INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  TELEVIZARE

Cum a fost transmis meciul lui CFR Cluj cu ȚSKA în România » Aparatură de milioane de euro trecută pe la Juventus, muncă de câteva zile: „Din 2024 totul va fi 4K”

Zeci de oameni contribuie la televizarea unui meci
Zeci de oameni contribuie la televizarea unui meci

Articol de , - Publicat vineri, 04 decembrie 2020 12:30 / Actualizat vineri, 04 decembrie 2020 13:30

Aparatură de milioane de euro și personal care muncește trei zile sunt implicate în producerea unei partide din Europa League. Ca să vedem CFR Cluj - ȚSKA Sofia, meci încheiat 0-0, la televizor, zeci de oameni au lucrat încă de marți.

Un meci de 90 de minute e plăcut de urmărit la TV. Cum ajunge să fie filmat și transmis fotbalul din Europa League? DigiSport realizează transmisia meciurilor din competiția aceasta și, ca să televizeze o partidă, deplasează la Cluj 40 de oameni.

Cameramani care filmează și în frig, și în ploaie, și pe zăpadă, sunetiști, regizor, șofer. „E posibil să mai uit pe careva când îi iau băbește, dar cu toții suntem vreo 35 sau 40”, spune Dragoș Caretaș, producător general al DigiSport.

Car de un milion de euro

Carul ajunge la stadion marți dimineață și oamenii încep să îl manevreze după-amiază. Munca lor se încheie în noaptea de joi spre vineri, pe la patru. Carul de transmisie e relativ nou, adică a fost achiziționat recent, deși a fost produs în 2008.

Mașinăria a fost folosită la Campionatul Mondial din Africa de Sud, apoi i-a aparținut lui Juventus înainte să ajungă în România. Torinezii o foloseau pentru filmarea meciurilor din Champions League.

DigiSport a cumpărat-o recent și a folosit-o la câteva meciuri din campionatul românesc și la producerea partidelor din Europa League ale CFR-ului. A costat un milion de euro, dar prețul normal, din piață, ar fi dublu, după estimarea oamenilor specializați!

Cum a fost transmis meciul lui CFR Cluj cu ȚSKA în România » Aparatură de milioane de euro trecută pe la Juventus, muncă de câteva zile: „Din 2024 totul va fi 4K”
Mașina cu aparatura de un milion de euro e folosită și în campionat, și în Europa League

Producătorul general DigiSport: „Din 2024 va fi totul 4K”

Dragoș Caretaș, producătorul general la DigiSport, explică evoluția tehnologiei din competițiile de fotbal și anticipează că ne-ar trebui televizoare mai bune.

- Dragoș, tu de cât timp faci munca aceasta?
- Din 2009, de când ProTV a luat drepturile pentru Europa League. Existau atunci două echipe românești în grupe, una juca la București și mergea la meci un coleg, eu mergeam în deplasare.

- S-a schimbat cu mult tehnologia din 2009 până acum?
- Enorm s-a schimbat! Atunci nici măcar nu era filmată HD Europa League, acum e obligatoriu să filmezi la calitatea aceasta. Englezii și germanii produc deja meciurile 4K, aproape toate partidele sunt filmate la calitatea aceasta. Nu e o regulă, dar Champions League a fost întotdeauna produsul premium pentru UEFA și a dictat moda ca tehnologie.

- Adică nu mai vedem meciurile dacă nu ne cumpărăm televizoare 4K?
- Aaa, nu! Există o funcție, se numește down-conversion, care transformă 4K în HD, deci oamenii care nu au televizoare 4K vor putea să urmărească meciurile în continuare.

- Pentru că UEFA are nevoie de audiență, indiferent de televizoare.
- Evident. Pentru UEFA e obligatoriu HD, dar nemții și englezii filmează 4K.

Cum a fost transmis meciul lui CFR Cluj cu ȚSKA în România » Aparatură de milioane de euro trecută pe la Juventus, muncă de câteva zile: „Din 2024 totul va fi 4K”
Aparatura e din 2008, anul în care a fost construit carul folosit la meciurile CFR-ului, dar e și acum valoroasă în România // foto: Raed Krishan

Doar obiectivele camerelor de filmat din car costă un milion de euro noi! Îți spun asta ca să îți faci o imagine despre cât de scumpă e aparatura. Bine, nu e nouă, să zicem că mai valorează o treime, tot ar fi trei sute de mii de euro!

În afara angajaților, mai luăm trei «externi», pe posturile pentru care nu găsim români. Căutăm mai ales un sunetist pentru Dolby E, un sistem pe care îl folosim la meciuri, și sunt puțini români specializați în așa ceva

Dragoș Caretaș, producătorul general la DigiSport

VIDEO. Totul despre Poli Iași - CFR Cluj

Citește mai multe știri din Liga 1:

Cosmin Contra, mesaj pentru suporteri după ce a plecat de la Dinamo: „Vă rog să îmi iertați naivitatea. Nu mi-am imaginat niciodată asta”

Daniel Pancu, critic cu arbitrajul din Liga 1: „Am luat trei goluri din ofsaid la 0-0!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
titiduru22
titiduru22  •  04 Decembrie 2020, 19:11
Postat de elgabri pe 04 Decembrie 2020, 14:05

La televizorul meu cu lampi merge si 2k linistit

Adica *** :)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cneius
cneius  •  04 Decembrie 2020, 14:48

Cam inghesuiala in cabina aceea...

elgabri
elgabri  •  04 Decembrie 2020, 14:05

La televizorul meu cu lampi merge si 2k linistit

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close