INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FCSB

Se naște o stea! Moruţan, mai precoce decât Adrian Ilie şi Ilie Dumitrescu » Reperele fantastice ale fotbalistului de 19 ani

Fotografie nonconformistă cu Olimpiu Moruţan, postată de acesta pe reţelele de socializare la scurt timp după transferul la FCSB
Fotografie nonconformistă cu Olimpiu Moruţan, postată de acesta pe reţelele de socializare la scurt timp după transferul la FCSB

Articol de - Publicat sambata, 04 august 2018 09:14

Olimpiu Moruțan, fotbalistul adus la FCSB de la Botoşani, a înscris în tricoul roş-albastru în meciul cu Rudar la numai 19 ani şi 4 luni, vârstă pe care nu au avut-o nici cei mai mari fotbalişti din istoria Stelei când au marcat primul gol în cupele europene.

La FCSB se naşte o stea! Pe nume Olimpiu Moruţan. Faza creată de tânărul mijlocaş la golul de 2-0 a adus aminte nu doar de marile meciuri ale Stelei din cupele europene, dar şi de fotbaliştii cei talentaţi care au îmbrăcat în istorie tricoul roş-albastru. Înşiruirea de driblinguri pe piciorul stâng plus finalizarea cu dreptul îl plasează pe Moruţan, măcar la nivel de bagaj tehnic, într-o galerie de lux a clubului, care a conţinut nume fantastice precum Marcel Răducanu, Iordănescu, Hagi, Adrian Ilie, Panduru, Ilie Dumitrescu, Sânmărtean.

Dacă Moruţan va ajunge sau nu la faima, performanţele şi nivelul atins de legendele clubului doar timpul o va demonstra, dar deja fotbalistul pe care Gigi Becali l-a cumpărat de la Botoşani se plasează în top într-o ierarhie selectă: cea a celor mai tineri jucători care înscriu pentru Steaua/FCSB în cupele europene.

Reuşita de joi, de pe Arena Naţională, vine pentru Moruţan la mai puţin de 4 luni de momentul în care a împlinit 19 ani. Devansează în acest clasament fotbalişti de top precum Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie, Lăcătuş sau chiar nume mai vechi precum Florea Voinea.

"Moruţan are 19 ani. Nici Messi nu era atât de tare la 19 ani. Aleargă 12 kilometri la fiecare meci. A slăbit cinci kilograme de când a venit la Steaua. El o să fie mare, mare pe la 22 de ani. Driblează mai bine decât Hagi"
Gigi Becali, patron FCSB

Moruţan versus alţi tineri marcatori în istoria Stelei ajunşi ulterior celebri

Nume / Vârsta la primul gol european

Viorel Năstase 18 ani
Cătălin Munteanu 18 ani şi 6 luni
OLIMPIU MORUŢAN 19 ani şi 3 luni
Ilie Dumitrescu 19 ani şi 9 luni
Erik Lincar 19 ani şi 10 luni
Adrian Ilie 20 de ani şi 4 luni
Bănel Nicoliţă 20 de ani şi 7 luni
Daniel Benzar 20 de ani şi 7 luni
Andrei Cristea 20 de ani şi 9 luni
Florea Voinea 21 de ani şi 5 luni
Marius Lăcătuş 21 de ani şi 7 luni

29
de ani avea Anghel Iordănescu la momentul în care a marcat primul şi singurul gol pentru Steaua în Europa: septembrie 1979, în meciul Young Boys Berna - Steaua 2-2, din primul tur al Cupei Cupelor

Reperele fantastice ale lui Moruţan


Alături de Gică Hagi la Cupa  Hagi Danone din 2011

  • debutează în Divizia B la 16 ani şi 10 luni, în tricoul Universităţii Cluj
  • joacă primul meci în Liga 1 la 17 ani şi jumătate, pentru FC Botoşani
  • bifează prima selecţie la naţionala U21 înainte să împlinească 18 ani
  • marchează primul gol în Liga 1 la 18 ani şi 5 luni
  • are 9 meciuri şi 5 goluri în naţionala U19
  • debutează în cupele europene la 19 ani şi 3 luni
  • marchează primul gol în Europa la 19 ani şi 3 luni

1,72
metri e înălţimea lui Moruţan, fix statura pe care o are şi Gică Hagi, cel mai mare fotbalist român all-time

700.000 €e suma pe care a plătit-o Gigi Becali pentru a-l cumpăra pe Moruţan de la Botoşani

E pe locul 86 între jucătorii născuţi '99

Site-ul transfermarkt are o secţiune în care pentru fiecare jucător în parte creează ierarhii şi la nivel mondial, nu doar naţional, între jucătorii născuţi în acelaşi an. Moruţan, care are ca an de naştere 1999, apare pe locul 86 după cota de piaţă, fiind evaluat la 900.000 de euro. Primii în acest clasament al fotbaliştilor '99 sunt: Mathijs de Ligt (Ajax) - 40 de milioane, Donnarumma (Milan) - 40 de milioane, Kai Havertz (Leverkusen) - 28 de milioane, Lafont (Fiorentina) - 18 milioane şi Dalot (United) - 15 milioane.

Ce echipă avea Steaua când s-a născut Moruţan: Ritli - Matei, Belodedici, Baciu - D. Şerban, Lincar, Luţu, Trică, L. Roşu - Lăcătuş, Dănciulescu
Antrenor: Mihai Stoichiţă

De Ochiroşii s-a ales praful

Golul marcat de Moruţan în cupele europene la o vârstă foarte fragedă nu-i asigură un viitor de succes. Cel mai bun exemplu este un fotbalist care a bătut toate recordurile în tricoul Stelei. Răzvan Ochiroşii se anunţa un imens talent în urmă cu mai bine de 10 ani. A reuşit să spargă toate topurile şi să înscrie într-un meci european pentru Steaua la numai 17 ani şi 5 luni, în preliminariile Champions League, Steaua - ND Gorica 3-0! Ulterior, cariera lui Ochiroşii s-a prăbuşit, a fost cedat la Gloria Buzău şi Oţelul Galaţi, apoi a ajuns până în liga judeţeană, la formaţii precum Prahova Tomşani. În ultimii 5-6 ani a trecut pe la mai multe echipe din ligile inferioare din Spania, iar în prezent are 29 de ani şi joacă la Unionistas de Salamanca, în Liga a 3-a din Spania.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (36)
rocky2
rocky2  •  04 August 2018, 19:44

Deci care sunt reperele fantastice demagogilor? Dobrin la 14 ani debuta in prima divizie si la 18 la nationala!La 19 era cel mai bun fotbalist roman! Achizitia ciobanului a dat un gol in preliminariile EL unei echipe de mana a 7-a si voi nu stiti ce merite sa-i mai inventati! Macar merita efortul?

para.para
para.para  •  04 August 2018, 17:35

Evident ca toti care ajung la fcsb devin stele pentru hartia asta. Ce mai, "magicianul" reloaded.

106683413108068
Francisc Dascal  •  04 August 2018, 16:18

Lasati ca timpul rezolva toate,adversarii au fost precum" JALOANELE " si daca va avea constanta in joc si pluseaza cu goluri marcate atunci inseamna ca e fotbalist de calitate.Aici nu vorbesc doar de Morutan,e vorba despre urmatorii :Man,Fl.Coman,Fl.Tanase ,Mailat,L.Fülöp etc.... IMPORTANT ca sa nu fie asemanati cu adevaratele vedete din fotbalul EUROPEAN si MONDIAL INDIFERENT de realizare.Fiecare are propriul NUME cu care trebuie sa intre in inimiile microbistilor.Exemplu regretatul Catalin Hildan.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează