INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CORESPONDENȚĂ DIN ARMENIA

ALASHKERT - FCSB //FOTO Incursiune printre butoaie de coniac » GSP a vizitat celebra fabrică din Armenia, unde Ion Iliescu și Traian Băsescu stau la loc de cinste

GSP face o incursiune printre butoaiele de coniac ale fabricii Ararat din Erevan // foto: Andrei Crăițoiu (Gazeta Sporturilor) +26   FOTO
GSP face o incursiune printre butoaiele de coniac ale fabricii Ararat din Erevan // foto: Andrei Crăițoiu (Gazeta Sporturilor)

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2019 19:15

ALASHKERT -FCSB // Foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu au butoaie personalizate în fabrica din Erevan, pe care și-au lăsat semnăturile după vizitele oficiale din Armenia. 

  • Jurnalistul Gazetei Sporturilor Andrei Crăițoiu se află în Erevan (Armenia) de unde transmite cele mai noi informații legate de partida dintre Alashkert și FSCB.
  • Meciul AlashkertFCSB va avea loc azi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct la Protv.

Brandy Ararat este principala marcă a firmei Yerevan Brandy Company fondată în 1887. Sediul uzinei Ararat este din 1953 într-o clădire impunătoare din Erevan, iar ca să ajungi la ea trebuie să urci câteva sute de trepte. Ararat este de asemenea locul uneia dintre cele mai vechi podgorii din lume, cu o tradiție a viticulturii de peste 2500 de ani și o metodă brevetată de distilare, din 1887.

Coniac în butoaie de stejar caucazian

Fabrica e în vârful unui deal care domină podul Victoriei și e construită dintr-o piatră roşie, tipică Armeniei. De altfel majoritatea clădirilor de aici sunt așa. Conform ghidului, în anii Uniunii sovietice, fabrica avea monopulul producţiei de brandy la nivel mondial, însă acum lucrurile s-au schimbat.

Armenii fac bani inclusiv din vizitatul fabricii. Și sunt o mulțime de doritori care vor să afle pe larg procesul de fabricație, iar la final să deguste coniacul celebrul în toată lumea. Foarte fin, uleios, cu un gust prelung, original și intens, este 100% natural, cu tente de alune de pădure, vanilie, ciocolată, portocale sau nuci dobândite în timpul păstrării sale, între 3 și 20 de ani, în butoaie de stejar caucazian.

Pentru o oră petrecută în Muzeul Ararat trebuie să plătiți 4.500 de drami, adică 40 de lei, iar la final fiecare vizitator primește două tipuri de coniac pe care să le deguste. Unul cu o vechime de trei ani, altul de 10.

Cine scoate 100 de lei din buzunar are și un bonus din partea casei! "Un pahar de coniac de colecție de peste 20 de ani cu o savoare ce nu trebuie ratată", după cum ne transmite Gina, ghidul nostru încă de la intrare. Coniacul armenesc a primit de-a lungul decenilor numeroase medalii la concursuri internaţionale. Toate sunt afişate pe pereții din pivniţele uzinei.

Coniacul care l-a fermecat pe Churchill

Fabrica e printre principalele locații din oraș! Președinții de stat ce vin în vizită oficială în Armenia nu rateză incursiunea în lumea butoaielor cu coniac fin. Nici actorii importanți și nici alte personalități marcante. Mai mult, fiecare primește cadou un butoi de brandy! Există aproape 50 de astfel de butoaie în pivnițele fabricii Ararat.

Două dintre ele aparțin foștilor președinți ai României, Ion Iliescu și Traian Băsescu. Aroma fină de coniac se simte în orice colț! „Niciodată nu întârzia la cină, nu te abține să fumezi un trabuc hawaiian și să bei un coniac armenesc”, e mesajul lui Winston Churchill, înrămat pe holurile fabricii.

fabrica ararat armenia 11

De altfel, Winston Churchill era îndrăgostit de coniacul armean. Istoricii spun că în februarie 1945, liderii marilor puteri învingătoare în cel de-Al doilea război mondial s-au întâlnit la Yalta pentru a discuta împărţirea zonelor de influenţă în Europa. Atunci, Stalin i-ar fi servit lui Churchill coniac Ararat, care s-a arătat atât de încântat de această băutură, încât în fiecare an după aceea, dictatorul sovietic i-ar fi trimis 400 de sticle lui Churchill.

Mai mult, această licoare miraculoasă, „Aurul Armeniei”, cum mai este denumită de specialişti, a cucerit mari nume ca Charles Aznavour (cântăreț), Emir Kusturica (regizor), George Benson (chitarist) sau Michel Platini (fotbalist).

Brandy-ul Ararat a câştigat peste 50 de medalii de aur internaţionale și este recunoscut de specialişti ca fiind în vârful calităţii băuturilor fine de primă clasă.

190 de leicostă în România o sticlă de Brandy Ararat Akhtamar cu o vechime de 10 ani, la 700 de mililitri

14 tipuride coniac pot fi comercializate de la fabrica din Erevan, cel mai vechi fiind de acum 30 de ani

Vezi și: ALASHKERT - FCSB // FOTO Vicecampioana joacă pe cel mai mic stadion pe care a jucat vreodată în Europa!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
1735726683150983
Ionut Costin Trandafir  •  26 Iulie 2019, 11:03

Stau si ma intreb, oare butoiul lui Basescu mai are ceva in el?

tataika
tataika  •  26 Iulie 2019, 07:47

Stimate "ziarist" andrei craitoiu, licoarea respectiva nu se numeste coniac, ci brandy. Ca se se numeasca Cognac, ar trebui sa fie produsa in regiunea franceza cu acelasi nume...

reteleanu
reteleanu  •  25 Iulie 2019, 19:35

mai bun coniacul moldovenesc ("calarasi", "divin")

Vezi toate comentariile (3)
Comentează