarea lui Ilie Dumitrescu ca vârf, facilitată de absența lui Florin Răducioiu, "care, după două goluri extraordinare, putea să finalizeze un contraatac înainte de pauză pentru hattrick, doar intervenția lui Caceres de pe linie salvând Argentina"
  •  Cinci reușite, "dintre care un gol glorios înscris de talismanicul Hagi", și extrem de multe ocazii uriașe de gol, 2 colosale ratate de Dumitrescu
  • "Fotbaliști în vârful formei": atât românii, cât și majoritatea argentinienilor care nu prinseseră CM 1990 se aflau în fața celui mai important meci din carieră. Britanicii au observat și declarația lui Iordănescu, "e cea mai importantă victorie a României din istorie".
  • "Viteza și intensitatea meciului în ciuda temperaturii extrem de ridicate", temperatura resimțită la soare fiind de 45 de grade Celsius!
  •  Bătălia dintre "două viziuni tactice complet diferite", un 4-4-2 al Argentinei și un joc al României fără vârf clasic, în care, câteodată, 6 mijlocași "tricolori" "sufocau mijlocul excepțional al Argentinei, din care nu lipseau Simeone, Ortega și Redondo"

GOLURILE PARTIDEI

min. 11: Ilie Dumitrescu deschide scorul dintr-un unghi imposibil, direct din lovitură liberă
min. 16: Batistuta transformă un penalty acordat ușor după un fault făcut de Didi Prodan
min. 18: "Dublă" Dumitrescu după un lat fin care a încheiat faza creată de Hagi și Lupescu
min. 58: Contraatac devastator al României, Selymes îi face culoar lui Dumitrescu, Ilie îi pasează decisiv lui Hagi, Gică face 3-1
min. 75: Prunea respinge în față șutul lui Caceres, Balbo reia din apropiere

România - Argentina 3-2
Au marcat: Dumitrescu 11, 18, Hagi 58 - Batistuta 18 pen., Balbo 75

România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Hagi (cpt.) (85 Gâlcă), Lupescu, Gh. Popescu, Munteanu - Dumitrescu (89 Papură)
Antr.: Anghel Iordănescu

Argentina: Islas - Chamot, Sensini (62 Bello), Ruggeri (cpt.), Caceres - Redondo, Basualdo, Simeone, Ortega - Batistuta, Balbo. Antr.: Alfio Basile
3 iulie 1994
Stadion:
Rose Bowl (Los Angeles)
Spectatori: 90.469
Arbitru: Pierluigi Pairetto (Italia)

"Nu mă surprinde absolut deloc acest top al celor de la the Guardian. Meciul a avut toate ingredientele unei partide fabuloase: goluri fantastice, răsturnări de scor, fotbal de nivel înalt, plus eliminarea unei mari favorite"
Dorinel Munteanu

"Primul lucru care îmi vine în minte de la acel meci e căldură. Aproape să simţeam plămânii cum îmi luau foc atunci când inspiram. Insuportabil de cald. Nici acum nu realizez cum am alergat non-stop 90 de minute. Probabil cel mai bun meci al echipei naţionale"
Dorine Munteanu

"Probabil a contat faptul că s-au marcat multe goluri, că întreg meciul a fost unul palpitant, s-a jucat de la o poartă la cealaltă, cu multe ocazii. Ce îmi vine în minte prima dată când mă gândesc la acel joc? Că eram cu 24 de ani mai tânăr. Greu de zis dacă Argentina de azi e mai bună decât Argentina din 94"
Ionuţ Lupescu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
ion.ionescu
ion.ionescu  •  27 Iunie 2018, 11:12
Postat de adi_stelistul pe 26 Iunie 2018, 19:08

Tin minte ca Ioan Chirila considera meciul Ungaria - Uruguay, 4-2 in semifinalele editiei 1954, ca fiind cel mai frumos meci din istorie. Cu doua echipe preocupate doar sa atace, spune nea Vanea. A fost prima infrangere a Uruguayului la un turneu final. E drept insa ca Ioan Chirila facea afirmatia asta inainte de 1994. ;-)

Nu poţi compara un meci din 1954 cu unul din 1994 ! Am văzut finala CCE Real M. cu o echipă germană, de prin 1956, cred. Era ca un meci de serbare câmpenească...

2119836921634428
Liviu Petre  •  27 Iunie 2018, 10:24

"... spectaculosul România - Argentina 3-2, "optimea" de la Campionatul Mondial care ne-a trimis în ultimele 8 echipe ale lumii.". Sunteti ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

204774480331089
Catalin Ioan  •  27 Iunie 2018, 08:55

O, tempora!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează