INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  VIKING - FCSB

CORESPONDENȚĂ GSP DIN Stavanger Viața românilor în Norvegia: salarii, taxe » Ștefania lucrează la hotelul unde s-a cazat FCSB: „Suntem foarte apreciați aici”

La hotelul la care s-a cazat FCSB lucrează în restaurant și o tânără din România, care dezvăluie cum e viața în Norvegia +11   FOTO
La hotelul la care s-a cazat FCSB lucrează în restaurant și o tânără din România, care dezvăluie cum e viața în Norvegia

Articol de , - Publicat joi, 25 august 2022 08:30 / Actualizat joi, 25 august 2022 10:50

La hotelul la care s-a cazat FCSB lucrează în restaurant și o tânără din România, care dezvăluie cum e viața în Norvegia: „Românii sunt bine văzuți fiindcă sunt muncitori și serioși”:

  • Viking - FCSB (2-1 în tur), returul play-off-ului Conference League, e programat astăzi, de la ora 20:00 (ora României), live pe GSP.ro și televizat de Pro TV.
  • Reporterul Dan Udrea și fotoreporterul Ionuț Iordache sunt corespondenții Gazetei Sporturilor în Stavanger (Norvegia) și transmit cele mai importante informații pentru cititorii GSP.ro.

Există români care trăiesc, muncesc și se bucură de viața din îndepărtatul oraș Stavanger, aflat pe Coasta de Vest a Norvegiei. Este și cazul Ștefaniei, o tânără de până în 30 de ani, care lucrează la restaurantul hotelului în care a ales să stea vicecampioana României. 

E din București, de unde a plecat spre Nord în 2016. A fost și la Oslo, acum e aici, alături de prietenul ei. 

Stavanger, un loc în care parcă s-au adunat toate contrastele lumii: orașul din basm, cu mașini Tesla și cerșetori cu POS
VIKING - FCSB
Stavanger, un loc în care parcă s-au adunat toate contrastele lumii: orașul din basm, cu mașini Tesla și cerșetori cu POS

Ștefania câștigă 3.500 de euro brut: 1.000 taxe, 1.000 chiria, netul și curentul!

Câștigă 3.500 de euro. „Dar suma aceasta e brută, nu netă! Ceea ce înseamnă că scădem 28% taxe. E adevărat că nu sunt cu normă întreagă, ci la 80%, lucrez 4 zile pe săptămână", ne explică ea. 

Pare un câștig imens, însă face imediat calculele: „1.000 de euro sunt taxele, iar 1.000 de euro e chiria pe care o plătesc unde locuiesc, la subsolul unei locuințe”. 1.000 de euro chiria? „Da, dar sunt incluse și internetul, și curentul”. 

Ține să facă respectiva remarcă fiindcă cele două servicii sunt extrem de scumpe în Norvegia. E șocant pentru un român să afle că netul poate fi și costisitor. În România, că e pe telefon, că e wifi acasă, accesul la online e megaaccesibil. Aici, în Stavanger, înseamnă cam 15-20% din cât e prețul unei chirii pentru o garsonieră din Berceni.

Viking - FCSB 1-3. CALIFICARE! Radunovic înscrie în prelungiri, FCSB e în grupele Conference League!
VIKING - FCSB 1-3
Viking - FCSB 1-3. CALIFICARE! Radunovic înscrie în prelungiri, FCSB e în grupele Conference League!
+7 FOTO

„Am simțit scumpirile, care au plecat, toate, de la mărirea prețurilor la energie”

Ștefania explică și faptul că impactul creșterii prețurilor la energie se simte inclusiv într-o țară care nu doar că e independentă din acest punct de vedere, dar și exportă masiv energie. „Am simțit scumpirile, care au plecat, toate, de la mărirea prețurilor la energie. 

+36 FOTO

Totul costă acum mai mult. S-a resimțit chiar și seceta care a lovit Europa, mai ales aici, în sudul Norvegiei". Deși orașul e superb, tânăra din România spune că iese rar. „Poate o dată pe săptămână, la un restaurant sau o terasă

Clienții hotelului au început să coboare la prânz, Ștefania se scuză că trebuie să-și reia munca, nu înainte să ne transmită că „indiferent în ce domeniu, românii sunt foarte apreciați aici. Sunt văzuți ca oameni muncitori, corecți, pe care te poți baza și din acest motiv sunt vizați atunci când cineva caută forță de muncă".

VIDEO Stavanger, un loc în care parcă s-au adunat toate contrastele lumii: orașul din basm, cu mașini Tesla și cerșetori cu POS

Citește și alte corespondențe ale reporterilor GSP trmiși în Norvegia: 

Stavanger, un loc în care parcă s-au adunat toate contrastele lumii: orașul din basm, cu mașini Tesla și cerșetori cu POS

Iată pe ce se duc salariile lui Coman și Olaru! » Echipa GSP prezentă în Norvegia a vizitat hotelul din Stavanger cu prețuri de Burj al-Arab

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (78)
hofer
hofer  •  27 August 2022, 19:20
Postat de Cabalero pe 27 August 2022, 03:08

romanii sunt cinstiti si muncitori????...in Norvegia probabil ca nu au ajuns "etnicii" care au facut romanika celebra peste tot in lume...englezii, italienii si majoritatea tarilor Europei occidentale stiu de ce.

Sa auzi si sa nu crezi: Daaa, Romani sunt apreciati si in Germania!.. Harnici, seriosi si te poti baza pe ei. Romani sunt cautati. Padure fara uscaturi nu este nicaieri.

Cabalero
Cabalero  •  27 August 2022, 03:08

romanii sunt cinstiti si muncitori????...in Norvegia probabil ca nu au ajuns "etnicii" care au facut romanika celebra peste tot in lume...englezii, italienii si majoritatea tarilor Europei occidentale stiu de ce.

adriann_
adriann_  •  26 August 2022, 18:27
Postat de brandonkyle pe 26 August 2022, 17:06

PROSTULE,NOI JUCAM SUB EGIDA UEFA NU SUB EGIDA JUSTITIEI. CONTEAZA CE SPUNE UEFA SI ACOLO SUNTEM STEAUA.

Nu sarmane postacel, ca UEFA are un singur membru in ROmania, pe nume FRF :)) Degeaba isi bat astia joc de tine cu template-ul cu UEFA. Cata vreme FRF nu comunica la UEFA ca fcsb nu e Steaua si ca Steaua e alta echipa, in prezent in L2, UEFA nu va face nici cea mai mica modificare. Ca doar nu are un departament care sa urmareasca ziarele din zeci de tari, sa vada ce procese au mai fost :)) Nu te mai auto-umili asa, esti cu fcsb/becali si n-ai nici o treaba cu Steaua, accepta-ti conditia. Ciobanul a zis-o clar la TV, fcsb inseamna "FACI CE SPUNE BECALI" si in rest mai are el niste sperante cu niste procese :)) ATAT

Vezi toate comentariile (78)
Comentează