INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FIORENTINA - WEST HAM 1-2

GALERIE FOTO I-au „ciocănit” la final » West Ham câștigă primul trofeu european după 58 de ani cu un gol în minutul 90

West Ham a învins-o pe Fiorentina, scor 2-1, în finala Conference League +21   FOTO
West Ham a învins-o pe Fiorentina, scor 2-1, în finala Conference League

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2023 00:12 / Actualizat joi, 08 iunie 2023 00:30

West Ham a învins-o pe Fiorentina, scor 2-1, în finala Conference League. Englezii au cucerit al doilea trofeu european din palmares, după un meci disputat la Praga, în care au fost mai pragmatici și au speculat greșelile italienilor. Bowen a adus fericirea londonezilor pe un contraatac și lui David Moyes primul trofeu continental.

  • Odată cu acest triumf, West Ham se califică în grupele Europa League și devine a 8-a reprezentantă a Angliei în Europa sezonul viitor, după Manchester City, Arsenal, Manchester United, Newcastle (grupe Champions League), Liverpool, Brighton (grupe Europa League) și Aston Villa (preliminarii Conference League). Doar Spania mai are 8 formații calificate.

Eden Arena din capitala Cehiei, casa Slaviei Praga, a găzduit a doua finală europeană a sezonului, a treia ca importanță pe continent. Peste 19.000 de fani au venit să vadă cine e urmașa Romei pe lista câștigătoarelor competiției înființate abia în sezonul trecut. 

Fiorentina nu mai jucase o finală de 33 de ani, de la eșecul cu Juventus din Cupa UEFA, și nu avea decât un trofeu câștigat din patru finale, Cupa Cupelor cu Rangers, în 1961. Și West Ham deținea numai unul, coincidență tot o Cupă a Cupelor, cucerită în 1965 contra lui Munchen 1860, și mai pierduse finala de C2 cu Anderlecht în 1976. 

Pentru ambele echipe e ultima șansă de a juca în Europa și-n stagiunea viitoare. Viola a încheiat pe locul 8 în Serie A și a pierdut finala Cupei Italiei cu Inter, în timp ce "ciocănarii", adversarii FCSB-ului din grupe, au fost pe 14 în Premier League la șase puncte deasupra liniei retrogradării.

Leo Messi, interviul momentului: „Vreau să vă spun de ce nu m-am întors la Barcelona. Dacă era vorba de bani, eram deja în Golf”
MERCATO
Leo Messi, interviul momentului: „Vreau să vă spun de ce nu m-am întors la Barcelona. Dacă era vorba de bani, eram deja în Golf”

Ciocniri între ultrași într-un bar

Meciul începuse cu câteva ore mai devreme pe străzile din centrul orașului, unde ultrașii Fiorentinei au atacat într-un bar un grup de fani londonezi, iar poliția a trebuit să opereze 16 arestări, trei suporteri ai lui West Ham fiind răniți în ciocnirile violente. 

Bine că a fost singurul incident major, pentru că în rest atmosfera a fost una liniștită și demnă de o finală. 20.000 de englezi au luat cu asalt Praga, dar numai o treime aveau bilet. Italieni, doar 10.000, însă 35.000 au rămas acasă, să vadă meciul pe "Artemio Franchi", pe maxiecrane.

Fanii i-au spart capul lui Biraghi

Plouă mărunt la Praga și asta nu-i deranjează deloc pe englezi, care au primul șut, de control, prin Antony. Italienii lui Italiano caută mingea, vor posesia și combină mai ordonat. Recuperează mai multe baloane, dar nu amenință poarta periculos. 

Așa cum reușește Rice, al cărui șut din marginea careului trece puțin alături de bară, după o fază fixă. Viola domină, dar îi lipsește mintea limpede în careul advers. West Ham stă la pândă, așteptând contraatacul. Ocaziile mari lipsesc, spectacolul e mai mult în tribune. Milenkovic are o poziție bună după un corner, numai că reia cu capul mult peste transversală. Cel mai important moment al reprizei nu are legătură cu fotbalul și duce la accidentarea lui Biraghi.

Gol anulat Fiorentinei cu VAR

Căpitanul Violei, care trebuia să execute un corner, este bombardat din tribună de fanii englezi cu pahare de bere și o brichetă și se alege cu capul spart. Are nevoie să fie cusut și de un bandaj pentru a putea continua partida. 

Care se reia după câteva minute, în care crainicul stadionului și jucătorii lui West Ham au făcut apel la peluza "ciocănarilor" să înceteze. Acțiunea și suspansul rămân în careul londonezilor până la pauză, iar Jovici deschide scorul, lovind mingea cu nasul. Dar reușita sârbului se anulează, VAR confirmă ofsaidul la limită văzut și de asistenta Guadalupe Porras. Echilibrul din teren se menține și pe tabelă după primul mitan. Poate după pauză se joacă mai deschis și vin și golurile!

+17 FOTO

Două goluri în cinci minute

Și vine și deschiderea scorului, după o fază fixă. Un penalty făcut cadou de Biraghi, care lovește mingea cu pumnul în careu, într-un duel cu Bowen. Del Cerro Grande nu vede hențul, dar îl salvează asistentul video. Centralul revine și indică punctul cu var, de unde Benrahma nu iartă: 13 goluri din 13 execuții în carieră. 

Fiorentina reacționează repede și nu resimte șocul. Bonaventura, servit cu capul de Gonzalez, preia cu stângul și reia câștigător cu dreptul, diagonală în plasa laterală, 1-1. Iar la ocazia următoare, Mandragora ratează răsturnarea rezultatului.

Victorie în minutul 90!

Echipele parcă refuză prelungirile după un sezon extenuant și caută poarta mult mai des și lovitura decisivă. De care este aproape Soucek, dar Terracciano respinge în corner lovitura sa de cap. Și Areola e atent la execuția lui Amrabat. 

Echilibrul de pe tabelă se frânge în minutul 90. Bowen, care obținuse și lovitura de la 11 metri, țâșnește perfect la pasa genială a lui Paqueta, îl pierde pe drum pe Igor și scapă singur cu Terracciano. Nu ratează din acea poziție și West Ham își adjudecă trofeul. 

Fiorentina - West Ham 1-2

West Ham deschide scorul din penalty

„Centralul” Carlos del Cerro Grande a acordat penalty pentru West Ham în minutul 60, după ce Biraghi, căpitanul viola, a lovit mingea cu mâna dreaptă în propriul careu. Spaniolul a lăsat inițial jocul liber, dar a revenit asupra deciziei după ce a fost avertizat din camera VAR.

I-au „ciocănit” la final » West Ham câștigă primul trofeu european după 58 de ani cu un gol în minutul 90

Benrahma a lovit decisiv de la 11 metri.

Reușita Fiorentinei, anulată. Jovic era în ofsaid

Chiar la ultima fază a primei reprize, reușita lui Luka Jovic, cu capul, a fost anulată corect, pe motiv de ofsaid. A fost cel mai reușit atac al Fiorentinei din prima parte.

I-au „ciocănit” la final » West Ham câștigă primul trofeu european după 58 de ani cu un gol în minutul 90

Suporterii englezi i-au spart capul lui Cristiano Biraghi în finala Conference League, Fiorentina - West Ham

În minutul 33, când Biraghi se pregătea să execute o lovitură de la colțul terenului, suporterii lui West Ham au început să arunce în zona lui cu pahare de plastic, brichete și o țigără electronică. Aceasta din urmă se pare că i-a spart capul fotbalistului, care a sângerat abundent și a avut nevoie de pansament.

+12 FOTO

Fiorentina - West Ham. Echipele de start

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Martinez, Milenkovic, Biraghi - Mandragora, Amrabat, Bonaventura - Gonzalez, Jovic, Kouame
Rezerve: Cerofolini - Saponara, Cabral, Ikone, Terzic, Venuti, Martinez Quarta, Duncan, Bianco, Barak, Brekalo, Igor
Antrenor: Vincenzo Italiano 

West Ham: Areola - Coufal, Aguerd, Zouma, Emerson - Rice, Soucek - Bowen, Paqueta, Benrahma - Antonio 
Rezerve: Fabianski - Johnson, Cresswell, Fornals, Lanzini, Downes, Cornet, Ings, Kehrer, Potts, Mubama
Antrenor: David Moyes 

Stadion: Eden Arena, Praga 
Arbitru: Carlos de Cerro

UPDATE, ora 21:30. Imagini din vestiarele celor două echipe

UPDATE, ora 21:00. Trofeul Conference League e pregătit

UPDATE, ora 20:20. Incidente înainte de Fiorentina - West Ham

Poliția cehă a anunțat că a trebuit să intervină în forță pentru a restabili ordinea în centrul orașului, unde s-au întâlnit ultrașii lui West Ham și ai Fiorentinei. Agenții au acționat într-un bar, unde au operat arestări, trei fani fiind răniți în ciocniri.

UPDATE, ora 20:15. West Ham, gata de fiesta

West Ham a pregătit deja un autobuz descoperit, pregătit de sărbătoare și inscripționat ca atare.

UPDATE, ora 20:00. Harry Redknapp: „West Ham ar trebui să câștige Conference League”

Harry Redknapp, fost antrenor la West Ham, e încrezător că englezii vor ridica trofeul diseară: „Ar trebui să o învingă pe Fiorentina, e totuși o echipă de mijlocul clasamentului în Italia”.

Fiorentina - West Ham, finala Conference League

Italia este reprezentată în toate cele trei finale europene ale sezonului. AS Roma a pierdut primul trofeu, Europa League, în fața lui FC Sevilla, iar Inter o va înfrunta sâmbătă pe Manchester City în ultimul act din Liga Campionilor.

Astăzi este șansa celor de la Fiorentina să ridice un trofeu și să obțină calificarea pentru ediția următoare a cupelor europene. Violeții au încheiat doar pe 8 în Serie A. 

West Ham a fost favorită încă de la startul Conference League, având de departe cel mai valoros lot, cotat la 453,30 milioane de euro. „Ciocănarii” au întâlnit pe parcurs, în faza grupelor, și pe FCSB. Englezii au câștigat ambele partide, 3-0 și 3-1.

I-au „ciocănit” la final » West Ham câștigă primul trofeu european după 58 de ani cu un gol în minutul 90
West Ham, la antrenamentul oficial de pe Eden Arena / FOTO: GettyImages

Mă gândesc la tot drumul pe care l-am parcurs, începând cu play-off-ul contra lui Twente. Am crescut treptat și terminăm cu o finală în care se joacă totul. E o emoție pe care nu o pot descrie, abia aștept să văd stadionul plin. Vom da tot ce putem. 

Pentru noi e ceva incredibil să ajungem în două finale anul acesta, chiar dacă cea din Cupa Italiei nu s-a terminat cum am dorit. Acum nu trebuie să mai facem greșeli și să ne bucurăm fanii

- Vincenzo Italiano, antrenor Fiorentina

David Moyes, înaintea finalei Fiorentina - West Ham 

Am o carieră frumoasă, am început la 35 de ani. Am jucat câteva finale, am obținut câteva promovări. Dar acesta este cel mai mare moment pentru mine. E minunat să fii într-o finală europeană, orice manager ar fi emoționat. E vârful acestei meserii

- David Moyes, antrenor West Ham

Citește și alte știri din fotbalul european: 

UEFA, dată în judecată pentru abuz de putere și amenințările făcute la adresa unui membru al Super Ligii

The Athletic anunță: „Zero șanse pentru Arabia Saudită! Messi, 50% între Inter Miami și Barcelona”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
balotelli
balotelli  •  08 Iunie 2023, 09:43
Postat de ...kuba. pe 08 Iunie 2023, 09:14

COYI !!!

Da, mă! :-))) Felicitări! Uitasem că ești 'ciocănar de mic'! :-)))

VanBasten
VanBasten  •  08 Iunie 2023, 09:42

Norocul lor ca fcsb nu a vrut sa-i bata.

...kuba.
...kuba.  •  08 Iunie 2023, 09:14
Postat de balotelli pe 07 Iunie 2023, 23:44

Na că i-au egalat macaronarii pe ciocănari! Băi... da'... nu e nimeni p'aici.:-((( Nu se uită nimeni la finala asta!? La primul meci al lui WestHam din acest sezon european aveam deja vreo 300 de comentarii până-n min. 70. S-a-ntors lumea cu susu-n jos! Nu ne mai pasă de fotbal, nene! Toți sunt cu UE, cu comuniștii, cu toate alea... pe editorialele lu' S3bleah și Țepelin :-((( Asta e. Măcar pot să-mi fac de cap pe live-urile unde nu mai intră nimeni. Cum spuneam: ca o plajă de nudiști lângă muntele Athos live-ul ăsta! :-))) Forza Fiorentina! Răzbunați FCSB-ul și umiliți ciocănarii care-au șters pe jos cu perlele ciobanului pe N.A. folosind juniorii! :-)))

COYI !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează