INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  SPECIAL

9 ponturi pentru 9 mai » Ghid util pentru suporteri: tot ce trebuie să ştii despre finala Europa League

Naţional Arena e aproape gata pentru finala din 9 mai. +3   FOTO
Naţional Arena e aproape gata pentru finala din 9 mai.

Articol de , - Publicat marti, 10 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 aprilie 2012 11:42

Organizatorii finalei EL definitivează în această săptămînă ultimele amănunte legate de meciul programat pe Naţional Arena. GSP oferă detalii importante pentru public: traseul trofeului, transport public, acces, parcări, catering, fanzone.

Mai e o lună pînă la finala Europa League de pe Naţional Arena (9 mai, ora 21:45). Iar organizarea evenimentului, începută în urmă cu 4 ani, a intrat pe ultima sută de metri. Şeful Comitetului de la Bucureşti, Dumitru Mihalache, explică faptul că "împreună cu reprezentanţii UEFA, definitivăm în această săptămînă marea majoritate a amănuntelor legate de eveniment". Care ar fi însă în acest moment lucrurile utile pe care oamenii trebuie să le ştie despre marele meci care, pentru cîteva zile, va aduce Capitala în atenţia întregului continent?

Mîine vine trofeul: festivitate Naţional Arena, ora 17:00
Trofeul Europa League ajunge mîine la Bucureşti. Festivitatea va avea loc la Naţional Arena (ora 17:00), eveniment destinat exclusiv presei şi transmis în direct de sport.ro. O delegaţie a clubului FC Porto, condusă de preşedintele Pinto da Costa (74 ani), îi va preda lui Michel Platini cupa cîştigată de "dragoni" anul trecut la Dublin. Iar şeful UEFA o va înmîna mai departe primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Trofeul cîntăreşte 15 kg şi e de argint pe un soclu de marmură galbenă. A fost conceput şi creat de atelierile Bertoni din Milano pentru finala din 1972.

Unde va fi prezentată Cupa în Capitală

Acesta va fi traseul trofeului în Bucureşti, publicului oferindu-i-se ocazia să se fotografieze alături de Cupă.
- Piaţa George Enescu (11-12 aprilie)
- Băneasa Shopping Center (13-16 aprilie)
- Pasajul Universităţii (17-19 aprilie)
- Centrul Vechi (Lipscani) (20-22 aprilie)
- Căminele Politehnicii (23-26 aprilie)
- Naţional Arena (27-29 aprilie)
- Primăria Capitalei (30 aprilie -1 mai)
- sediul SEAT (2-3 mai)
- Parc Unirii (4-6 mai)
- COSR (7 mai)

Turneu de fotbal pentru elevi: Platini dă premiile pe 8 mai
Pe 8 mai, cu o zi înaintea finalei, se vor desfăşura, în Parcul Tineretului, finalele unei competiţii de minifotbal pentru copii de 11-12 ani, la care iau parte 100 de şcoli din Capitală. Premierile (cupe, echipament sportiv) vor fi făcute de preşedintele UEFA, Michel Platini, şi de Miodrag Belodedici, ambasadorul finalei.

Transport public: gratuit pentru posesorii de bilete la meci
Toţi posesorii de bilete la finală vor avea acces gratuit pe mijloacele de transport în comun. Metrorex şi RATB vor avea program prelungit (orarul exact încă neprecizat). La metrou se studiază acum două variante: cei cu tichete la meci să folosească anumite culoare indicate în staţii sau eliberarea unor cartele speciale.

Parcări: nu există locaţii speciale pentru public. Sistemul "parchezi pe unde apuci"! :-)
Oamenii sînt sfătuiţi să nu folosească maşinile personale, pentru evitarea aglomerării zonei. Accesul către stadion cu automobilele va fi oprit pe un perimetru mai larg decît la meciurile disputate pînă acum pe Naţional Arena. Organizatorii urmează să anunţe exact în zilele următoare care sînt punctele din jurul stadionului de unde circulaţia va fi stopată. Noua parcare supraterană dinspre Basarabiei va fi deschisă doar parţial, circa 500 locuri, distribuite însă exclusiv sponsorului finalei, SEAT. "Nu vor exista parcări speciale rezervate publicului", spun organizatorii. Va funcţiona sistemul "parchezi pe unde apuci"! :-)

Bilete: Mai pot apărea tichete pentru români dacă refuză finalistele
Pentru cei care nu şi-au procurat bilete la finala Europa League 2012 şi vor să mergă totuşi la marele meci mai există o şansă. Mică! După stabilirea finalistelor, reprezentanţii celor două echipe calificate vor veni la Bucureşti pentru o şedinţă organizatorică. "Dacă nu vor lua toată cota de bilete care le revin, tichetele rămase vor fi vîndute publicului local", a precizat Paul Zaharia, membru în Comitetul de Organizare. Biletele au costat între 100 şi 500 RON.

Important: dacă, înaintea sau în timpul finalei, ieşiţi de pe stadion după validarea biletului la acces, nu mai puteţi reveni în tribune!

6 milioane de lei vechi a ajuns să coste pe piaţa neagră un tichet de categoria a III-a, care a costat la case doar 1,5 milioane: biletele sînt nominale, nu pot fi utilizate de alte persoane decît cele care au numele imprimat pe ele

Cum s-au împărţit tichetele la finală
Destinaţie: Număr
Fanii finalistelor: 16.000 (8.000 pentru fiecare)
Cetăţeni români: 20.000
Suporteri neutri: 15.900
Total: 51.900

Acces: intră pe la tribuna în care ai loc!
Organizatorii îi sfătuiesc pe suporteri să intre în complex pe la porţile ce sînt trecute pe spatele tichetului, corespondente tribunei unde fiecare are locul rezervat. În situaţia în care accesul se face totuşi prin altă parte a arenei, posesorul biletului respectiv va trebui să mai treacă prin nişte cordoane şi filtre suplimentare înainte de a ajunge la poarta indicată pe versoul tichetului.

Important: poarta dinspre Maior Coravu va fi destinată exclusiv pentru VIP şi oficiali. Publicul nu are acces prin această zonă!

Locuri speciale pentru fumători
Fumatul va fi interzis pe stadion. Vor exista însă pe inelul exterior cîteva locaţii amenajate special la finală pentru fumători.

Catering: 100 de bufete, plata cu jetoane
Pe lîngă cele 50 de bufete existente în structura stadionului, pe inelul exterior, vor mai fi amenajate alte 50 de bufete special pentru finală. Plata pentru produse (apă, băuturi răcoritoare, sandwich-uri, chips-uri, hot-dog) se va face cu jetoane, nu cash. Jetoanele se vor distribui la ghişee deschise în zona bufetelor. "Nu vor fi preţuri impuse de partenerii UEFA, fiecare comerciant va putea folosi preţul pe care-l consideră de cuviinţă, dar nu vor diferi probabil faţă de partidele anterioare", explică organizatorii. De obicei, costurile sînt între 4 şi 10 lei pentru o băutură sau un hot-dog.

Formulare cu bannerele fanilor străini, peste 200 de însemne interzise
Cluburile, care monitorizează şi cunosc îndeaproape suporterii care vor fi prezenţi la finală, vor trimite din timp conţinutul mesajelor pe care fanii lor vor dori să le introducă pe gazon. Pe 18-19 aprilie, cînd e o întîlnire cu semifinalistele, oficialii de la Bilbao, Valencia, Atletico şi Sporting vor completa deja nişte formulare cu mesajele pe care suporterii lor ar dori să le afişeze la meciul din 9 mai. Forţele de ordine au primit o listă cu peste 200 de însemne interzise. Ca regulă, suporterii români, neavînd o reprezentantă în finală, nu vor avea voie să introducă mesaje pe stadion.

Lucruri importante care încă nu se cunosc

- ora la care se vor deschide porţile Naţional Arena
- dacă spectatorii vor putea intra pe stadion cu camere foto, video sau umbrele
- în principiu, suporterii români nu pot introduce bannere (în finală nu există echipă românească), eventualele cereri din partea unor grupuri vor fi analizate de organizatori
- dacă vor exista unu sau două Fan Zone (Piaţa George Enescu şi Piaţa Constituţiei), în funcţie de afluenţă, după stabilirea finalistelor
- cine joacă finala şi dacă rezistă gazonul :)

A venit instalaţia de iluminat artificial, gazonul e montat
Gazonul de 1 milion de euro, schimbat special pentru finala de pe 9 mai, este montat de cîteva zile, iar specialiştii lucrează la întreţinerea lui astfel încît să arate perfect la ora partidei. La Naţional Arena a sosit inclusiv instalaţia de iluminat artifical (foto) menită să asigure menţinerea în condiţii optime a suprafeţei de joc.

CIFRELE FINALEI

Media
- 30 de camere TV, plus o "spyder cam", vor fi folosite la transmisia televizată a finalei: producţie dublă, ProTV şi TEAM
- 1.000 de jurnalişti vor fi acreditaţi (reporteri, fotoreporteri, comentatori, tehnicieni)
- 4 cabine pentru traducere simultană vor exista în sala conferinţei de presă
- 3.000 mp va fi suprafaţa folosită pentru amplasarea carelor de reportaje

Forţe de ordine
- 4.500 de oameni va cuprinde dispozitivul de securitate al evenimentului: 2.650 de poliţişti, 1.600 de jandarmi, 50 de poliţişti de frontieră, 200 de pompieri

Turişti străini+Cazări
- 40.000 de străini e numărul estimat al turiştilor de peste hotare care vor veni în România pentru finala EL: se aşteaptă ca aceştia să cheltuiască în Bucureşti circa 30 de milioane de euro (hoteluri, enterteinment, transport, vizite obiective turistice)
- 15.000 de locuri de cazare există în Bucureşti, conform cifrelor oferite Asociaţia Presei de Turism din România

Enterteinment
- 125 e numărul aproximativ al barurilor aflate în perimetrul centrului istoric, acolo unde se estimează că fanii străini vor merge cu precădere pentru distracţie
- 100.000 de beri pe zi ar putea consuma la Bucureşti suporterii care au bilet de intrare la finală, luînd în calcul o medie de două beri/fan: berarii aşteaptă o dublare a consumului în perioada 8-9 mai

472834-parcurs-europa-league.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
jupanterul
jupanterul  •  27 Aprilie 2012, 02:03

am 2 bilete la vip 0749175113

jupanterul
jupanterul  •  27 Aprilie 2012, 02:02

://www.okazii.ro/bilete/bilete-meci/bilete-finala-europa-league-a113518057

alex1605
alex1605  •  11 Aprilie 2012, 00:26
Postat de bebedincu pe 10 Aprilie 2012, 21:57

stie cineva cand incepe distribuirea biletelor? cum sa ajunga un bilet 6 mil. daca nici nu s-au distribuit?

Biletele s-au vandut in noiembrie anul trecut si cel mai scump a costat 5 mil.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close