INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  FINALĂ

EXCLUSIV Dorin Goian dezvăluie ce echipă a susținut în finala EURO » Ce decizie l-a lăsat confuz + Jucătorul care „a pictat”

Dorin Goian +49   FOTO
Dorin Goian

Articol de - Publicat luni, 12 iulie 2021 14:32 / Actualizat luni, 12 iulie 2021 15:28

Fostul internațional Dorin Goian (40 de ani, 60 de selecții pentru România) a fost fanul Italiei în finala contra Angliei, de la EURO 2020, pe care Squadra Azzurra a câștigat-o la penalty-uri, duminică noapte, pe Wembley.

  • A fost prima finală din istoria Campionatelor Europene în care au marcat doar fundași în timpul jocului. Fundașul stânga Luke Shaw a deschis scorul pentru Anglia în minutul 2, cel mai rapid gol din toate edițiile EURO, iar stoperul Bonucci a egalat pentru Italia, în minutul 67.

- Dorin, ca fost fundaș, cum comentezi faptul că pentru prima dată într-o finală EURO au marcat doar fundași în timpul jocului? 
- Golul Angliei a fot marcat de fundașul stânga dintr-o acțiune, nu din fază fixă. Faptul că Luke Shaw a ajuns acolo, la bara a doua, a fost clar un element surpriză. A avut curaj să urce în careu și a înscris cu o execuție extraordinară, din drop, cu ristul, fără nicio șansă pentru Donnarumma. 

Referitor la golul lui Bonucci, sincer, nu credeam că Italia poate să marcheze dintr-o fază fixă contra Angliei, care avea o talie net superioară. Au fost două devieri înainte, iar Bonucci a fost omul potrivit, la locul potrivit, ca un veritabil atacant. Asta ține de experiență.

- Ți se pare că Shaw poate fi comparat cu Roberto Carlos? 
- Este un jucător bun, dar nu este la nivelul lui Roberto Carlos. Repet, este un fundaș foarte bun. De fapt, ambele benzi ale Angliei mi-au plăcut foarte mult. Walker cred că este cel mai bun fundaș dreapta din Europa la momentul actual. Puternic, viteză incredibilă, particpă la faza de atac, nu are o tehnică grozavă, dar defensiv este fără greșeală. Foarte greu de depășit.

Chiellini l-a făcut „nebun”, el a adus 35 de debutanți » Povestea incredibilă a lui Roberto Mancini, creatorul invincibilei squadra
Italia - Anglia 1-1, 3-2 la penalty-uri
Chiellini l-a făcut „nebun”, el a adus 35 de debutanți » Povestea incredibilă a lui Roberto Mancini, creatorul invincibilei squadra

Dorin Goian admite: „Cu sufletul am ținut cu Italia”

- Atacanții nu au strălucit în finală. Asta pentru că fundașii și-au făcut bine treaba? 
- Cu siguranță, echipele s-au analizat foarte bine, iar atacanții n-au avut prea multe ocazii. Immobile a fost anihilat de cei doi fundași centrali englezi, și a fost scos în repriza secundă, iar Kane nu țin minte să fi avut mari ocazii. Fundașii centrali ai ambelor echipe au fost la înălțime.

- Cu cine ai ținut, Goe aseară? 
- Italia, clar! A fost cu "corazonul". Cu sufletul am ținut cu Italia și mi-am dorit să câștige Italia. Era normal, am jucat doi ani la Palermo. La început am fost fan Franța, dar în finală am mers pe Italia, pentru că mi s-a părut o echipă din toate punctele de vedere. 

La puține echipe am văzut jucători care să se bucure la orice intervenție, ca și cum ar fi marcat un gol. A fost o surpriză pentru mine faptul că Italia ținut un ritm de joc ridicat pe toată durata turneului. Italia a meritat cu prisosință să câștige acest Campionat European. Bravo lor, felicitări!

+45 FOTO

Dorin Goian: „N-am înțeles decizia lui Southgate”

- Se poate spune că Italia a avut și noroc? A fost condusă 1-0 și în semifinală și în finală, dar de fiecare dat a câștigat la loteria penalty-urilor. 
- E nevoie și de noroc. Italienii au dat dovadă de stăpânire de sine, de concentrare și de responsabilitate. N-am înțeles decizia lui Gareth Southgate de a-l lăsa pe acest copil, Saka, de 19 ani, să execute penalty-ul decisiv. Nu l-aș fi pus niciodată să bată ultimul. Putea să-l pună al doilea sau al treilea dacă tot l-a desemnat să execute. Primul și ultimul sunt jucători care execută constant 11 metri, care țin la presiune.

- Ce părere ai de Chellini, care a fost fantastic la aproape 37 de ani? 
- Chellini a pictat, ca la fiecare joc. E un fotbalist cu mare experiență, inteligent, foarte iubit în Italia. Țin minte că am și jucat de câteva ori împotriva dânsului. La EURO 2008, când am făcut 1-1 cu Italia, Chellini a deviat o minge din corner, iar Panucci ne-a egalat. Jos pălăria pentru Chellini! E ceva fantastic să câștigi un titlul european la 37 de ani. De altfel, perechea de stoperi Chellini - Bonucci a fost printre atuurile Italiei la acest EURO 2020.

Ce poate fi mai frumos, decât să auzi pe Wembley melodia Notti magiche, cântată de Gianna Nannini. Mi s-a zburlit pielea. Astfel de momente nu se compară cu toți banii din lume.
- Dorin Goian

Citește mai multe știri despre finala EURO:

Decizie importantă luată de Gareth Southgate după finala EURO » Selecționerul Angliei și-a anunțat planurile de viitor

Imagini emoționante » Harry Kane și-a consolat soția în lacrimi după ce Anglia a pierdut EURO 2020: „Acest eșec ne va urmări multă vreme”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează