INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  EROUL - EURO 2016

Din „jalon”, EROUL țării! Povestea tulburătoare a jucătorului care l-a făcut pe Ronaldo campion european » Trimis la orfelinat la 8 ani, tatăl închis pe viață: „Există scăpare?”

Eder a adus victoria Portugaliei în finala EURO 2016 // foto: Guliver/gettyimages
Eder a adus victoria Portugaliei în finala EURO 2016 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 11 iunie 2024 13:35 / Actualizat marti, 11 iunie 2024 13:35

Cristiano Ronaldo, Quaresma, Nani, Joao Moutinho în lot, dar cel care avea să ștampileze triumful european al Portugaliei din 2016, primul din istorie pentru lusitani, a fost Eder, un atacant central cu nici măcar 100 de goluri înscrise în întreaga-i carieră.

În mai 2016, când Fernando Santos a anunțat cei 23 de fotbaliști portughezi pe care avea să-i deplaseze în Franța, Eder, pe numele lui întreg Éderzito António Macedo Lopes, evolua chiar în Hexagon, împrumutat de Lille de la Swansea la începutul acelui an.

De altfel, au fost chiar evoluțiile din primele 5 luni ale anului 2016 care l-au convins pe Fernando Santos să-l includă pe Eder în lotul de 23.

România la Euro 2016: început plin de speranță, final dezolant! Povestea de tristă amintire: la o victorie cu Albania distanță de „optimi”
REMEMBER - EURO 2016
România la Euro 2016: început plin de speranță, final dezolant! Povestea de tristă amintire: la o victorie cu Albania distanță de „optimi”

Mutat în Portugalia când avea 2 ani, trimis la orfelinat câțiva ani mai târziu

Născut în decembrie 1987 în Bissau, capitala Republicii Guinea-Bissau, Eder s-a mutat în Portugalia la vârsta de 2 ani, părinții lui căutând un trai mai bun pe tărâm european.

Lucrurile nu au mers conform planurilor, iar la 8 ani Eder a fost trimis la orfelinat. Amintindu-și despre acea perioadă, el spune că „a fost greu, foarte dificil. Lucrurile pot lua o turnură urâtă în astfel de locuri, mă uit unde sunt acum unii dintre prietenii mei de atunci și... da, n-o duc bine”.

Blocat la orfelinat, Eder și-a început drumul în fotbal când avea 11 ani. A făcut-o în districtul Coimbra, la ADC Adémia.

Tatăl în închisoare pe viață, condamnat pentru uciderea partenerei

În toamna lui 2003, cu Eder în vârstă de 15 ani, o veste venită din Marea Britanie l-a zguduit pe cel care avea să devină peste ani eroul Portugaliei. Tatăl lui tocmai fusese condamnat la închisoare pe viață, judecătorii britanici găsindu-l vinovat de uciderea partenerei de viață, mama vitregă a lui Eder, stinsă din viață în aprilie 2002.

Trupul neînsuflețit al acesteia fusese găsit în râul Bure, în zona orașului de coastă Great Yarmouth. „Ucidere brutală a unei femei nevinovate. Pentru așa ceva, instanța poate dicta o singură pedeapsă, închisoarea pe viață”, au concluzionat judecătorii. La acel moment, tatăl lui Eder, Filomeno Antonio Lopez, căuta azil în Marea Britanie.

Peste ani, Eder a rememorat acea perioadă: „Nu am fost acolo și nu pot spune cu certitudine ce s-a întâmplat. Tatăl meu susține că este nevinovat, așa că este o chestiune care necesită multă reflecție. Este tatăl meu și îl cred. Nu spun că instanța a greșit, dar este tatăl meu. L-am vizitat, am început să-l vizitez când am făcut 22 de ani și oricând am timp merg să-l văd”.

Viața personală tulbure nu l-a împiedicat pe Eder să-și croiască o carieră în sportul rege. A făcut-o pe cont propriu, împotriva tuturor adversităților.

Cumpăna de la Mondialul din 2014

Debutul la seniori l-a consemnat în ligile inferioare, la Oliveira do Hospital, apoi la G.D. Tourizense. În prima ligă portugheză a debutat în august 2008, la vârsta de 20 de ani, pentru Academica de Coimbra.

Patru ani mai târziu a trecut la Braga, rampa de lansare către lotul pentru Campionatul Mondial din 2014 și, ulterior, Premier League.

La turneul final din Brazilia, aventura Portugaliei a fost scurtă. O victorie, un egal și o înfrângere în grupa cu Germania, SUA și Ghana, insuficient pentru ca lusitanii să avanseze în faza „optimilor”.

Eder a jucat mult în cele 3 partide, cel puțin 60 de minute în fiecare dintre ele, dar nu a înscris, nu a pasat decisiv, iar portughezii nu l-au menajat. Criticile și ironiile, Eder fiind asemănat la acea vreme cu un jalon, și-au lăsat amprenta asupra lui.

„Am avut gânduri foarte rele în acea perioadă, am fost la pământ. Suferisem câteva accidentări grave, am mers la Campionatul Mondial și lucrurile nu au decurs bine acolo. A fost dificil, mi-a fost greu să cred din nou în visul meu. A fost o perioadă cu adevărat oribilă și mă întrebam dacă există scăpare”, mărturisea Eder în urmă cu câțiva ani.

Doar Portugalia până la 27 de ani, apoi o scurtă oprire în Premier League

Nu i-a fost ușor, dar a lăsat acea perioadă în urmă. În sezonul 2014/2015, după turneul final de Campionat Mondial, Eder a înscris 14 goluri pentru Braga, un randament care a convins-o pe Swansea să achite aproape 7 milioane de euro pentru a-l aduce în fotbalul britanic.

Garry Monk, antrenorul galezilor în vara lui 2015, se declara încântat de transferul lui Eder: „Este tipul de atacant pe care-l căutam. Are calități excelente: este puternic, rapid și tehnic cu mingea la picior”.

Impunătorul atacant, înalt de 190 de centimetri, nu a înscris deloc în cele 13 apariții din Premier League, doar 4 dintre ele ca titular, astfel că diriguitorii echipei galeze nu s-au împotrivit prea tare atunci când Lille a cerut să-l împrumute pentru a doua parte a sezonului.

Începutul la Lille l-a trimis la EURO

Aerul din Ligue 1 i-a priit portughezului născut în Republica Guinea-Bissau. Eder și-a trecut în cont 10 contribuții decisive (6 goluri, 4 assisturi) în 13 meciuri în campionatul francez, iar Fernando Santos i-a oferit șansa revanșei, un loc în lotul pentru Campionatul European din acea vară.

Până la startul EURO 2016, Eder jucase de 26 de ori pentru naționala țării lui. Marcase de 3 ori, niciodată în partide oficiale. Atacantul contribuise și în preliminariile pentru Europeanul din Franța, cu 5 apariții în calificări, una singură ca titular, la 0-1 cu Albania.

La EURO, Portugalia s-a târât până în finală. A ieșit in extremis din grupe, 3 egaluri în 3 meciuri, a avut nevoie de prelungiri contra Croației, apoi a trecut de Polonia la loviturile de departajare. Singura victorie în 90 de minute a venit în semifinale, contra Țării Galilor.

„Cel mai important gol din istoria naționalei Portugaliei”

Ajugem astfel în ultimul act, pe 10 iulie 2016: Franța, naționala țării-gazdă, contra Portugaliei. Până în această fază, Eder jucase doar 13 minute, fiind aruncat în luptă în finalurile meciurilor cu Islanda și Austria din grupe, când lusitanii căutau cu disperare golul izbăvitor.

Pe Stade de France, în finala contra „Cocoșului galic”, Eder a fost a treia schimbare, ultima la care a apelat selecționerul Fernando Santos, trimis pe teren în minutul 79. Meciul intrase în prelungiri și părea că se îndreaptă către loviturile de departajare. Era minutul 109 când Eder a avut parte de momentul de grație al carierei.

Nouarul portughez a preluat pasa scurtă de la Joao Moutinho, și-a folosit forța pentru a-l ține la distanță pe Koscielny, a mai făcut câțiva pași stângaci și a șutat de la distanță, de la aproximativ 25 de metri de poarta lui Hugo Lloris.

Căpitanul Franței nu a avut ce face. Mingea a intrat în plasă, colegii din teren și de pe bancă au năvălit asupra lui Eder. „Ce spuneți despre asta?! Atacantul care înscrie rar tocmai a marcat poate cel mai important gol din istoria naționalei Portugaliei”, a reacționat comentatorul englez.

Încă 10 minute, apoi auzim fluierul final. Colegii îl îmbrățișează, iar marele Cristiano Ronaldo, scos din joc de o accidentare, îl felicită călduros. Cu siguranță, Eder nu va uita niciodată acele clipe.

Cariera nu l-a mai dus niciodată pe astfel de culmi, dar amintirea acelui turneu final, acelei seri de 10 iulie 2016, va dăinui pe vecie. Eder își are semnătura pe cel mai mare triumf din istoria fotbalului portughez. Ce destin pentru băiatul născut în Bissau!

A existat ceva poetic în acel gol. A fost turneul celor mici, echipe surprinzătoare s-au descurcat foarte bine, eu am înscris acel gol. Țara Galilor s-a descurcat foarte bine, Islanda la fel, eu la fel. Oamenii trebuie să viseze și să creadă, sportul nu poate pierde asta.

- Eder

Eder s-a retras din activitate în vara lui 2022, la vârsta de 34 de ani, după aventuri la Lokomotiv Moscova și Al Raed. În Rusia a cucerit 4 trofee, inclusiv un campionat, dar randamentul lui nu a rupt gura târgului: 15 goluri în 119 meciuri. Ultimul sezon în fotbal l-a petrecut în Arabia Saudită și l-a încununat cu 6 goluri în 23 de apariții.

Nu a mai gustat niciodată faima din acea zi călduroasă din 2016, dar nici nu era nevoie. Eder va rămâne în istoria fotbalului portughez, și nu doar pentru că i-a ajutat pe Cristiano & compania să ridice mult-râvnitul trofeu, cât mai ales pentru lecția de viață pe care le-a oferit-o tuturor.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Jocurile Olimpice
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Campionate
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”
Superliga
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”

„99% dintre sprinterii olimpici sunt dopați” » Un fost nume mare, trecut prin experiențe grele în închisoare, face declarații care zguduie Jocurile Olimpice

Singurul antrenor care a adus o medalie olimpică înotului masculin românesc despre David Popovici: „Un adevărat fenomen, alții cedează la primul obstacol” + Marea întrebare: „Au o secretomanie ca la ambasadă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează