INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  TURCIA

Turcia, al treilea Euro consecutiv, premieră! Schimbarea selecționerului, capitală! „Sunt cel mai fericit antrenor din lume”

Vincenzo Montella este selecţioner al Turciei, foto: Imago
Vincenzo Montella este selecţioner al Turciei, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 16 octombrie 2023 15:59 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 16:00

Luna trecută, turcii l-au demis pe tehnicianul naționalei, Stefan Kuntz, iar italianul Vincenzo Montella le-a redat încrederea jucătorilor. Două victorii legate, 1-0 în Croația și 4-0 cu Letonia, au calificat Semiluna la al treilea turneu final continental în serie, caz unic în istoria Turciei.

De trei decenii, naționala Turciei chiar contează în fotbal. Locul 3 la CM 2002, nu a mai jucat de atunci la Mondial, dar a prins șase turnee finale de Euro în 27 de ani, cu „sferturi" în 2000 și semifinale în 2008.

Edi Iordănescu, reacție după acuzațiile dinspre FCSB: „Nu mă joc!”
ROMÂNIA
Edi Iordănescu, reacție după acuzațiile dinspre FCSB: „Nu mă joc!”

Prima calificare la Euro cu selecționer străin: Vincenzo Montella

Acum, tocmai s-a calificat la al treilea CE consecutiv, performanță unică în istoria echipei Semilunii. Și alt record la Istanbul, e prima oară când obține biletele de Euro cu selecționer străin: Vincenzo Montella.

Legat de Montella, federația a făcut o mutare capitală în această toamnă. A schimbat antrenorul. Pe 20 septembrie, după un egal surprinzător acasă în preliminarii, 1-1 cu Armenia, și o înfrângere neașteptată, 2-4 în amicalul cu Japonia, Stefan Kuntz a fost concediat după fix doi ani! Deși germanul în vârstă de 60 de ani nu avea nici el un palmares atât de rău: 12 victorii, 3 egaluri, 5 înfrângeri. Dar, psihic, jucătorii erau afectați și nu mai puteau avansa cu naționala.

Vincenzo Montella, excelent motivator

A fost adus Montella, mai tânăr decât neamțul, 49 de ani, cu idei mai proaspete și care știa ce înseamnă Turcia. O pregătise înainte pe Adana Demirspor, între septembrie 2021 și iunie 2023, încheind pe locul 4 precedenta ediție de Super Lig, după cele trei mari puteri locale, Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș.

Peninsularul a preluat echipa și, excelent motivator, le-a redat încrederea turcilor. Au urmat două meciuri decisive, ambele câștigate: 1-0 în deplasare în fața Croației, a treia în lume la CM 2022, și 4-0 duminică, la Konya, cu Letonia.

Vincenzo Montella: „Unită, echipa mea poate învinge pe oricine"

După aceste două succese, Turcia s-a distanțat în fruntea grupei D, la șase puncte de Țara Galilor și Croația (ambele o restanță de jucat). Imposibil să mai piardă calificarea!

„Sunt cel mai fericit antrenor din lume. Mândru să fiu selecționerul Turciei!", a exclamat Montella, mulțumindu-le jucătorilor: „Au făcut totul pentru mine în această săptămână. De-abia aștept să ajungem în Germania".

Ce a adus nou? „Am îmbunătățit comunicarea, în primul rând. Unită, echipa mea poate învinge pe oricine". Cum va fi Turcia la Euro: „Entuziastă. Mergem în Germania pentru a face performanță".

Turcii se gândesc că va fi și o lovitură financiară calificarea la Euro: 9,25 de milioane pentru participare, 1,5 milioane la victorie și 0,75 la egal. Dacă trec de grupe, mai primesc două milioane! 

Fostul asistent al lui Mourinho este primul selecționer care a calificat Scoția la două Euro consecutive, după o pauză de un sfert de secol

Comisia Europeană a stabilit un termen limită pentru dispariția gazoanelor artificiale din Europa

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează