INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN BUDAPESTA

EXCLUSIV Cristiano Ronaldo și Loți Boloni, întâlnire secretă în Ungaria: „Eu sunt maghiar, n-ar fi frumos să apar alături de el”

Ladislau Boloni și Cristiano Ronaldo, într-o imagine de arhivă
Ladislau Boloni și Cristiano Ronaldo, într-o imagine de arhivă

Articol de - Publicat marti, 15 iunie 2021 08:23 / Actualizat marti, 15 iunie 2021 09:09

Ladisalu Bölöni îl revede pe Cristiano Ronaldo, marea lui descoperire, copilul favorit ajuns în vârful fotbalului, între Buda și Pesta, pe frumoasa insulă de pe Dunăre, înaintea meciului Ungaria - Portugalia.

De la început, de când l-a văzut prima oară pe puștiul fragil de 16 ani, în 2001, la juniorii lui Sporting, Loți Bölöni a știut că e unic. L-a simțit, pur și simplu. 

Avea ceva de mustang în el, năvalnic, nestăpânit, zburdând pe teren, singur contra tuturor. Dornic să le arate celor din jur cine e Cristiano Ronaldo.

Boloni, cel care i-a deschis ochii și mintea lui Cristiano Ronaldo

Antrenorul l-a chemat pe adolescent la prima echipă și l-a îmblânzit. I-a deschis ochii și mintea, i-a dat direcție și l-a învățat secretele fotbalistului, pe care Cristiano nu le aflase încă. L-a făcut să înțeleagă că driblingul nu e totul în iarbă.

"Întotdeauna voia să fenteze, i-am explicat că o dată, de două ori e suficient pentru a dezechilibra adversarul. Cinci trucuri sunt prea multe. Cu timpul, datorită inteligenței sale, a realizat ce îi spusesem", povestea odată Loți în Marca. 

A fost invitat în decembrie 2008 de lusitan la primul său Balon de Aur (avea să mai cucerească patru). Laszlo Bölöni, cel care îl descoperise, și Sir Alex Ferguson, managerul care i-a dat putere absolută la Man. United. Doar ei au fost alături de protejatul lor.

"Mi-a mulțumit. M-am simțit minunat", și-a amintit tehnicianul. Nu a uitat nici predicția sa în presa portugheză, când Cris era doar un copil: "Am zis că îi va depăși pe Figo și chiar pe Eusebio. Mi-am provocat ceva probleme cu acea declarație, comparând un tânăr cu doi zei

Dar Ronaldo a dovedit că am avut dreptate". Două decenii mai târziu, la 36 de ani, nu e nimeni pe planeta Pământ care să nu fi auzit de Ronaldo. Ronaldo portughezul, nu brazilianul.

Totul făcut în cel mai mare secret

Loți Boloni nu putea rata ocazia de a-l regăsi pe favoritul său acum, la Euro. Demis de Panathinaikos, antrenorul este la Budapesta, aproape de familie. Iar Cristiano e ca un copil pentru el. 

Lusitanul joacă aici cu naționala roș-verde două din cele trei meciuri ale grupei F, primul chiar azi, contra Ungariei. Stă împreună cu coechipierii la Grand Hotel, stabilimentul de cinci stele situat pe Insula Margareta. 

Acolo se întâlnește cu Bölöni. Pe luxurianta insulă de pe Dunăre, între Buda și Pesta. Doctorul, 68 de ani, este foarte atent la imaginea sa, nu vrea să fie nimic public. Totul trebuie făcut în cel mai mare secret. 

"Eu sunt maghiar și nu ar fi frumos să apar în fața fotografilor alături de Ronaldo înaintea meciului Ungariei cu Portugalia", le-ar fi spus el apropiaților. Ultimul lucru pe care îl dorește este să declanșeze discuții, polemici. Mai ales acum, când tehnicianul e și expertul pentru Euro la Nemzeti Sport, singurul cotidian sportiv budapestan.

Moștenirea Cupei Campionilor 

Un moment deosebit. Un motiv de mare mândrie pentru Loți. Jucătorul care a cucerit Cupa Campionilor Europeni, în 1986, cu Steaua, a descoperit și crescut ca antrenor jucătorul care a câștigat de cinci ori Liga Campionilor, la Man. United (1) și Real Madrid (4). Ce poate fi mai frumos!

32 de trofeea cucerit Cristiano Ronaldo în carieră: 30 la cluburi (Sporting, Man. United, Real și Juventus) și două cu Portugalia

1.071 de meciurioficiale a jucat Ronaldo la seniori, în tricoul echipelor de club (896) și al naționalei (175)

778de goluri a marcat atacantul portughez de-a lungul carierei, la club (674) și selecționata lusitană (104)

Un turneu cu alte recorduri CR7

  • Pentru Cristiano, care avea doar 19 ani în 2004, la primul său Euro, acest turneu final e un prilej de a mai bate câteva recorduri și de a le corecta pe altele. 
  • Prin simpla prezență astăzi, pe "Puskas Arena", Ronaldo devine primul fotbalist care evoluează la cinci Campionate Europene: 2004, 2008, 2012, 2016 și 2020! 
  • Dacă înscrie un singur gol, va fi cel mai prolific jucător la marea întrecere continentală: momentan, are nouă reușite, la fel ca Michel Platini. Încă una și va avea zece! 
  •  Cu al 10-lea gol, va fi unicul care punctează la 5 turnee finale de Euro. El era oricum primul, marcând la 4 CE. Următorii au maximum trei competiții pe listă. 
  • În această seară, va mai adăuga un meci colecției de prezențe la Euro. Va fi al 22-lea. Distanța față de germanul Schweinsteiger (18) mai crește puțin.

VIDEO Suporterii Macedoniei de Nord au făcut show în Centrul Vechi din București

Citește și alte știri despre Cristiano Ronaldo:

Lui Cristiano Ronaldo nu-i place Coca-Cola! Gestul făcut de portughez la conferința de presă

Cristiano Ronaldo, despre Juventus » „Nu mai am 18 sau 19 ani, să nu pot dormi din cauza viitorului". Ce zice despre debutul Portugaliei la EURO

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
mexcj
mexcj  •  15 Iunie 2021, 22:33
Postat de raducallin pe 15 Iunie 2021, 09:36

In sfarsit , am inteles , Boloni e maghiar.Atunci de ce nu a jucat pentru Ungaria ?

Miriuță e român...atunci de ce n-a jucat niciodată pt. România? ????

mexcj
mexcj  •  15 Iunie 2021, 22:30
Postat de albertinhoo pe 15 Iunie 2021, 13:45

Loti, Ungaria si cu echipa asta o sa ia o caruta de goluri! E genul de grupa pentru care mai bine nu te califici la turneul final. Si mai esti si umilit pe teren propriu.

Tya-ai cotat ?

tipsy
tipsy  •  15 Iunie 2021, 18:50

"le-ar fi spus el apropiatilor" ... :))

Vezi toate comentariile (11)
Comentează