INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FCSB

Cheltuială cu 70% mai mare pentru Gigi în Conference League » FCSB n-a avut noroc joi seara

Gigi Becali, patron FCSB
Gigi Becali, patron FCSB

Articol de , , - Publicat sambata, 16 iulie 2022 07:00 / Actualizat sambata, 16 iulie 2022 08:44

Adversara celor de la FCSB în turul 2 preliminar din Conference League va fi Saburtalo, care s-a impus în fața lui Partizani în urma loviturilor de departajare. Deplasarea cu charterul de săptămâna viitoare în Georgia o va costa pe vicecampioana României 75.000 de euro, cu aproape 70% mai mult decât ar fi fost la Tirana, în Albania.

FCSB a aflat pe cine va întâlni în turul 2 din Conference League. Adversară îi va fi Saburtalo, din Georgia, iar primul meci se va disputa în deplasare pentru Florin Tănase și compania.

Joi seară, a avut loc returul din prima rundă, dintre Partizani Tirana și Saburtalo. În tur, albanezii câștigaseră în Georgia, scor 1-0, însă au pierdut cu același scor și s-a intrat în prelungiri, apoi s-a ajuns la penalty-urile de departajare. Unde s-au executat câte 7 lovituri, iar Saburtalo a câștigat, scor 5-4.

Nivelul celor două formații era sensibil egal, astfel că din această perspectivă, nu e mare diferență pentru FCSB că va da peste Saburtalo, în loc de Partizani. În schimb, din punct de vedere financiar, Gigi Becali va avea un cost suplimentar important acum. 

Prima decizie VAR din istoria Ligii 1: ROȘU direct, după ce Sepsi o egalase pe Craiova!
Craiova - Sepsi
Prima decizie VAR din istoria Ligii 1: ROȘU direct, după ce Sepsi o egalase pe Craiova!

Saburtalo, varianta mai costisitoare pentru FCSB

Deplasarea în Georgia va fi mai costisitoare cu cel puțin 30.000 de euro, diferența provenind din costul charterului care va duce echipa la Tbilisi versus cât ar fi fost pentru ruta București - Tirana. 

FCSB va plăti nu mai puțin de 75.000 de euro doar pentru pentru cursa de avion. Dacă ar fi avut meci cu Partizani s-ar fi economisit practic întreg salariul net lunar al lui Florin Tănase, cel mai bine plătit fotbalist din actuala Liga 1.

De la nivelul turul 3, în orice competiție europeană intercluburi, UEFA impune, de la startul pandemiei de Covid, ca echipele să călătorească doar cu chartere, iar pentru a le susține oferă și o anumită sumă de bani. 

În schimb, în primele tururi, forul european doar recomandă cluburilor să se deplaseze astfel, dar fără a susține în vreun fel, din punct de vedere financiar.

Banii puși pe masă în Conference League

Dacă FCSB va pierde calificarea în fața grupării georgiene, atunci se va alege cu 350.000 de euro, bonusul oferit de UEFA pentru toate echipele care vor fi eliminate în turul 2. 

Primele anunțate de forul de la Nyon pentru fiecare tur în parte nu se cumulează, ci cluburile se vor alege doar cu suma aferentă fazei în care au ajuns. De exemplu, dacă FCSB va ieși în turul 3, se va alege cu 550.000, în vreme ce eliminarea în play-off ar însemna 750.000 de euro.

FCSB are și alte probleme în Georgia 

Nu doar costurile reprezintă o problemă majoră pentru FCSB, ci și modul în care va trebui să-și gestioneze șederea în Georgia. Meciul nu se va disputa în Tbilisi, ci la Gori, unde nu există un hotel care să fie pe placul roș-albaștrilor. 

Cel mai probabil, FCSB se va caza în capitala Georgiei, care se află la 90-100 de kilometri depărtare. Din acest motiv e foarte posibil ca FCSB să renunțe și la antrenamentul oficial pe care orice echipă oaspete îl are la dispoziție cu o zi înainte de meci, pe arena pe care are loc partida.

Saburtalo, 95% georgieni!

Adversara FCSB-ului pare o grupare care nu spune mare lucru și în fața căreia trupa lui Toni Petrea ar trebui să nu aibă mari probleme.

  • în acest sezon, Saburtalo e abia pe locul 5 în campionat, la 17 puncte de Dinamo Batumi, care în această săptămână a fost eliminată din turul 1 din Champions League de Slovan Bratislava. 
  • În schimb, Saburtalo a câștigat Cupa Georgiei, trofeu care i-a și adus participarea în Conference League. 
  • E o echipă formată aproape exclusiv din fotbaliști autohtoni. Are doar doi străini, mijlocașul defensiv croat Mioc și un brazilian no-name, aripa stângă Julio Vinicius, de 20 de ani, evaluat acum la numai 100.000 de euro. 
  • Întregul lot valorează un pic peste 4 milioane de euro, de peste 8 ori mai puțin decât nivelul FCSB-ului, care trece de 34 de milioane de euro. 
  • Cel mai bine cotat fotbalist e mijlocașul stânga Iuri Tabatadze, 22 de ani, evaluat de transfermarkt la 450.000 de euro. FCSB are 20 de jucători din actualul lot peste acest nivel, primul sub fiind Pantea, readus după împrumutul de anul trecut de la Hermannstadt și care face 350.000 de euro.
  • Echipa a evoluat pe teren propriu pe 3 stadioane diferite, inclusiv pe cel din Gori. Inclusiv meciul cu FCSB se va disputa la Gori, pe arena Tengiz Burjanadze, care are doar 5.000 de locuri .
  • Echipa a avut o medie infimă de spectatori la meciurile de acasă, în jur de 400 de fani.
  • Clubul va aniversa luna viitoare 23 de ani de când a luat ființă.

O singură vizită la Tbilisi, acum 9 ani 

FCSB a jucat o singură dată, în toată istoria participării ei în cupele europene, împotriva unei formații din Georgia. În 2013-2014, în preliminariile Champions League, adversară a fost Dinamo Tbilisi. 

Primul meci s-a disputat în deplasare, iar roș-albaștrii s-au impus, scor 2-0, grație unei duble a lui Gabi Iancu. La Dinamo, antrenor la acea vreme era cehul Dușan Uhrin. 

La retur, pe Arena Națională, în fața a 45.000 de spectatori, s-a terminat egal, 1-1, iar FCSB a accesat play-off-ul, unde a eliminat-o pe Legia Varșovia, 1-1 la București și 2-2 în Polonia. A fost ultima calificare în grupele Ligii Campionilor pentru fotbalul românesc.

Mai multe știri despre FCSB: 

I-a pus gând rău FCSB-ului: „Poate e mai bine că jucăm acum cu ei. Țintim victoria!”

Florin Tănase a urmărit eliminarea lui CFR Cluj: „Vedeți cum e în fotbal?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (35)
tataika
tataika  •  17 Iulie 2022, 08:11
Postat de francescoli1974 pe 16 Iulie 2022, 18:14

Becali a ratat ocazia de a vizita tara de origine a familiei sale.

Esti rasist, amice?

rav410wrc
rav410wrc  •  16 Iulie 2022, 21:24
Postat de gigi.gheorghe pe 16 Iulie 2022, 12:05

Sa mearga cu autobuzul, fac o economie la banii lui nea jiji.

Din toamna, DoarDiviziaB va calatorii numa' pe undele medii ale radio-ului ... NU RadioErevan ... Aia inca circula cu cfr-u' :))))

francescoli1974
francescoli1974  •  16 Iulie 2022, 18:16

Vor merge cu charterul și se vor caza la 5 stele la Tbilisi,ca să arate ca o echipa mare,gen Piunik!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează