INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  HAJDUK SPLIT - FCSB, JOI, 21:45, PRO TV, GSP.RO

CORESPONDENȚĂ DIN CROAȚIA // Steliști, faceți cunoștință cu Torcida! De la cocoși sacrificați pe teren la prăpăd la Marseille

FOTO: Cristi Preda +14   FOTO
FOTO: Cristi Preda

Articol de , - Publicat miercuri, 08 august 2018 16:56

În Split sunt peste două sute de blocuri şi clădiri pictate cu însemne dedicate clubului şi "ultraşilor", simboluri ale urbei de pe coasta dalmate. 

Zagreb este capitala şi o zonă mai germană ca înfăţişare şi mentalitate, Dubrovnik e giuvaierul Croaţiei, iar Split este Hajduk şi Torcida. Al doilea cel mai mare oraş al vicecampioanei mondiale arde pentru sport, pentru fotbal în special.

Chiar dacă rezultatele clubului sunt mediocre în ultimul deceniu. Când Modrici şi Rakitici făceau furori la Mondial, yacht-urile se plimbau pe Adriatică, iar "ultraşii" aprindeau torţele într-un spectacol impunător.

Torcida este cea mai veche facţiune de ultraşi din Europa şi printre cele mai dure. Un grup de marinari pasionaţi au înfiinţat-o în 1950. Hajduk a fost interzisă trei ani din Europa, începând cu 1984, pentru că fanii au sacrificat un cocoş pe teren înaintea meciului cu Tottenham! Apoi, când au fost reprimiţi, au făcut prăpăd la Marseille. Şi multe alte "năzdrăvănii".

În Split, sunt peste 200 de clădiri pictate cu însemnele clubului şi, mai ales, ale fanilor. Jucătorii ştiu cu cine au de-a face. "Torcida e divinizată aici. Mi s-a transmis de la început că eu joc atât pentru club, cât şi pentru fani. Oamenii au o pasiune nebună la Split pentru echipa care reprezintă parte a familiei lor", a mărturisit Steliano Filip. 

"Ştiu ce înseamnă Hajduk şi Poljud. Am trăit în familie derby-urile, mama ţine cu Dinamo Zagreb, tata cu Hajduk. Fanii de aici pot crea o atmosferă fără egal. Ar fi bine dacă am scoate un 1-1 la Split"
Antonio Jakolis, mijlocaş FCSB

"Nu ştiu cât de în serios iau meciul de la Split jucătorii. Eu am păţit acolo ce n-am mai întâlnit în viaţa mea. În seara dinaintea meciului, fanii au venit să facă tărăboi, jucam la Unirea Urziceni"
George Galamaz, ex-fotbalist

"Un stadion care arde, o galerie care chiar e al 12-lea jucător al echipei sale. Când am jucat cu Dinamo acolo, nu am înţeles prea bine când Hajduk a dat trei goluri şi ne-a eliminat. Torcida te bulversează"
Cosmin Moţi, fundaş Ludogoreţ

"Cu Torcida în spate, Dinamo ar lua campionatul an de an şi ar fi ajuns de mult în grupele Champions League"
Cristi Borcea, ex-preşedinte Dinamo, în 2010

Vezi și:  Hajduk e devoratoare de români » Statistică îngrijorătoare înainte de meciul cu FCSB » Dinamo nu și-a revenit un an!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
lucghencea
lucghencea  •  09 August 2018, 00:24

Suporterii F.C.Fcsb nu au calitatea de Stelisti findca echipa lor nu e STEAUA si nu e vreo echipa din Bucuresti , iar partea a doua e ca neavand calitatea de suporteri ai clubului STEAUA nu au nicio legatura cu capitala decat partidele cu chirie pe Arena Nationala , si nu este nici etic si nici corect profesional ca jucatorii si suporterii unui club care 11 ani de zile prin decizie definitiva au purtat in fals , complet ilegal si denumirea si emblema clubului STEAUA Bucuresti sa continue sa recidiveze cu o asemenea inselaciune si frauda sportive la nesfarsit .

adyy25
adyy25  •  08 August 2018, 23:43

Stelica s-a dus tot pe un stadion cu pista?

justincase
justincase  •  08 August 2018, 22:16

Autorul articolului, desi jurnalist sportiv pare ca nu a inteles lucruri elementare de genul: la dinamo sunt dinamovisti, la rapid sunt rapidisti, la Steaua sunt stelisti si asa mai departe. Ba baiatule, la FC FCSB sunt fecesebisti sau fîcîsîbisti, cum vrei tu, da' nu stelisti! Nici dinamovisti, nici rapidisti, nici madrileni si asa mai departe. Intelegi? Normal ca intelegi, ca nu e nimeni atat de prost sa nu inteleaga un lucru atat de simplu. Ai doar foarte putin respect pentru profesia ta si alegi sa perpetuezi o confuzie cu parfum de minciuna la adresa celui mai mare club sportiv din Romania. Sa iti fie rusine! fc fcsb popesti leordeni NU E STEAUA BUCURESTI!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează